Bulgarije

Sofia

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Bulgarije

Het nationale team van Bulgarije is actief onder de bijnaam Lavovete (‘De Leeuwen’). Het land is meermaals actief geweest op EK’s en WK’s, maar de laatste keer dateert alweer van 2004.

  • Het nationale team van Bulgarije maakt deel uit van de BFS
  • In 1924 werd de eerste interland afgewerkt
  • De bijnaam van het team luidt ‘Lavovete’
  • Bulgarije eindigde in 1994 als vierde op het WK
  • Het land was actief op zeven WK’s en twee EK’s

Vierde van de wereld in 1994

Het Bulgaarse voetbalteam maakt deel uit van de Bulgarski Foetbolen S’joez (BFS). De voetbalbond werd opgericht in 1923. In het daaropvolgende jaar kwam de nationale ploeg voor het eerst in actie tegen Oostenrijk, dat een afgetekende 6-0 overwinning behaalde in Wenen.

WK-geschiedenis

In de jaren dertig van de vorige eeuw deed Bulgarije voor het eerst een gooi naar een WK-deelname. Zonder succes, aangezien het team voor de Tweede Wereldoorlog weinig in de melk te brokkelen had. Na alle oorlogsperikelen werd het nationale team gaandeweg opgebouwd en dat resulteerde in deelname aan het WK van 1962. Bulgarije en Frankrijk eindigden allebei op zes punten, waardoor een beslissingswedstrijd de winnaar van het WK-ticket moest bepalen. Een treffer van Dimitar Yakimov bezorgde Bulgaren de winst: 1-0.

Op het WK van 1962 kon Bulgarije niet imponeren. Argentinië (0-1) en Hongarije (1-6) bleken allebei te sterk, waar tegen Engeland een 0-0 gelijkspel werd behaald. Ondanks de snelle uitschakeling smaakte de WK-deelname naar meer. Het nationale team kwalificeerde zich eveneens voor de wereldkampioenschappen van 1966, 1970 en 1974, maar telkens bleek de groepsfase het eindstation. Op geen van deze eindtoernooien wist Bulgarije zelfs maar één keer te winnen.

Na de WK’s van 1978 en 1982 te hebben gemist wist Bulgarije in 1986 weer een deelnamebewijs af te dwingen. Tegen Italië en Zuid-Korea speelde het land met 1-1 gelijk, waar Argentinië met 2-0 te sterk bleek. Met twee punten mochten de Bulgaren als nummer drie alsnog door naar de knock-outfase. In de achtste finale tegen gastheer Mexico werd een roemloze 2-0 nederlaag geleden.

In 1994 mocht Bulgarije voor de zesde keer deelnemen aan het WK. Het werd een historisch wereldkampioenschap voor de Bulgaren, die twee van de drie groepswedstrijden winnend afsloten. Mede dankzij sterspeler Hristo Stoichkov werd Argentinië opzij gezet: 2-0. Het vertrouwen was groot bij Bulgarije, dat na het uitschakelen van Mexico (na strafschoppen) en Duitsland pas in de halve finale werd gestuit door Italië. De troostfinale werd een simpele prooi voor Zweden: 4-0.

De vierde plaats op het WK van 1994 is nog altijd de beste WK-prestatie van Bulgarije ooit. Het land is sindsdien zelfs nog maar één keer actief geweest op het wereldkampioenschap, maar vier jaar later werden de Bulgaren al in de groepsfase uitgeschakeld.

Luuk de Jong baalt, Bulgarije juicht (2017)

EK-geschiedenis

Tegenover zeven WK-deelnames staan vooralsnog twee gespeelde EK’s voor Bulgarije. In 1996 mocht het land voor het eerst deelnemen aan de Europese eindronde. Doelpunten van Hristo Stoichkov bezorgden Bulgarije een uitstekende start, maar het 1-1 gelijkspel tegen Spanje en de 1-0 overwinning op Roemenië volstonden niet voor de volgende ronde. Een 3-1 nederlaag tegen Frankrijk betekende uitschakeling in de groepsfase.

Bulgarije was in 2004 voor het laatst actief op een groot eindtoernooi. In een groep met Zweden, Denemarken en Italië werd het Bulgaarse team met nul punten meteen uitgeschakeld. Tegen groepswinnaar Zweden werd mede dankzij voormalig Eredivisie-spitsen Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic en Marcus Allbäck zelfs een 5-0 nederlaag geleden.

Na zijn rijke voetbalcarrière werd Stoichkov bondscoach van Bulgarije. De 83-voudig international leidde het team tussen 2004 en 2007, maar slaagde er ondanks de aanwezigheid van Dimitar Berbatov en Stilijan Petrov niet in om een ticket voor een eindronde binnen te slepen. Zij zijn respectievelijk topscorer en recordinternational voor de nationale ploeg van Bulgarije.


Balans tegen Oranje

Bulgarije en Nederland hebben vooralsnog twaalf keer tegenover elkaar gestaan. Slechts op doelsaldo (20-17) slaat de balans in het voordeel uit van de Nederlanders. Beide landenteams wonnen vijf edities en tweemaal eindigde een onderlinge wedstrijd in een gelijkspel.

In Nederland staat vooral de wedstrijd van 25 maart 2017 nog in het geheugen gegrift. Oranje verloor dankzij twee snelle doelpunten van Spas Delev met 2-0 van Bulgarije. Het betrof de debuutwedstrijd van Matthijs de Ligt, die een ongelukkige rol speelde in Sofia. Als gevolg van deze nederlaag werd Danny Blind ontslagen als bondscoach. Het Nederlands elftal kwalificeerde zich niet voor het WK van 2018, al werd het weerzien met Bulgarije wel in winst omgezet (3-1). Davy Pröpper scoorde twee keer, Arjen Robben maakte de overige treffer.

Laatste update: 25 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie