Eran Zahavi

Leeftijd: 36

Het laatste nieuws over Eran Zahavi

Eran Zahavi is een Israëlische spits. Het gros van zijn carrière fungeerde hij als goalgetter in eigen land, maar in de zomer van 2020 begon hij in het shirt van PSV aan zijn derde club in het buitenland. Medio 2022 keerde Zahavi terug om weer aan te sluiten bij Maccabi Tel Aviv.

  • Zahavi speelt momenteel voor Maccabi Tel Aviv
  • De spits won vier landstitels en drie bekers in Israël
  • Met PSV won hij de TOTO KNVB Beker
  • Zahavi speelde eveneens voor clubs in Italië en China
  • In 2010 debuteerde hij als Israëlisch international

Clubcarrière

Zahavi werd op 25 juli 1987 geboren in Risjon Letsion, een stad op enkele tientallen kilometers van Tel Aviv. Hij begon zijn voetbalcarrière in de jeugdopleiding van Hapoel Tel Aviv. Zahavi doorliep de jeugdopleiding van de Israëlische topclub, maar maakte zijn professionele debuut in het tenue van Hapoel Rishon LeZion.

Doorbraak in Israël

Voor Hapoel Rishon LeZion maakte Zahavi in zijn eerste seizoen twee goals als profvoetballer. In zijn tweede seizoen als huurling van die club behaalde hij zijn eerste mijlpaal door tien keer te scoren in één jaargang. Dat was voor Hapoel Tel Aviv voldoende reden om de spits terug te halen. Met achtereenvolgens twaalf, dertien en zeventien doelpunten had Zahavi een belangrijk aandeel in de Israëlische dubbel van 2010 en de bekerwinst van 2011.

Weinig succes in Palermo

Met zijn doelpunten voor Hapoel Tel Aviv speelde Zahavi zich in de kijker bij het Italiaanse Palermo. Bij de Siciliaanse club ondertekende hij een contract voor vijf seizoenen, maar met twee goals in 22 wedstrijden wist hij daar geen overtuigende indruk te maken. Al in zijn tweede seizoen gaf de Israëliër zijn Serie A-droom op door aan te sturen op een terugkeer naar zijn geboorteland. Hoewel zijn oude club de eerste optie had om hem terug te halen, koos hij voor aartsrivaal Maccabi Tel Aviv als nieuwe werkgever.

Doelpuntenkanon in Tel Aviv

In eigen land had Zahavi weinig moeite om zijn oude ritme te vinden. Met acht goals in achttien wedstrijden liet de spits zich meteen gelden, maar in de drie daaropvolgende seizoenen werd hij vele malen belangrijker voor Maccabi Tel Aviv. In de seizoenen 2013-2014 en 2014-2015 passeerde hij de grens van dertig doelpunten (respectievelijk 34 en 35). Zijn beste seizoen beleefde de spits in het daaropvolgende jaar: 63 goals en zeventien assists in 71 officiële wedstrijden.

Lucratief avontuur in China

Als doelpuntenmachine was het wachten op een nieuw vertrek uit China. Zahavi koos echter niet voor een mooie club in Europa, maar voor een lucratieve overstap naar de Chinese competitie. Guangzhou R&F betaalde ruim zeven miljoen euro voor de spits. Ook in Azië bleef Zahavi doen waar hij goed in is: doelpunten maken. De aanvaller noteerde in 117 officiële wedstrijden maar liefst 103 goals en 31 assists.

Transfer naar PSV

In de zomer van 2020 nam Zahavi afscheid van Guangzhou R&F. Naar eigen zeggen toonden verschillende clubs belangstelling, waaronder Ajax, maar de spits gaf zijn jawoord aan PSV. Dankzij berichtgeving lekte uit dat de Israëliër in twee jaar tijd zes miljoen euro zou gaan verdienen. Een gigantisch bedrag natuurlijk, ware het niet dat Zahavi zich snel terugbetaalde met rendement. In zijn eerste seizoen leverde hij zeventien goals en vier assists in 33 officiële wedstrijden. Overigens maakte hij er drie in twee competitieduels met Ajax.

In zijn eerste seizoen bij PSV kreeg Zahavi te maken met een dramatische boodschap. Op weg naar de uitwedstrijd tegen Willem II werden zijn vrouw en kinderen overvallen in hun woning in Amsterdam. Zij werden vastgebonden en bedreigd met een vuurwapen. In opdracht van de overvallers moest Zahavi vanuit de spelersbus van PSV vertellen waar allerlei kostbaarheden lagen opgeborgen, waardoor zij er met persoonlijke eigendommen en cashgeld vandoor gingen. De overval maakte veel indruk op Zahavi, die de daaropvolgende wedstrijden niet in actie kwam.

Zahavi bleef ondanks de mentale impact en de Israëlische berichtgeving omtrent een terugkeer naar zijn geboorteland ‘gewoon’ in PSV. In zijn tweede seizoen werd de woning overigens nogmaals overvallen, maar op dat moment verbleven de spits en zijn familie in Dubai. In de zomer van 2022 vonden PSV en Zahavi het genoeg geweest, waardoor de spits terugkeerde naar zijn grote liefde Maccabi Tel Aviv. Met 26 doelpunten in veertig wedstrijden bleef hij ouderwets makkelijk scoren.


Interlandcarrière

Zahavi maakte op 2 september 2010 zijn debuut namens Israël. Pas drie jaar later, op 10 september, maakte hij tegen Rusland zijn eerste treffer als international. Opvallend genoeg maakte Zahavi in 2017 een einde aan zijn interlandloopbaan, nadat hij door de nationale voetbalbond was geschorst na een voorval in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Macedonië. Een jaar later maakte de doelpuntenmachine zijn comeback voor Israël.

Laatste update: 9 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie