TSG 1899 Hoffenheim

Hoffenheim

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over TSG 1899 Hoffenheim

TSG 1899 Hoffenheim is een Bundesliga-club uit het Duitse dorpje Hoffenheim. De club speelt haar thuiswedstrijden in de PreZero Arena (30.150 plaatsen), dat is gebouwd in het nabijgelegen Sinsheim.

  • TSG 1899 Hoffenheim werd in 1899 opgericht
  • De thuiswedstrijden worden afgewerkt in de PreZero Arena
  • De bijnaam van de club luidt ‘Die Kraichgauer’
  • Dankzij Dietmar Hopp maakte Hoffenheim grote stappen

Enorme groei dankzij steenrijke Hopp

Op 1 juli 1899 werd TSG 1899 Hoffenheim opgericht als Turnverein Hoffenheim. In 1945 werden de turn- en voetbalvereniging samengesmolten, waardoor TSG Hoffenheim ontstond. De afkorting staat voor Turn- und Sportgemeinschaft.

De sportieve opmars van Hoffenheim dateert pas van 1990. Voor die tijd speelde de club in lagere amateurdivisies van Duitsland, maar dankzij voormalig jeugdspeler Dietmar Hopp werd een flinke stap gezet. De grondlegger van het softwarebedrijf SAP pompte geld in Hoffenheim en daardoor bleek het mogelijk om op allerlei vlakken stappen te maken. Na verschillende promoties kwam het team in 2001 terecht in de Regionalliga Süd (vierde niveau).

Hoffenheim promoveerde in 2007 als nummer twee van de Regionalliga naar de Tweede Bundesliga. Dat succes werd gerealiseerd onder Ralf Rangnick, die de opdracht kreeg om de club door te ontwikkelen. Op het tweede niveau maakte het team meteen indruk. Hoffenheim eindigde opnieuw als tweede en mocht vanaf het seizoen 2008-2009 deelnemen aan de Duitse Bundesliga.

Andrej Kramaric viert een Hoffenheim-treffer

Ook als Bundesliga-club deed Hoffenheim goed mee. In het debuutseizoen stond men halverwege gedeeld eerste, maar een aantal tegenslagen voorkwam een absolute topklassering. Met een zevende plaats mocht Hoffenheim desalniettemin terugkijken op een prima debuut op het hoogste niveau. In het seizoen 2017-2018 werd de vooralsnog beste klassering uit de clubgeschiedenis neergezet: derde.


Europees voetbal

In het seizoen 2017-2018 debuteerde Hoffenheim in Europees verband. Die Kraichgauer mocht meteen proberen om een ticket voor de groepsfase van de Champions League te bemachtigen, maar daar stak het Engelse Liverpool een stokje voor in de play-offronde (3-6 over twee duels). Hoffenheim kwam vervolgens ook tekort om te overleven in een Europa League-groep met SC Braga, Istanbul Basaksehir en PFK Ludogorets.

Hoffenheim debuteerde in het seizoen 2018-2019 in het hoofdtoernooi van de Champions League. Met een 2-2 gelijkspel bij Shakhtar Donetsk begon het team prima, maar daar kwamen in de overige vijf wedstrijden maar twee punten bij (allebei tegen Olympique Lyon). Pas in het seizoen 2020-2021 lukte het Hoffenheim om te overwinteren in Europa, maar met uitschakeling tegen Molde FK in de tweede ronde was ook die prestatie niet buitengewoon te noemen.


Alfred Schreuder als Hoffenheim-trainer

Nederlanders

Verschillende Nederlanders hebben in de 21ste eeuw het tenue van Hoffenheim gedragen. Na Ryan Babel, Melayro Bogarde, Edson Braafheid, Joshua Brenet, Justin Hoogma en Jürgen Locadia werd Wout Weghorst in de zomer van 2023 als huurling van Burnley de zevende Nederlandse speler in dienst van de club. Daarnaast is Alfred Schreuder er hoofd- en assistent-trainer geweest.

Laatste update: 9 augustus 2023

Populaire spelers TSG 1899 Hoffenheim

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie