Jaap Stam over einde bij Ajax: “Ik was er helemaal klaar mee”

Foto: Jaap Stam over einde bij Ajax: “Ik was er helemaal klaar mee”

Oud-verdediger Jaap Stam blikt samen met SoccerNews-verslageefster Anouk Hoogendijk terug op zijn succesvolle spelerscarrière. De bikkelharde voorstopper heeft het allemaal meegemaakt; van amateurspeler bij DOS Kampen tot aan Champions League-winnaar bij Manchester United. “Het voetbal in Engeland was veel harder.”

Interview met Jaap Stam over zijn carrière bij Ajax, Manchester United en AC Milan

Het begon allemaal voor Jaap Stam bij amateurvereniging DOS Kampen. Op zijn zestiende kwam hij al bij het eerste elftal van SV Kampen terecht. “Toendertijd had je niet de ‘academie’ wat je tegenwoordig hebt. Je moest het laten zien bij de amateurs”, vertelt Stam. Af en toe werd hij als talent uitgenodigd om bij district Oost te spelen, een jeugdelftal met de beste spelers van de regio. “Als je goed was kon je uiteindelijk doorstappen naar het profvoetbal.”

Overal waar Stam terecht kwam, stond hij meteen in de basis. “Dat is ook een kwaliteit”, grinnikt de Rots van Kampen. Volgens hem zijn er veel Nederlandse spelers die naar het buitenland vertrekken die problemen ervaren om daar te spelen en veel moeite hebben om in de basis te komen. “Voor mijzelf was het ook niet altijd makkelijk als ik ergens naar het buitenland ging om daar meteen in de basis te spelen.” Stam benadrukte dat zijn mentaliteit belangrijk was om te zorgen dat hij in de basis stond. “Ik wilde gelijk laten zien dat ik niet voor niets was gehaald.”

Overstap naar buitenland

Nadat Stam van FC Zwolle naar PSV was gegaan, kwam zijn eerste buitenlandse avontuur in het Engelse Manchester; het grote Manchester United. “Toen ik in Eindhoven zat, voelde ik mij op mij gemak. Op dat moment was ik één van de betere spelers van Nederland en won ik veel prijzen.” Uiteindelijk maakt Stam de keuze om naar Manchester te vertrekken. Hij merkte hier een groot verschil tussen het voetbal in Engeland vergeleken met Nederland. “In Nederland was het gezellig en won ik veel wedstrijden, maar in Engeland was het voetbal veel harder.”

Ook werd Stam veel gevolgd door de Engelse pers: “Ik werd overal gefotografeerd en daar is veel van gepubliceerd, dat is een hele andere manier van werken”, herinnert hij. Sir Alex Ferguson was in die tijd de trainer van Manchester United. “Als je toen dingen had gedaan die niet door de beugel konden, dan liet hij dat ook weten omdat je gewoon moest presteren.”

Na Manchester United ging Stam naar een andere Europese gigant: AC Milan. Bij de Italiaanse topclub kwam Stam terecht bij vele grote namen. “Toen had Milan Berlusconi als eigenaar, die haalde allemaal ervaren spelers naar de club. Hierbij wisten ze dat AC Milan altijd mee kon doen voor de Champions League of voor het kampioenschap”, aldus Stam, die in 2005 met Milan aan het kortste eind trok in de legendarische Champions League-finale tegen Liverpool.

Ajax

Na acht jaar in buitenland sloot Stam zijn carrière uiteindelijk af in Amsterdam. “Ajax is altijd mijn club geweest”, zegt de oud-international van Oranje, die opgroeide in Kampen. “Iedereen was daar voor Ajax, inclusief ikzelf. Als je uiteindelijk de kans krijgt om daar te mogen voetballen, was ik heel positief.”

Toch stopte Stam halverwege het seizoen 2007-2008 ineens met voetballen. “Ik was er helemaal klaar mee. Het seizoen ervoor zijn we met Ajax het kampioenschap misgelopen op één doelpunt.” Aan het einde van het seizoen 2006-2007 waren er gesprekken tussen de clubleiding en Stam over een mogelijk einde van zijn loopbaan. “Ik had toen nog een contract voor één jaar. Ajax heeft mij toen min of weten over te halen om nog een jaar door te gaan.”  Halverwege zijn tweede seizoen bij Ajax vond Stam het wel geweest als profvoetballer. “Als je het tweede seizoen dan begint en je doet het niet voor de juiste reden omdat je een schuldgevoel hebt, maar uiteindelijk merk je dat je steeds minder opgeladen bent voor wedstrijden, dan is het niet verassend dat ik stopte.”

JAAP STAM over UNITED, BECKHAM, SPRUITJES van FERGUSON, AJAX en veel meer | SN Exclusive

Is Jaap Stam de beste Nederlandse verdediger aller tijden?

  • Ja
  • Nee
426+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:14
9+
Drama in Sittard: Fortuna volledig uitgekleed en moet opnieuw beginnen
10:58
20+
Frans van Seumeren is woest en wilde opstappen
10:15
130+
Kieft voorspelt eerste doelman Oranje: “Ik denk dat hij gaat keepen”
10:00
131+
Vermoedelijke opstelling Real Madrid: Ancelotti schokt toch met wijziging
09:42
92+
‘Ten Hag met aanzienlijk kleiner budget de markt op’
09:15
51+
Koeman hoopvol over Oranje-ster: “Hij oogt heel fit”
08:42
384+
‘Feyenoord in wachtkamer voor succesvolle flankspeler’
23:41
68+
Olympiakos schrijft Griekse geschiedenis met Conference League-winst in extremis
23:18
546+
‘Bergwijn op weg naar uitgang bij Ajax’
22:50
643+
‘Na Feyenoord wilt ook PSV shoppen bij Ajax’
22:24
145+
Mbappé maakt over een aantal dagen zijn nieuwe club bekend
22:01
216+
‘Oranje-revelatie valt buiten EK-basis’
21:37
2288+
‘Eredivisie-samenvattingen weg bij NOS’
21:12
476+
Buitenlandse pers eensgezind over ‘Oranje-selectie met vraagtekens’
20:49
191+
‘Van Nistelrooij aan de slag in droomcompetitie’
20:24
15+
Dit zijn de opstellingen van de Conference League-finale tussen Olympiakos en Fiorentina
20:00
58+
Succescoach FC Dordrecht keert terug naar thuisland
19:35
299+
Henderson krijgt trap na uit Saudi-Arabië: “Schaadt hem meer dan ons”
19:12
397+
‘Barça zet Hansi Flick nu al voor schut’
18:55
179+
Koeman houdt vertrouwen: “maar ik kan hem zover krijgen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie