Bukayo Saka

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Bukayo Saka

Bukayo Saka is een Engelse rechtsbuiten, die ook op andere posities uit de voeten kan. Sinds 2008 draagt hij al het tenue van de club waar hij doorbrak als profvoetballer: Arsenal.

  • Saka speelt momenteel voor Arsenal
  • De aanvaller is een jeugdexponent van ‘The Gunners’
  • In 2020 won hij de FA Cup met de Londense club
  • Saka debuteerde in 2020 als international van Engeland
  • Hij werd racistisch belaagd na de EK-finale van 2021

Clubcarrière

Bukayo Ayoyinka Saka werd op 5 september 2001 geboren in Londen als zoon van Nigeriaanse ouders. Zijn voetbalcarrière ging van start bij Greenford Celtic. Hier verdiende hij een kans in de jeugdopleiding van Watford, maar al in 2008 koos hij voor de overstap naar de academie van Arsenal. Hij doorliep het volledige traject bij The Gunners.

Doorbraak bij Arsenal

Saka maakte op 29 november 2018 zijn debuut in de hoofdmacht van Arsenal. Manager Unai Emery gunde de Londenaar een invalbeurt van 22 minuten in de Europa League-ontmoeting met Vorskla Poltava uit Oekraïne (0-3 overwinning). In het seizoen 2018-2019 blef zijn aandeel beperkt tot vier officiële wedstrijden in de hoofdmacht van The Gunners, waaronder zijn Premier League-debuut tegen Fulham (4-1 zege).

(Pro Shots)

Het seizoen 2019-2020 betekende de doorbraak van Saka in het tenue van Arsenal. De aanvaller bewees zijn waarde door 38 keer in actie te komen, viermaal doel te treffen en twaalf keer als aangever te fungeren. In de gewonnen FA Cup-finale tegen Chelsea (2-1 zege) werd er overigens geen beroep op hem gedaan. Als bekerwinnaar mocht Arsenal aantreden tegen landskampioen Liverpool voor de Community Shield en na strafschoppen werd dit duel in eigen voordeel beslist. Saka speelde 82 minuten mee en produceerde een assist.

Vooralsnog staat de teller op twee prijzen namens Arsenal. In 2023 maakte de Londense club aanspraak op het eerste kampioenschap sinds 2004, maar het team bezweek onder de druk en verspeelde de titel daarmee aan Manchester City. De teller is tot en met het seizoen 2022-2023 opgelopen naar 179 gespeelde wedstrijden, 38 doelpunten en veertig assists.


Interlandcarrière

Saka doorliep verschillende jeugdelftallen van Engeland. Zijn debuut voor de nationale voetbalploeg van Engeland volgde op 8 oktober 2020 in de oefeninterland tegen Wales (3-0 zege). Bondscoach Gareth Southgate liet de Arsenal-aanvaller meteen 76 minuten in actie komen. Saka maakte zijn eerste interlanddoelpunt op 2 juni 2021 in de voorlaatste oefenwedstrijd in aanloop naar het EK (1-0 zege op Oostenrijk).

Saka behoorde in de zomer van 2021 tot de EK-selectie van Engeland. Hij speelde vier van de zeven wedstrijden, waaronder een invalbeurt in de finale tegen Italië. In navolging van Marcus Rashford en Jadon Sancho faalde Saka vanaf de penaltystip, waardoor de Italianen zich tot Europees kampioen kroonde. De penaltymissers werden na afloop van de finale racistisch bespot, waardoor de Britse politie een onderzoek instelde. Saka veroordeelde sociale media-bedrijven die niet voldoende ondernemen om dit soort reacties in de kiem te smoren.

(Pro Shots)

Ondanks de vervelende nasleep bleef Saka ‘gewoon’ international van Engeland. Hij behoorde in 2022 tot de WK-selectie van The Three Lions. De vleugelaanvaller scoorde tweemaal in de groepswedstrijd tegen Iran (6-2 zege) en één keer in de achtste finale tegen Senegal (3-0 zege). Engeland werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Frankrijk, dat na een gemiste strafschop van Harry Kane een 2-1 voorsprong over de streep trok.

Op 19 juni 2023 maakte Saka voor het eerst in zijn carrière een hattrick. Hij maakte drie doelpunten in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Macedonië.

Laatste update: 7 juli 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie