Luuk de Jong

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Luuk de Jong

Luuk de Jong is een Nederlandse spits. De voormalig Oranje-international keerde in de zomer van 2022 terug op het oude nest bij PSV.

  • De Jong speelt momenteel voor PSV
  • Hij werd viermaal kampioen van Nederland, met PSV (drie) en FC Twente
  • De spits speelde in Duitsland, Engeland en Spanje
  • Met Sevilla won hij de Europa League
  • In 2023 bedankte De Jong als international van Oranje

Clubcarrière

De Jong werd op 27 augustus 1990 geboren in het Zwitserse Aigle. Zijn ouders (George de Jong en Loekie Raterink) speelden allebei volleybal in Zwitserland, waar ook zijn oudere broer Siem de Jong werd geboren. Na de eerste jaren van zijn leven in het Alpenland te hebben doorgebracht groeide hij op in de Achterhoek. Daar begon De Jong zijn carrière bij amateurclub DZC ’68, waar hij zich in de kijker speelde bij De Graafschap. Als tienjarige maakte hij de overstap naar de club uit Doetinchem.

Doorbraak bij De Graafschap

De Jong doorliep de jeugdopleiding van De Graafschap, waar hij ook zijn eerste profcontract tekende. Zijn officiële debuut maakte de spits op 7 november 2008 in de met 0-2 verloren Eredivisie-wedstrijd tegen NAC Breda. In het seizoen 2008-2009 speelde De Jong negentien wedstrijden in de hoofdmacht van De Superboeren, waar hij drie doelpunten produceerde. Hij maakte aan het einde van het seizoen ook de winnende treffer tegen RKC Waalwijk (2-1), maar kon niet verhinderen dat zijn club door een 1-0 nederlaag in Waalwijk degradeerde via de play-offs.

Succesverhaal bij Twente

Al vanaf het begin stond De Jong in de belangstelling van grotere clubs. Op 6 april 2009 werd bekend dat de spits koos voor FC Twente, dat zo’n 8,5 ton voor hem neertelde. Hij werd rustig gebracht in Enschede. Voor de winterstop maakte hij alleen minuten in de KNVB Beker en de Europa League, maar in de Eredivisie was hij pas in januari 2010 aan de beurt. Met treffers tegen NEC (2-1 zege) en sc Heerenveen (2-0 zege) stond De Jong aan de basis van een historische landstitel. In de met 0-2 gewonnen kampioenswedstrijd tegen NAC Breda viel hij vlak voor tijd in.

Op trainingskamp met FC Twente (Pro Shots)

In de seizoenen 2010-2011 en 2011-2012 werd De Jong een vaste waarde bij FC Twente. In het eerstgenoemde seizoen leverde de spits twintig doelpunten en zestien assists in 49 officiële wedstrijden, waaronder een treffer in de Champions League tegen Werder Bremen. Ook dit seizoen gingen de Tukkers de slotdag van de Eredivisie in als koploper van Nederland, maar in een rechtstreeks gevecht met Ajax ging zijn broer Siem de Jong aan de haal met de landstitel. Twente wist de Amsterdammers wel te verslaan in de finale van de KNVB Beker (3-2 na verlenging).

In zijn derde seizoen in Enschede speelde FC Twente geen rol van betekenis in de titelstrijd. De Tukkers zakten af naar plek zes, maar De Jong beleefde statistisch zijn beste seizoen tot op dat moment. Hij maakte 32 doelpunten en leverde zeventien assists in 51 officiële wedstrijden. De Jong speelde zich daarmee in de kijker bij verschillende clubs. Na een eerdere PSV-flirt toonden ditmaal vooral buitenlandse clubs belangstelling. Newcastle United zou tien miljoen euro hebben geboden, maar het was Borussia Mönchengladbach dat er voor zo’n vijftien miljoen met de handtekening vandoor ging. Voor Twente was dat een recordtransfer.

Flop in Duitsland en Engeland

De Jong wist als nieuwkomer weinig indruk te maken bij Borussia Mönchengladbach. In zijn eerste seizoen kwam hij nog tot 31 officiële wedstrijden (acht doelpunten), maar in zijn tweede seizoen verloor hij zijn basisplaats. De Nederlander kwam voor de winterstop tot veertien optredens en besloot zich daarom te laten verhuren aan Newcastle United, dat ook een optie tot koop bedong. Na twaalf wedstrijden zonder doelpunten besloten The Magpies af te zien van die optie.

Zeer succesvol bij PSV

Na twee weinig succesvolle seizoenen in het buitenland keerde De Jong in de zomer van 2014 terug naar Nederland. De spits koos voor PSV, dat vijfenhalf miljoen euro betaalde aan het Duitse Gladbach. Zelf leverde hij de helft van zijn salaris in, al deed de Bundesliga-club nog wel een duit in het zakje door ook nog een deel te betalen. Na een aarzelend begin lukte het De Jong om zijn oude niveau weer te halen. Met 26 goals en veertien assists in 45 officiële wedstrijden beleefde hij een geweldig eerste jaar in Eindhoven. De Jong scoorde twee keer in de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen waarmee PSV de titel binnen wist te halen.

Juichen in zijn eerste PSV-periode (Pro Shots)

In de zomer van 2015 vertrokken Georginio Wijnaldum en Memphis Depay bij PSV. De Jong werd als aanvoerder en spits een van de belangrijkste spelers in Eindhoven, waar hij in de seizoenen 2015-2016 en 2016-2017 opnieuw landskampioen werd. Na twee zeer productieve seizoenen verliepen de seizoenen 2016-2017 (negen doelpunten) en 2017-2018 (dertien doelpunten) statistisch gezien niet naar wens, maar dat herstelde hij in 2018-2019 door samen met Ajax-aanvaller Dusan Tadic het topscorersklassement te winnen: 28 Eredivisie-treffers (32 in totaal).

Europa League-winnaar in Sevilla

De Jong had het geweldig naar zijn zin bij PSV, maar gaandeweg groeide het verlangen om toch nog eens in het buitenland te spelen. In de zomer van 2019 kreeg de spits zijn zin: het Spaanse Sevilla betaalde vijftien miljoen euro aan PSV. Met tien doelpunten in 46 officiële wedstrijden verliep zijn debuutseizoen statistisch gezien niet naar wens, maar hij viel wel op door de winnende te maken tegen stadgenoot Real Betis. Ook maakte hij doelpunten tegen Atlético Madrid en Real Madrid.

Zijn grootste succes als spits van Sevilla beleefde De Jong in het Europa League-toernooi. De Nederlander maakte het winnende doelpunt in de halve finale tegen het Engelse Manchester United (2-1) en scoorde zelfs twee keer in de finale tegen het Italiaanse Internazionale (3-2 zege). De Jong had daarmee een groot aandeel in het winnen van de Europese beker. Het bleek niet meer dan een opleving. De Jong kwam in het tweede jaar niet verder dan negen doelpunten in 48 officiële wedstrijden, al wist hij wel doel te treffen in de uitwedstrijd tegen FC Barcelona (1-1).

Een droomjaar: spelen voor FC Barcelona (Pro Shots)

Jaar bij FC Barcelona

Na twee grotendeels moeizame seizoenen wilde Sevilla in de zomer van 2021 wel meewerken aan een transfer. De Jong werd gelinkt aan een terugkeer naar PSV, maar dat bleek uiteindelijk niet haalbaar. Enkele uren voor de transferdeadline op 31 augustus volgde plotseling een bizarre wending. Antoine Griezmann werd door FC Barcelona een terugkeer naar Atlético Madrid gegund en op advies van Ronald Koeman werd diens landgenoot op huurbasis aan de selectie toegevoegd. Daarbij werd tevens een optie tot koop bedongen.

De Jong trof maar één keer doel onder leiding van Koeman, die eind oktober werd ontslagen als trainer van FC Barcelona. Diens opvolger Xavi Hernández deed aanvankelijk geen beroep meer op hem, maar door personele problemen kreeg de Oranje-international toch nog de kans om zich te bewijzen. Dat pakte geweldig uit. Op 2 januari 2022 maakte De Jong de winnende treffer tegen Real Mallorca en in de maanden daarna pikte hij meerdere cruciale doelpunten mee. Daarmee had hij toch nog een belangrijk aandeel in de tweede plaats van de Catalanen.

Terugkeer bij PSV

In de zomer van 2022 besloot De Jong zijn verblijf in Spanje te beëindigen. FC Barcelona activeerde de optie tot koop niet, waarna Sevilla een bod van PSV accepteerde. De Jong keerde daarmee terug op het oude nest. De gelouterde spits raakte vroeg in het seizoen geblesseerd in de cruciale voorronde Champions League-wedstrijd tegen Rangers FC (0-1 nederlaag). Na zijn rentree scoorde hij onder meer in de Europa League-wedstrijd tegen Arsenal (2-0 zege).

Opnieuw juichen voor PSV (Pro Shots)

De Jong beleefde een moeilijk seizoen na zijn hereniging bij PSV. Wel eindigde hij met doelpunten en assists in de dubbele cijfers (achttien om tien). Met de Eindhovenaren won hij in het seizoen 2022-2023 zowel de Johan Cruijff Schaal als de TOTO KNVB Beker ten koste van Ajax. Scoren deed hij niet in deze wedstrijden tegen de Amsterdammers, maar dat lukte hem wel in beide competitiewedstrijden.

Ook in augustus 2023 won De Jong de Johan Cruijff Schaal met PSV.


Interlandcarrière

De Jong werd in februari 2011 voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal. Dankzij enkele afmeldingen werd de spits na eerst te zijn afgevallen bij de groep gehaald door bondscoach Bert van Marwijk, die hem liet debuteren in de oefeninterland tegen Oostenrijk (3-1). Zijn eerste doelpunt als A-international maakte De Jong op 6 september 2011 in de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Finland (0-2) overwinning.

De Jong mocht in 2012 mee naar het EK, waar hij in alle drie de verloren groepswedstrijden op de bank bleef. Zijn opvolger Louis van Gaal deed geen beroep op de spits, die daardoor de fraaie WK-campagne van 2014 (derde) aan zich voorbij moest laten gaan. Na de periode Van Gaal keerde De Jong weer terug in de Oranje-selectie, maar hij kon niet verhinderen dat het Nederlands elftal zich niet kwalificeerde voor de eindrondes van 2016 (EK) en 2018 (WK).

Als Oranje-international (Pro Shots)

Het Nederlands elftal kwalificeerde zich wel voor EURO 2020, dat vanwege de coronapandemie pas in 2021 werd gespeeld. In de kwalificatiefase maakte De Jong in de thuiswedstrijd tegen Noord-Ierland (3-1 zege) in de 91ste minuut de 2-1. De spits mocht zelf als supersub mee naar het EK, waar hij inviel tegen Oekraïne (3-2 zege) en Oostenrijk (2-0). Door een blessure nam de spits tijdens het toernooi noodgedwongen eerder afscheid van de groep.

Na het EK kwam De Jong lange tijd niet meer in actie voor het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal besloot de spits desondanks mee te nemen naar het WK in Qatar, waar hij de rol van pinchhitter vertolkte. In de kwartfinalewedstrijd tegen Argentinië (verloren na strafschoppen) maakte hij een invalbeurt van 56 minuten. Het betrof zijn 39ste interland namens Oranje en tevens zijn laatste, aangezien hij op 3 maart 2023 zijn afscheid als international aankondigde.

Laatste update: 6 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie