Phillipp Mwene

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Phillipp Mwene

Phillipp Mwene is een Oostenrijkse rechtsback met Keniaanse roots. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van PSV naar FSV Mainz 05.

  • Mwene speelt momenteel voor FSV Mainz 05
  • In de zomer van 2023 werd hij opgepikt bij PSV
  • De rechtsback speelde eerder voor Austria Wien, VfB Stuttgart en 1. FC Kaiserslautern
  • Mwene is international van Oostenrijk

Clubcarrière Phillipp Mwene

Mwene werd op 29 januari 1994 geboren in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Hij begon zijn voetbalcarrière in zijn geboorteplaats bij Austria Wien, waar hij jarenlang in de jeugdopleiding speelde. Mwene bleek over talent te beschikken en speelde zich daarmee al op jonge leeftijd in de kijker bij het Duitse VfB Stuttgart. In 2010 maakte hij de overstap naar Die Schwaben, waar hij niet verder kwam dan de beloftenploeg. Voor Stuttgart II speelde de Oostenrijker overigens wel bijna 75 officiële wedstrijden in het betaald voetbal.

Doorbraak bij Kaiserslautern

Mwene besloot in 2016 zijn voetbalcarrière te stimuleren door over te stappen naar 1. FC Kaiserslautern. De rechtervleugelverdediger veroverde een basisplaats bij de club uit de Duitse Tweede Bundesliga. In zijn eerste seizoen eindigde het team nog op een dertiende plaats, maar een seizoen later eindigde het met 35 punten als hekkensluiter met degradatie naar het derde niveau als consequentie.

Moeilijke jaren bij Mainz

Mwene speelde zelf niet op het derde niveau van Duitsland. De Oostenrijker maakte zelfs de overstap naar de Duitse Bundesliga door transfervrij naar FSV Mainz 05 te verhuizen. Zijn eerste twee seizoenen verliepen moeizaam door fysieke problemen, waardoor welgeteld elf officiële wedstrijden speelde in die periode. Pas in het seizoen 2020-2021 kon Mwene zich eindelijk laten gelden in het shirt van Mainz. Na een aarzelende start kwam de verdediger tot twintig Bundesliga-wedstrijden (één goal, twee assists).

Phillipp Mwene (PSV)
In het shirt van PSV (Pro Shots)

Transfer naar PSV

Mwene kon zich in drie seizoenen dus maar beperkt bewijzen, maar zijn prestaties in dat laatste jaar bleken voldoende voor een mooie transfer. De Oostenrijker maakte opnieuw een transfervrije overstap en ditmaal werd PSV zijn nieuwe werkgever. In Eindhoven won hij in zijn eerste seizoen meteen de Johan Cruijff Schaal en de TOTO KNVB Beker, maar door een blessure moest hij zowel de bekerfinale als de laatste maanden van het Eredivisie-seizoen aan zich voorbij laten gaan.

In het seizoen 2022-2023 won Mwene opnieuw de Johan Cruijff Schaal en de TOTO KNVB Beker met PSV. Deels door blessures speelde hij niet alle wedstrijden, maar alsnog werd er in 38 officiële duels een beroep op hem gedaan. In de zomer van 2023 verslechterde zijn perspectief en daarop besloot hij terug te keren naar FSV Mainz 05.

Terugkeer in Mainz

Mwene vierde zijn rentree bij FSV Mainz 05 op 27 augustus met een Bundesliga-wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt (1-1). In de loop van het seizoen 2023-2024 liep zijn aandeel op naar 23 officiële wedstrijden en één treffer. Dat aantal had hoger kunnen uitvallen, ware het niet dat een knieblessure en een rode kaart hem dwarsboomden.


Interlandcarrière Phillipp Mwene

Mwene werd in mei 2021 voor het eerst geselecteerd voor de nationale ploeg van Oostenrijk. Zonder enkele interland op zak behoorde hij tot de voorselectie voor het EK, maar bondscoach Franco Foda besloot hem niet mee te nemen naar deze eindronde. Zijn interlanddebuut maakte Mwene in september 2021 tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël (5-2 nederlaag). Uitgerekend Eran Zahavi, zijn nieuwe teamgenoot bij PSV, maakte twee van de vijf doelpunten namens de tegenstander.

In 2024 maakte Mwene zijn EK-debuut. Oostenrijk verraste door groepswinnaar te worden met Nederland en Frankrijk als opponenten, maar ging desondanks onderuit in de achtste finale (1-2 voor Turkije).

Laatste update: 9 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie