Real Mallorca

Mallorca

Prijzenkast

1x Copa del Rey

1x Supercopa de España

2x Segunda División

2x Segunda División B

Het laatste nieuws over Real Mallorca

Real Mallorca is een Primera División-club van het Spaanse eiland Mallorca. Los Bermellones, een van de bijnamen van de club, speelt haar thuiswedstrijden in het Estadi Mallorca Son Moix (ruim 23.000 plaatsen).

  • Real Mallorca werd in 1916 opgericht
  • Thuiswedstrijd worden afgewerkt in Estadi Mallorca Son Moix
  • De bijnaam van de club luidt ‘Los Bermellones’
  • De eilandbewoners wonnen één keer de Copa del Rey

Eilandbewoners in LaLiga

Real Mallorca werd op 5 maart 1916 opgericht door Adolfo Vázquez, die de club vernoemde naar de koning: Junta Directiva del Alfonso XIII FBC. Sinds 1949 heet de club officieel RCD (Real Club Deportivo) Mallorca, maar in Nederland staat men vooral bekend als Real Mallorca. Tot in de jaren vijftig speelden de eilandbewoners nooit hoger dan het tweede niveau van Spanje.

In 1960 lukte het Real Mallorca voor het eerst om door te stoten naar de Primera División. Net als in de periode 1989-1992 duurde dit verblijf drie seizoenen, maar pas na de promotie van 1997 lukte het de eilandbewoners om een langdurige status te behouden: tot en met het seizoen 2012-2013. Real Mallorca eindigde in 1999 en 2001 zelfs als derde in de Spaanse competitie, maar slechts één keer drong het door tot de groepsfase van de Champions League (2001-2002).

Real Mallorca werd in de kwalificatiefase van 1999-2000 gestuit door het Noorse Molde FK. De Spaanse club werd wel toegelaten tot de UEFA Cup, waarin Ajax in de derde ronde eenvoudig werd verslagen (3-0 over twee wedstrijden). Pas in de kwartfinale werd dit avontuur gestuit door toedoen van het Turkse Galatasaray. In het seizoen 2003-2004 eindigde de UEFA Cup-campagne door Newcastle United in de achtste finale.

Real Mallorca – Ajax in 1999

In 2013 eindigde het succesvolste tijdperk uit de geschiedenis van Real Mallorca. Vier jaar later degradeerde de club zelfs naar de Segunda División B, maar juist dat leidde tot een nieuw succesverhaal door dankzij twee achtereenvolgende promoties terug te keren in de Primera División. Een directe degradatie in 2020 werd opgevangen middels een promotie in 2021.


Nederlanders

Real Mallorca heeft vier Nederlanders onder contract gehad: Sander Westerveld, Arnold Bruggink, Gianni Zuiverloon en Jonathan de Guzman. Ook Alejandro López de Groot heeft het shirt van de club gedragen. Het voormalig FC Barcelona-talent is geboren in Spanje, maar heeft een Nederlandse moeder.

Laatste update: 17 december 2022

Populaire spelers Real Mallorca

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie