Oostenrijk

Wenen

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Oostenrijk

Het nationale team van Oostenrijk geniet verschillende bijnamen, waaronder Wunderteam en Das Team. Het nationale team is verschillende keren actief geweest op EK’s en WK’s.

  • Het nationale team van Oostenrijk maakt deel uit van de ÖFB
  • De bijnaam van het land luidt ‘Das Team’
  • In de jaren dertig werd de Oostenrijkse ploeg ‘Wunderteam’ genoemd
  • Oostenrijk behaalde een derde plaats op het WK van 1954
  • Het land was zeven keer actief op een WK en drie keer op een EK

Te lang zonder succes

Oostenrijk staat bekend als een wintersportland, maar ook voetbal is van oudsher een belangrijke sport. Het Alpenland beschikt sinds 1904 over een eigen voetbalbond: de Österreichischer Fußball-Bund (ÖFB). Al in april 1901 werd tegen een selectie uit Zwitserland een eerste interlandwedstrijd afgewerkt, al heeft deze ontmoeting geen officieel karakter gekregen. De eerste officiële interland dateert van 12 oktober 1992: een 5-0 zege op Hongarije.

Wedstrijden tussen Oostenrijk en Hongarije zijn veelvuldig gespeeld. Op de Olympische Zomerspelen van 1912 troffen beide landen elkaar in de finale van het troosttoernooi. Oostenrijk, dat in het reguliere toernooi werd uitgeschakeld door het Nederlands elftal, verloor met 3-0 van de Hongaren. Na de Eerste Wereldoorlog stond het land er slecht op, maar pogingen om het Alpenland uit de FIFA te gooien mislukten.

WK-geschiedenis

In 1930 werd het allereerste WK uit de geschiedenis georganiseerd. Oostenrijk mocht Europa niet vertegenwoordigen in Uruguay, maar debuteerde vier jaar later alsnog op het wereldkampioenschap. Het zogeheten Wunderteam tikte in de jaren dertig een bloedvorm aan en dat kwam ook op het WK van 1934 tot uiting. Een medaille leverde dat niet op. De halve finale tegen gastheer Italië ging verloren (0-1) en ook de troostfinale tegen buurland Duitsland eindigde in mineur (2-3).

De term Totaalvoetbal is vaak toegeschreven aan Nederland, maar volgens bewonderaars was het Wunderteam van Oostenrijk hiermee begonnen. De dood van bondscoach Hugo Meisl in 1937 betekende het begin van het einde. Het nationale team trok zich na de kwalificatie terug voor het WK van 1938 vanwege de situatie in Nazi-Duitsland. Op aandringen van Duitse officials moesten verschillende internationals van Oostenrijk wel opdraven in het team van Duitsland. Zij werden al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de voetbalactiviteiten weer opgestart. In 1954 keerde het nationale team van Oostenrijk terug op het WK en daar werd meteen de beste prestatie ooit gerealiseerd. Na een 9-1 overwinning op Portugal in de kwalificatie wonnen de Oostenrijkers achtereenvolgens van Schotland, Tsjecho-Slowakije en Zwitserland. De halve finale tegen West-Duitsland bleek een te grote opgave (6-1), maar in de strijd om brons werd dan weer afgerekend met Uruguay (3-1).

Marko Arnautovic (links)

Oostenrijk snakt sinds 1954 naar nieuw WK-succes. In 1958, 1990 en 1998 werden de Oostenrijkers al uitgeschakeld in de groepsfase en slechts tweemaal kon de tweede ronde nog worden bereikt (1978 en 1982). De overige toernooien werden überhaupt niet bereikt, waardoor de nieuwe generatie voetbalfans in het Alpenland nog altijd wacht op een eerste WK-avontuur. Zo eindigde Oostenrijk als vierde in de kwalificatiegroep voor het WK van 2022 in Qatar.

EK-geschiedenis

Waar Oostenrijk in de twintigste eeuw regelmatig op het WK actief was, daar lukte het niet om door te dringen tot het EK. Pas in 2008 mocht het nationale team debuteren op het Europees Kampioenschap. Het Alpenland organiseerde deze eindronde samen met buurland Zwitserland. Oostenrijk wist prima tegenstand te bieden aan Kroatië en Duitsland, maar verloor beide wedstrijden met 0-1. Alleen tegen Polen werd een gelijkspel behaald (1-1).

Acht jaar na het EK-debuut lukte het Oostenrijk voor het eerst om op eigen kracht het EK te bereiken. Ook in de groep met Hongarije, IJsland en Portugal werd maar één schamel punt behaald. Op het EK van 2021 werd de groepsfase wel overleefd. Ondanks een nederlaag tegen het Nederlands elftal werden zes punten behaald, waardoor het Oostenrijkse team in de achtste finale mocht aantreden tegen Italië. Na negentig doelpuntloze minuten viel de beslissing in de verlenging in Italiaans voordeel: 2-1.

David Alaba was de absolute sterspeler van Oostenrijk op de Europese eindronde van 2021. Verder bestond de selectie uit bekende namen als Marko Arnautovic, Florian Grillitsch en Marcel Sabitzer.

David Alaba

Balans tegen Oranje

Het Nederlands elftal heeft al twintig keer tegenover Oostenrijk gestaan. De helft van de wedstrijden eindigden in Nederlands voordeel, waar de Oostenrijkers zes onderlinge wedstrijden in eigen voordeel beslisten. Vier ontmoetingen eindigden in een gelijkspel. Het doelsaldo is eveneens in Oranje’s voordeel: 38-24.

De laatste nederlaag van Nederland tegen Oostenrijk dateert van 1990 (3-2). Sindsdien zijn de Oranje-internationals foutloos gebleven in zeven onderlinge wedstrijden. Zo was het Nederlands elftal op het EK van 2021 met 2-0 te sterk dankzij doelpunten van Memphis Depay en Denzel Dumfries.

Laatste update: 26 maart 2023

Internationals Oostenrijk

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie