Arsenal

London

Prijzenkast

Premier-League-logo

13x landskampioen

14x FA Cup

2x League Cup

17x Community Shield

1x Europacup II

Laatste nieuws over Arsenal

Arsenal is na Manchester United en Liverpool de club met de meeste landstitels in Engeland. De Londenaren kroonden zich dertien keer tot de nummer één. De FA Cup werd zelfs veertien keer gewonnen door The Gunners en daarmee mag de club zich recordhouder noemen.

  • Arsenal werd in 1886 opgericht als Dial Square
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Emirates Stadium
  • De bijnaam van de Londense club luidt ‘The Gunnners’
  • Geen club won de FA Cup vaker dan Arsenal (veertien keer)
  • De landstitel werd dertien keer gewonnen

Succesvolste club van Londen

Arsenal werd eind 1886 opgericht door arbeiders van de wapenfabrieken Woolwich Arsenal Armament Factory. De bijnaam The Gunners heeft de Londense club daar ook aan te danken. De voetbalclub werd aanvankelijk Dial Square genoemd, maar al snel werd gekozen voor de naam Royal Arsenal. Die naam maakte plaats voor Woolwich Arsenal als verwijzing naar de wijk waar het destijds speelde, maar de verhuizing naar de wijk Highbury in 1913 deed de toenmalige clubleiding besluiten om alleen Arsenal aan te houden.

In 1913 verhuisde Arsenal naar het Arsenal Stadium, dat in de volksmond beter bekend staat als Highbury. De club beleefde gouden jaren in dit iconische en sfeervolle stadion met een capaciteit van 38.500 plaatsen. In 2006 werd Highbury ingeruild voor het nabijgelegen Emirates Stadium, dat met ruim zestigduizend plaatsen veel meer Arsenal-supporters kan herbergen. Op 22 juli van dat jaar werd de aftrap verricht in een vriendschappelijk duel met Ajax. Klaas-Jan Huntelaar maakte de eerste goal in dit stadion. Het duel stond eveneens in het teken van het afscheid van Dennis Bergkamp. Speciaal voor die gebeurtenis werden grote namen als Johan Cruijff, Marco van Basten en Frank Rijkaard ingevlogen.

Het Emirates Stadium (Pro Shots)

Eerste successen

Arsenal beleefde grote successen in de jaren dertig van de vorige eeuw. In 1931 werd de Londense club voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen van Engeland. Het jaar daarop wist Everton de macht te grijpen, maar de drie daaropvolgende seizoenen werden weer een prooi voor The Gunners. Arsenal won het kampioenschap eveneens in 1983, terwijl het in 1930 en 1936 de FA Cup wist te veroveren. De prijzenkast werd verder aangevuld met vijf Engelse Supercups.

Arsenal wist het succes van de jaren dertig geen passend vervolg te geven. Tussen het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de eeuwwisseling lukte het de club nog maar zes keer (in 1948, 1953, 1971, 1989, 1991 en 1998) om het kampioenschap naar Londen te halen. Arsenal speelt 1919 overigens wel onafgebroken op het hoogste niveau van Engeland. De Londenaren zijn daarmee recordhouder, al zijn er enkele clubs die in totaal meer seizoenen op het hoogste podium actief zijn geweest.

Het tijdperk Wenger

In 1996 werd Arsène Wenger aangesteld als manager van Arsenal. De Fransman had op dat moment alleen ervaring opgedaan bij AS Nancy, AS Monaco en het Japanse Nagoya Grampus Eight. Zijn aanstelling zorgde dan ook voor grote scepsis in Engeland, maar als onbekende trainer wist hij meteen zijn stempel te drukken op de club door revolutionaire aanpassingen door te voeren. In zijn eerste seizoen eindigde Arsenal meteen als derde om in 1998 de dubbel (Premier League en FA Cup) naar Londen te halen. Tussen eind december en begin mei verloor de ploeg van Wenger niet, waardoor het Manchester United van Sir Alex Ferguson op een onoverbrugbare afstand werd gezet.

Arsène Wenger (Pro Shots)

Wenger wist meerdere series neer te zetten als manager van Arsenal. In het seizoen 2001-2002 bleef de formatie van de Franse coach maar liefst 21 wedstrijden ongeslagen, met zelfs een reeks van dertien gewonnen wedstrijden. Op de voorlaatste speeldag veroverde Arsenal voor de tweede keer de landstitel onder diens leiding. Ook dit seizoen werd de FA Cup een prooi voor de Londenaren door in de finale af te rekenen met stadsgenoot Chelsea (2-0).

In 2003 moest Arsenal genoegen nemen met een tweede plaats, maar het daaropvolgende seizoen was de ploeg van Wenger niet te stuiten in eigen land. Van de eerste tot en met de laatste speelronde van het Premier League-seizoen bleven The Gunners ongeslagen (26 zeges en twaalf gelijke spelen). De Arsenal-selectie van dat seizoen verdiende de bijnaam The Invincibles, maar ook besloot de Premier League-organisatie de trofee eenmalig aan te passen als beloning. De zilveren delen van de replica maakten plaats voor goud. Sinds het eerste seizoen van het Engelse profvoetbal lukte het slechts één andere club om ook een heel seizoen ongeslagen te blijven: Preston North End in het allereerste seizoen (1888-1889).

Ook na de landstitel van 2004 hield de reeks van Arsenal aan. Pas na de 49ste wedstrijd zonder nederlaag lukte het Manchester United om de hegemonie van de rivaal te doorbreken. Ruud van Nistelrooij (uit een veelbesproken strafschop) en Wayne Rooney maakten op 24 oktober van dat jaar het verschil op Old Trafford: 2-0. Het werd één van de meest beladen duels uit de Engelse voetbalgeschiedenis. Een jonge Cesc Fàbregas gooide een stuk pizza naar het hoofd van United-manager Ferguson, terwijl er op het veld harde confrontaties waren tussen spelers. Britse media spraken later van de Battle of the Buffet.

Het verval

Wenger bleef tot en met de zomer van 2018 werkzaam als manager van Arsenal. Na het iconische kampioenschap van 2004 lukte het de Fransman niet meer om grote successen tot stand te brengen. Onder zijn leiding werden weliswaar verschillende FA Cups gewonnen, maar het kampioenschap bleef onbereikbaar voor The Gunners. Wel werd in 2006 de finale van de Champions League voor de eerste en vooralsnog enige bereikt, maar na een snelle rode kaart voor doelman Jens Lehmann ging het in de tweede helft mis door toedoen van FC Barcelona: 2-1. De Nederlanders Bergkamp en Robin van Persie bleven in die finale negentig minuten op de reservebank.

Gaandeweg nam de waardering voor Wenger af. Arsenal kreeg regelmatig complimenten voor het flitsende aanvalsspel, maar bleek niet meer in staat om voor de hoofdprijzen te spelen. In 2016 eindigde Arsenal na een inhaalrace op de valreep nog als tweede achter de verrassende kampioen Leicester City, maar in de daaropvolgende seizoenen zat er niet meer in dan een vijfde en een zesde plek. Dat waren ook de enige seizoenen waarin Arsenal onder leiding van Wenger naast een topvier-klassering greep. Onder enige dwang van de clubleiding besloot de Fransman in 2018 de eer aan zichzelf te houden door na het seizoen af te zwaaien.

Reiss Nelson
(Pro Shots)

Het vertrek van Wenger wist de terugval van Arsenal niet te stoppen. In de seizoenen erna eindigde de Londense club achtereenvolgens als vijfde, achtste en achtste. Het hoogtepunt bleef beperkt tot een nieuwe FA Cup, waardoor het totaal nu op een recordaantal van veertien staat. In 2021 besloot Spotify-oprichter Daniel Ek samen met een aantal oud-spelers (Bergkamp, Thierry Henry en Patrick Vieira) een poging te ondernemen om eigenaar Stan Kroenke tot een overname te dwingen, maar dit leidde tot een resolute ‘nee’.

Arsenal leek in het seizoen 2022-2023 eindelijk op weg naar een nieuw hoogtepunt. Onder Mikel Arteta voerden de Londenaren langdurig de ranglijst van de Premier League aan, maar het team ging uiteindelijk gebukt onder de toenemende druk. Een zwakke eindspurt speelde Manchester City in de kaart. Enkele maanden later won Arsenal wel de Community Shield.


Nederlanders bij Arsenal

Met clubicoon Bergkamp en Van Persie zijn twee Nederlanders genoemd, maar er zijn meer landgenoten die het shirt van Arsenal hebben gedragen. Gerrit Keizer was in de periode 1929-1930 de eerste met zeventien duels in de hoofdmacht van de Londenaren. Later kwamen ook Glenn Helder, Marc Overmars, Giovanni van Bronckhorst en de niet geslaagde Quincy Owusu-Abeyie terecht bij The Gunners

Dennis Bergkamp tegenover Ruud Gullit (Pro Shots)

Van Persie was lange tijd de laatste Nederlander die namens Arsenal in de A-ploeg speelde. De Nederlander groeide uit tot een sterspeler, maar verloor zijn status bij de aanhang door in 2012 te kiezen voor een beladen overstap naar Manchester United. Een schril contrast met Bergkamp, die zelfs een standbeeld kreeg bij het Emirates Stadium. In de zomer van 2023 kreeg de club eindelijk weer Nederlands bloed toegevoegd in de persoon van Jurriën Timber.

Laatste update: 6 augustus 2023

Arsenal-spelers

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie