Marokko

Rabat

Prijzenkast

1x Afrika Cup

Het laatste nieuws over Marokko

Het nationale team van Marokko staat bekend als de Leeuwen van de Atlas. De Marokkaanse voetbalbond (FRMF) werd opgericht in 1955 en maakt sinds 1960 deel uit van overkoepelende voetbalfederaties, waaronder de FIFA.

  • Het nationale team van Marokko maakt deel uit van de FRMF
  • De bijnaam van het team luidt ‘Leeuwen van de Atlas’
  • Het land was zesmaal actief op een WK
  • In 2022 eindigde Marokko als vierde
  • Het team won de Afrika Cup één keer

Vierde van de wereld in 2022

Uruguay organiseerde in 1930 het eerste WK voetbal, maar zonder Afrikaanse afvaardiging. In 1934 viel die eer ten deel aan Egypte. Het duurde vervolgens decennialang alvorens het continent een tweede WK-deelnemer mocht afvaardigen: Marokko in 1970. In een groep met West-Duitsland, Peru en Bulgarije eindigden de Marokkanen onderaan met één schamel punt (1-1 tegen Bulgarije).

Marokko kwalificeerde zich in de daaropvolgende decennia afwisselend wel en niet. Tijdens de tweede deelname in 1986 lukte het de Marokkanen zelfs om de groepsfase te overleven, maar in de slotfase van de wedstrijd tegen West-Duitsland bleek een treffer van Lothar Matthäus fataal: 0-1. In daaropvolgende edities (1994, 1998 en 2018) strandde het team telkens in de groepsfase.

In 2022 boekte Marokko voor de derde en vierde keer in de geschiedenis een overwinning op het WK, ten koste van België (0-2) en Canada (1-3) verslagen. De in Nederland geboren Hakim Ziyech, Sofyan Amrabat en Zakaria Aboukhlal hadden een belangrijk aandeel in het bereiken van de achtste finale. Marokko zorgde voor een nóg grotere verrassing door Spanje (na strafschoppen) en Portugal (1-0) uit te schakelen, waardoor het als eerste Afrikaanse land ooit de halve finale van het WK bereikte. Uiteindelijk eindigde het team als vierde.

Hakim Ziyech (Pro Shots)

Afrika Cup

Marokko debuteerde in 1972 op de Afrika Cup. Met drie gelijke spelen was het debuut op de Afrikaanse eindronde geen succes, maar vier jaar later (na tussentijds een toernooi te hebben gemist) bleken de Leeuwen van de Atlas er wel klaar voor te zijn. In de finalegroep met Guinee, Nigeria en Egypte volstonden twee overwinningen en een gelijkspel om de Afrika Cup voor de allereerste keer in de geschiedenis te winnen.

Anno 2022 wacht Marokko nog altijd op een tweede eindzege op de Afrika Cup. Het nationale team bereikte nog wel meermaals de halve finale, maar alleen in 2004 werd ook daadwerkelijk de finale bereikt. In en tegen Tunesië werd een 2-1 nederlaag geleden.

Laatste update: 17 december 2022

Populaire spelers Marokko

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie