Real Mallorca

Mallorca

Prijzenkast

1x Copa del Rey

1x Supercopa de España

2x Segunda División

2x Segunda División B

Het laatste nieuws over Real Mallorca

Real Mallorca is een Spaanse voetbalclub op het eiland Mallorca. Thuiswedstrijden van Los Bermellones worden afgewerkt in het Estadi Mallorca Son Moix.

  • Real Mallorca werd in 1916 opgericht
  • Het Estadi Mallorca Son Moix is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Los Bermellones’
  • De eilandbewoners wonnen één Copa del Rey

Eilandbewoners in LaLiga

Real Mallorca, ook wel bekend als RCD Mallorca, werd op 5 maart 1916 opgericht als Alfonso XIII Foot-Ball Club. Twintig dagen na de oprichting speelden de eilandbewoners hun eerste wedstrijd in het kersverse stadion, maar het krachtsverschil met FC Barcelona bleek enorm (0-8). Koning Alfonso XIII honoreerde een verzoek van de voetbalclub om de term ‘Real’ (Koninklijk) te mogen gebruiken. Het team ging aanvankelijk verder als Real Sociedad Alfonso XIII Foot-Ball Club.

In 1917 werd Real Sociedad Alfonso XIII toegelaten tot het tweede niveau van het Catalaanse voetbal. Pas aan het einde van de jaren twintig voerde de Spaanse voetbalbond (RFEF) de landelijke competities in, waaronder de Primera División en de Segunda División. In de tussentijd speelde de club onder meer een aantal oefenwedstrijden tegen clubs uit het buitenland. Zo stonden er krachtmetingen met Ajax (1923) en Uruguay (1925) op het programma.

Eerste LaLiga-jaren na zware start

De Primera División ging in 1929 officieel van start. Real Mallorca, op dat moment Club Deportivo Mallorca, speelde in de beginjaren echter op het derde of vierde niveau van Spanje. Na de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) mochten Los Bermellones zich voor het eerst meten met clubs uit de Segunda División. Real Mallorca eindigde met een grote marge boven CF Badalona, maar werd op last van de RFEF alsnog uit de competitie gehaald. De hekkensluiter mocht daarentegen in de tweede divisie actief blijven.

In het seizoen 1949-1950 ontstond de naam Real Club Deportivo (RCD) Mallorca. Aan het einde van de jaren vijftig begon het te lopen. In twee opeenvolgende seizoenen veroverde men het kampioenschap, waardoor de eilandbewoners van de Tercera División opschoven naar de Primera División. Real Mallorca trapte het eerste LaLiga-avontuur af met een 2-0 nederlaag bij Real Betis. Een week later wist men de eerste zege binnen te slepen ten koste van Racing Santander (2-1).

Real Mallorca won in april 1961 met 3-1 van FC Barcelona. Eerder dit seizoen wist men Real Madrid al op een 1-1 gelijkspel te houden. Mede dankzij deze prestaties eindigde de club op een nette negende plaats in de Primera División. Los Piratas wisten dit succes niet door te trekken in de daaropvolgende jaren, waardoor men in 1963 terugkeerde naar de Segunda División. Real Mallorca promoveerde in 1965 en 1970 nogmaals, maar degradeerde in beide gevallen al na één seizoen opnieuw.

Zwarte periode

In de jaren zeventig zakte Real Mallorca weg in het Spaanse voetbal. De eilandbewoners degradeerden in 1975 uit de Segunda División om in 1978 zelfs af te dalen naar het vierde niveau. Het betrof een zwarte bladzijde uit de clubgeschiedenis, maar in de jaren tachtig herpakte men zich. Na twee opeenvolgende promoties (1980 en 1981) wist Real Mallorca in 1983 zelfs op te klimmen naar de Primera División. In LaLiga speelde men daarentegen geen rol van betekenis, waardoor men in 1984 alweer degradeerde.

De teleurstelling van 1984 weerhield Real Mallorca er niet van om te dromen van een terugkeer in LaLiga. Na twee seizoenen wist men opnieuw op te klimmen naar de hoogste divisie van Spanje. Het team stuntte door in 1987 meteen een zesde plaats te bemachtigen, maar dit bleek een incident getuige de degradatie van een jaar later. Nieuwe hoogtepunten volgden in 1989 (opnieuw gepromoveerd) en 1991 (Copa del Rey-finale tegen Atlético Madrid). Een vast verblijf in de Primera División bleek daarentegen nog te ver weg.

Glorietijdperk op Mallorca

In 1997 promoveerde Real Mallorca voor de zevende keer in de geschiedenis naar de Primera División. Héctor Cúper werd datzelfde jaar aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. De Argentijnse trainer leidde de eilandbewoners in het seizoen 1997-1998 naar een fraaie vijfde plaats. In de Copa del Rey-finale moest zijn team buigen voor landskampioen FC Barcelona, maar in de strijd om de Supercopa de España behaalde men revanche (3-1 over twee duels). De Argentijn Gabriel Amato was als clubtopscorer een belangrijke schakel in die ploeg.

Real Mallorca bemachtigde in 1999 de derde plaats achter FC Barcelona en Real Madrid. Voor het eerst mocht de club daardoor deelnemen aan de Champions League. Een nieuw hoogtepunt volgde in het seizoen 2002-2003 door de Copa del Rey-finale tegen Recreativo de Huelva met 3-0 te winnen. Sterspeler Samuel Eto’o scoorde tweemaal, waar ook Walter Pandiani zijn doelpunt meepikte. Eerstgenoemde groeide later uit tot een productieve aanvaller in het tenue van Barça.

Val en wederopstanding

Het jaargang 2009-2010 werd besloten met een vijfde plaats in de Primera División. In de daaropvolgende seizoenen draaide de club uiterst moeizaam, met de degradatie van 2013 als dieptepunt. Na zestien seizoenen viel het doek in de laatste speelronde. Real Mallorca zakte in de Segunda División eveneens weg. In januari 2016 werd de club nog wel overgenomen door de Amerikaanse investeerder Robert Sarver en voormalig NBA-speler Steve Nash, maar dat kon niet verhinderen dat men in 2017 alsnog afdaalde naar de Segunda División B.

Real Mallorca veroverde in 2018 de titel op het derde niveau van Spanje. In 2019 wist men ook de play-offs te winnen, waardoor de club in rap tempo terugkeerde in de Primera División. Het door corona verstoorde seizoen 2019-2020 resulteerde opnieuw in degradatie, maar in 2021 maakte men een comeback in LaLiga. Real Mallorca herpakte zich door zich te handhaven in de hoogste divisie. Het team maakte in 2024 zelfs kans op de Copa del Rey, maar Athletic Bilbao trok na strafschoppen aan het langste eind.

Real Mallorca tegen Athletic Bilbao
Een duel in de Copa del Rey-finale van 2024 (Pro Shots)

Rivaliteit

CD Atlético Baleares is de aartsrivaal van Real Mallorca. Ook deze club is afkomstig van het eiland. Onderlinge wedstrijden staan bekend als de derbi de Palma of de derbi palmesano. De lokale rivaal speelde nog nooit op het hoogste niveau van Spanje, waardoor het aantal onderonsjes in de 21ste eeuw op één hand te tellen is.


Europees voetbal

Real Mallorca debuteerde in het seizoen 1998-1999 op het Europese strijdtoneel. In de Europacup II rekenden de eilandbewoners af met clubs als KRC Genk en Chelsea, maar in de finale in Birmingham moest men nipt buigen voor het Italiaanse SS Lazio (1-2). De Spanjaarden wisten in het daaropvolgende seizoen zowel Ajax als AS Monaco uit te schakelen in het UEFA Cup-toernooi. Deze campagne eindigde evenwel in de kwartfinale door toedoen van Galatasaray.

In het seizoen 2001-2002 mocht Real Mallorca deelnemen aan de Champions League. In een groep met Arsenal, Schalke 04 en Panathinaikos eindigde de LaLiga-formatie als derde, waardoor men doorstroomde naar de UEFA Cup. Het Tsjechische Slovan Liberec bleek daarin veel te sterk. Het vooralsnog laatste Europese avontuur van Mallora dateert alweer uit het seizoen 2003-2004. Newcastle United bleek in dat jaargang een maatje te groot in de achtste finale van de UEFA Cup.

Real Mallorca – Ajax in 1999

Balans tegen Nederlandse clubs

In Europees clubverband speelde Real Mallorca twee wedstrijden tegen een Nederlandse club. In het UEFA Cup-toernooi van het seizoen 1999-2000 wonnen de Spanjaarden zowel uit (0-1) als thuis (2-0) van Ajax.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van FC Barcelona gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Arnold Bruggink2003-2004
Jonathan de Guzman2010-2011
Sander Westerveld2004-2005
Gianni Zuiverloon2011-2013

Het stadion

Het Estadi de Son Moix is sinds 1999 de thuisbasis van Reall Mallorca, dat eerder actief was in het Estadi Lluís Sitjar. Op dit moment biedt het onderkomen van de eilandbewoners plaats aan 24.642 toeschouwers. Het stadion staat vanwege commerciële redenen ook wel bekend als het Visit Mallorca Estadi. Toeristen zijn de belangrijkste inkomstenbron voor het eiland, waardoor men een deal sloot met de lokale autoriteiten.

Ondanks de ligging is het Estadi de Son Moix meermaals gebruikt door de nationale ploeg van Spanje. Dit gebeurde in oktober 2013 voor het laatst tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland (2-1 zege).

Laatste update: 23 april 2024

Populaire spelers Real Mallorca

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie