PFK Ludogorets Razgrad

25 spelers

Prijzenkast PFK Ludogorets Razgrad

13x landskampioen

3x bekerwinnaar

7x Bulgaarse Supercup

Het laatste nieuws over PFK Ludogorets Razgrad

PFK Ludogorets Razgrad is een Bulgaarse voetbalclub uit Razgrad. Thuiswedstrijden van De Adelaars worden afgewerkt in de Huvepharma Arena.

  • PFK Ludogorets Razgrad ontstond in 1945 als fusieclub
  • Aan het begin van de 21ste eeuw maakte men een doorstart
  • Het team is nadien uitgegroeid tot dé voetbalgrootmacht van Bulgarije
  • Ludogorets werd in 2024 voor de dertiende keer landskampioen

PFK Ludogorets Razgrad in nationaal clubverband

In november 1945 ontstond Ludogorets Razgrad dankzij een fusie tussen vijf regionale voetbalclubs. De fusieclub stroomde binnen op het derde niveau van Bulgarije. In 1961 promoveerde het team naar het één na hoogste niveau, maar een hoofdrol in het Bulgaarse voetbal zat er decennialang niet in. Aan het einde van de negentiende eeuw (1997) besloot het bestuur een fusie aan te gaan met FC Antibiotic Razgrad, maar in 2005 ging de club failliet.

Als PFK Ludogorets Razgrad maakte de voetbalclub een doorstart. In september 2010 werd Ludogorets opgekocht door de farmaceutische ondernemer Kiril Domuschiev, die zich als doel stelde om een nieuwe topclub uit de grond te stampen. Vanuit de lagere divisies van Bulgarije wist de club door te stoten naar de hoogste afdeling van het land: de A Grupa (de huidige Parva Liga).

Opmars naar de top

Het beleid van Domuschiev pakte voortreffelijk uit. In het seizoen 2011-2012 veroverde Ludogorets Razgrad de allereerste landstitel sinds de oprichting. Het succes smaakte duidelijk naar meer, want sindsdien is de voetbalclub niet te stuiten in de titelrace. Ludogoret groeide uit tot de meest succesvolle voetbalclub en behaalde in 2024 al het dertiende opeenvolgende kampioenschap. Ook de beker (driemaal) en de Supercup (zesmaal) behoren tot de erelijst.

Sergio Padt (PFK Ludogorets Razgrad)
Sergio Padt in actie voor PFK Ludogorets Razgrad (Pro Shots)

Rivaliteit

De opmars in het Bulgaarse voetbal zorgde niet louter voor complimenten. In die periode groeide er rivaliteit met de clubs uit de hoofdstad: CSKA Sofia en Levski Sofia.


PFK Ludogorets Razgrad in Europees clubverband

Als nieuwe voetbalgrootmacht van Bulgarije mocht PFK Ludogorets Razgrad steevast deelnemen aan de kwalificatiefase van de Champions League. Alleen in de seizoenen 2014-2015 en 2016-2017 wist de club door te stoten naar het hoofdtoernooi. In 2014 werd Ludogorets uitgeschakeld door met vier punten als vierde te eindigen in een groep met Real Madrid, Liverpool en FC Basel.

PFK Ludogorets werd in het seizoen 2016-2017 opnieuw ingedeeld bij twee aansprekende tegenstanders en FC Basel. In een groep met Arsenal, Paris Saint-Germain en de Zwitsers sloot de Bulgaarse club af met drie gelijke spelen en drie nederlagen, maar dat bleek voldoende om als nummer drie te overwinteren in Europa. Het Deense FC Kopenhagen bleek in de knock-outfase van de Europa League echter te sterk.

Het grootste succes werd in het seizoen 2013-2014 behaald. Ludogorets behaalde zestien van de achttien punten in de Europa League-groep met PSV, Chornomorets Odesa en Dinamo Zagreb. In de knock-outfase werd ook het Italiaanse SS Lazio aan de zegekar gebonden, maar het Spaanse Valencia bleek in de achtste finale een maatje te groot.

Mohamed Kudus (Ajax) scoort tegen PFK Ludogorets Razgrad
Ajacied Mohammed Kudus scoort tegen PFK Ludogorets Razgrad (Pro Shots)

Balans tegen Nederlandse clubs

Ludogorets won in 2013 beide onderlinge wedstrijden tegen PSV met 2-0. Tien jaar later stond de Bulgaarse topclub in de voorronde Champions League opnieuw tegenover een eredivisionist: Ajax. In eigen huis verloor de formatie uit Razgrad met 1-4, maar in Amsterdam revancheerde men zich middels een knappe zege (0-1).


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van PFK Ludogorets Razgrad gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Mitchell Burgzorg (2012-2014)Virgil Misidjan (2013-2018)
Jody Lukoki (2015-2020)Sergio Padt (2021-heden)
Jeroen Lumu (2014)Shaquille Pinas (2021-2022)
Elvis Manu (2020-2022)

Het stadion van PFK Ludogorets Razgrad

De Huvepharma Arena is sinds 2011 de thuishaven van PFK Ludogorets Razgrad. In de periode 2017-2018 onderging het onderkomen van de Bulgaarse topclub al een renovatie, waardoor het stadion geschikt werd gemaakt voor Europese wedstrijden. Er kunnen 10.254 voetbalsupporters naar binnen.


Veelgestelde vragen over PFK Ludogorets Razgrad

Wanneer is PFK Ludogorets Razgrad opgericht?

In november 1945

Wat is het adres van de Huvepharma Arena?

Huvepharma Arena
Bul. Vasil Levski 43, 7200 Razgrad
Bulgarije

Wat is de capaciteit van de Huvepharma Arena?

10.254 plaatsen

Wat is de website van PFK Ludogorets Razgrad?

Klik hier om PFK Ludogorets Razgrad online te bezoeken

Waar kan ik PFK Ludogorets Razgrad vinden op sociale media?

PFK Ludogorets Razgrad is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 11 mei 2024

Populaire spelers PFK Ludogorets Razgrad

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie