Israël

Jeruzalem

Prijzenkast

1x AFC Asian Cup

Het laatste nieuws over Israël

Het nationale team van Israël draagt de bijnaam De Heilige XI. Vooralsnog is het land actief geweest op één WK en werd deelgenomen aan vier Aziatische voetbalkampioenschappen, maar een EK-deelname ontbreekt nog.

  • Het nationale team van Israël maakt deel uit van de IFA
  • De bijnaam van het team luidt ‘De Heilige XI’
  • Israël was één keer actief op het WK
  • Het land was nog nooit actief op een EK
  • In 1964 werd het team Aziatisch kampioen

Geswitcht van contintent

In 1948 werd de Israël Football Association (IFA) opgericht. De nationale voetbalbond is sinds 1994 lid van de Europese voetbalbond UEFA, maar dat is niet vanzelfsprekend te noemen. Het land ligt immers in Azië, maar vanwege politieke problemen hebben de Israëlische voetballers eveneens deelgenomen aan WK-kwalificatiewedstrijden namens Afrika, Oceanië en Zuid-Afrika.

Al in 1928 werd de Palestine Football Association (PFA) opgericht. Palestina werd in 1929 als volwaardig lid toegelaten tot de wereldvoetbalbond FIFA, waardoor het mocht deelnemen aan de kwalificatiefase voor de WK’s van 1934 en 1938. Na de stichting van Israël werd de IFA opgericht.

Aziatische kampioenschappen

De IFA sloot zich aan bij de AFC, de Aziatische voetbalfederatie. Israël mocht deelnemen aan de Aziatische kampioenschappen van 1956 (tweede), 1960 (tweede), 1964 (kampioen) en 1968 (derde). In het succesjaar 1964 werd de groepsfase met India, Zuid-Korea en Hongkong op eigen bodem in eigen voordeel beslist door alle drie de wedstrijden te winnen.

In 1972 verliet Israël de AFC om aansluiting te zoeken bij de UEFA. Pas in 1994 werd het land officieel toegelaten tot de Europese voetbalbond, maar dat resulteerde vooralsnog niet in een deelname aan het EK. Voor de Europese Kampioenschappen van 2000 en 2021 wist Israël door te dringen tot de play-offs, maar Denemarken en Schotland wisten deze route af te snijden.

Eran Zahavi (ex-PSV) juicht na een goal voor Israël

WK-debuut

Waar Israël nog nooit actief is geweest op een EK, daar lukte het één keer om de WK-kwalificatiefase succesvol te doorlopen. Ten koste van Nieuw-Zeeland en Noord-Korea werd de kwalificatiegroep gewonnen, waarna een tweeluik tegen Australië in eigen voordeel werd beslist (1-0 en 1-1). Op het WK van 1970 eindigden de Israëlische voetballers onderaan met twee punten. Na de 2-0 nederlaag tegen Uruguay eindigden de duels met Zweden (1-1) en Italië (0-0) onbeslist.

Israël is er na 1970 niet meer in geslaagd om het WK te bereiken. In 1990 werd het team verslagen in de play-offs, waar het nadien nooit hoger eindigde dan de derde plaats in de kwalificatiefase.


Balans tegen Oranje

Het Nederlands elftal is vooralsnog foutloos tegen Israël. Alle onderlinge wedstrijden eindigden in Nederlands voordeel, al ging dat nooit gepaard met grote uitslagen. In 1965 en 1970 wonnen de oranjehemden met 0-1, waar de ontmoetingen van 1978 en 1989 in respectievelijk 1-2 en 0-2 eindigden. Sindsdien waren er geen confrontaties meer tussen beide landen.

Laatste update: 24 maart 2023

Populaire spelers Israël

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie