Sergio Padt

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Sergio Padt

Sergio Padt is een Nederlandse doelman. In de zomer van 2021 maakte hij de overstap van FC Groningen naar het Bulgaarse PFK Ludogorets Razgrad.

  • Padt speelt momenteel voor PFK Ludogorets Razgrad
  • De doelman won twee landstitels en één beker met de Bulgaarse club
  • Hij keepte keepte eerder voor HFC Haarlem, Go Ahead Eagles, AA Gent en FC Groningen
  • Met de Groningers werd Padt in 2015 bekerwinnaar
  • Hij doorliep de jeugdopleiding van Ajax

Clubcarrière

Sergio Vincenzo Roberto Padt werd op 6 juni 1990 geboren in Amsterdam. Op negenjarige leefijd sloot hij zich aan bij amateurclub RKSV Pancratius, dat hij in 2003 inruilde voor SV Hoofddorp. Als doelman bleek de Amsterdammer over talent te beschikken. Dat leidde in 2009 tot een overstap naar de jeugdopleiding van Ajax.

Debuut voor failliet HFC Haarlem

Padt behoorde vanaf 2009 tot de A-selectie van Ajax, maar kwam niet tot een officieel optreden in de hoofdmacht. In januari 2010 besloot de club hem uit te lenen aan eerstedivisionist HFC Haarlem. Op de 22ste debuteerde de sluitpost in de uitwedstrijd tegen Excelsior (3-0 nederlaag). Het bleek zijn enige optreden in dienst van de Haarlemse club, dat drie dagen later failliet werd verklaard vanwege een schuldenlast van twee miljoen euro. Padt keerde daardoor in no-time weer terug in Amsterdam.

Doorbraak bij Go Ahead Eagles

Ajax verhuurde Padt in de zomer van 2010 aan eerstedivisionist Go Ahead Eagles. Op 16 augustus debuteerde hij in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam, dat in De Adelaarshorst met 1-2 zegevierde. De doelman hield op 3 september voor het eerst de nul in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport (2-0). Padt bleef de rest van het seizoen staan en bereikte met zijn team de play-offs om promotie/degradatie, maar al in de eerste ronde bleek FC Den Bosch te sterk.

Transfer naar AA Gent

Na zijn periode in Deventer nam Padt permanent afscheid van Ajax, dat hem liet vertrekken naar het Belgische AA Gent. Aanvankelijk fungeerde de Amsterdammer als stand-in, maar op 27 december 2011 mocht hij debuteren in de thuiswedstrijd tegen KRC Genk (2-0 overwinning). Padt veroverde gaandeweg het seizoen een basisplaats bij De Buffalo’s, waar hij onder meer de volledige play-offs mocht meedraaien. AA Gent eindigde het seizoen als vierde en behaalde daarmee een voorronde Europa League-ticket.

In Europees verband stelde AA Gent teleur door al in de derde voorronde te worden uitgeschakeld door Videoton FC. Ook in competitieverband waren de prestaties mager te noemen. Met Padt onder de lat bleef het team nog wel tot het einde meedraaien om een Europees ticket, maar een goede uitgangspositie (1-0 zege) werd op bezoek bij Standard Luik volledig uit handen gegeven: 7-0. In zijn derde contractjaar verloor de oud-Ajacied zijn basisplaats, hoewel de teller over de volledige periode nog wel opliep naar 63 officiële duels. Hij hield zestien keer de nul.

Bekerwinnaar met FC Groningen

Padt maakte in de zomer van 2014 de overstap naar FC Groningen. Op 17 juli debuteerde de sluitpost in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Aberdeen (0-0) voor de Trots van het Noorden. Zijn team werd na een 1-2 thuisnederlaag uitgeschakeld. Hij debuteerde op 10 augustus in de Eredivisie tijdens de uitwedstrijd tegen zijn oude club Go Ahead Eagles (2-3 overwinning). Uitgerekend bij het weerzien met Ajax drie weken later hield Padt voor het eerst zijn doel schoon in Groningse dienst (2-0).

FC Groningen maakte in het seizoen 2014-2015 indruk in het bekertoernooi. Onder leiding van Erwin van de Looi bereikte men de finale, met PEC Zwolle als tegenstander. De Blauwvingers wonnen het toernooi een jaar eerder, maar ditmaal trokken de Groningers aan het langste eind: 2-0. Albert Rusnák nam beide doelpunten voor zijn rekening. Als bekerwinnaar plaatste de FC zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Europa League, maar dat leverde geen succesverhaal op. Alleen tegen Slovan Liberec (1-1) en SC Braga (0-0) werd een resultaat behaald.

Padt bleef tot de zomer van 2021 de nummer één van FC Groningen. In zeven jaar tijd stond hij in 259 officiële wedstrijden onder de lat, met 68 clean sheets als rendement. De Amsterdammer keepte onder meer de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV (0-3 nederlaag) in 2015) en verschillende play-offwedstrijden met Europees voetbal als inzet. Grote successen bleven na de bekerwinst uit.

Treinincident

Na de thuiswedstrijd tegen AZ in september 2018 raakte Padt in opspraak. De doelman van FC Groningen besloot met de trein huiswaarts te keren, maar bleek onderweg naar Kropswolde geen geldig vervoersbewijs op zak te hebben. Uit frustratie zou hij een conducteur hebben aangevallen, beledigd en bespuugd. Naar verluidt was Padt onder invloed van alcohol.

Padt werd in de trein aangehouden en bracht een nacht door in het ziekenhuis. Op eigen initiatief leverde de Groningen-doelman zijn aanvoerdersband in. Hij bleef nadien ‘gewoon’ eerste doelman, maar zijn interlandcarrière kwam abrupt ten einde na dit incident. Padt werd in de nasleep veroordeeld tot vijftig uur werkstraf.

Avontuur in Bulgarije

In de zomer van 2021 maakte Padt de overstap naar PFK Ludogorets Razgrad. De doelman debuteerde op 25 juli in de uitwedstrijd tegen Lokomotiv Plovdiv (1-3 overwinning) voor zijn nieuwe werkgever. Hij kreeg geen spijt van deze beslissing. Padt won met Ludogorets zowel het Bulgaarse kampioenschap (2022 en 2023), Bulgaarse beker (2023) als de Bulgaarse Supercup (2021 en 2022).

In actie voor Ludogorets Razgrad (Pro Shots)

Met PFK Ludogoretz Razgrad speelde Padt in de zomer van 2023 tegen Ajax. In de eerste voorronde Europa League-wedstrijd verloor zijn team met 1-4, waarna hij de return (0-1 overwinning) vanaf de reservebank moest toekijken. Ook in competitieverband verloor de sluitpost zijn basisplaats.


Interlandcarrière

Padt doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland, waaronder Jong Oranje. In mei 2017 zat de toenmalig doelman van FC Groningen voor het eerst bij de wedstrijdselectie van het Nederlands elftal, dat een 1-2 overwinning boekte op Marokko. Tot en met september 2018 bleef hij deel uitmaken van de Oranje-selectie. Na het treinincident werd Padt niet meer geselecteerd. “Ik zat erbij, maar heb het zelf verpest”, verklaarde hij nadien tegenover FOX Sports. “Het knaagt aan je. Dat je zo stom kunt zijn om zoiets uit handen te geven. Maar niet alleen het Nederlands elftal, ook de aanvoerdersband bij de club. Dat heeft mij pijn gedaan.”

Voor het Nederlands elftal speelde Padt geen enkele wedstrijd.

Laatste update: 18 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie