Australië

Canberra

Prijzenkast

1x Asian Cup

4x OFC Nations Cup

Het laatste nieuws over Australië

Het nationale team van Australië staat bekend onder de bijnaam The Socceroos. Van 1966 tot 2005 was het land lid van de Oceanische voetbalbond (OFC), maar in januari 2006 stapte men over naar de Aziatische voetbalbond (AFC).

  • Het nationale team van Australië maakt deel uit van de FFA
  • De bijnaam van het team luidt ‘The Socceroos’
  • Het land is tegenwoordig aangesloten bij de Aziatische federatie
  • Australië was zes keer actief op een WK
  • Het team won de Oceanië Cup zesmaal, de Azië Cup één keer

Aangesloten bij Azië, maar de voetbaltrots van Oceanië

Australië speelde op 17 juni 1922 voor het eerst een interland. In en tegen Nieuw-Zeeland werd een 3-1 nederlaag geleden. Vanaf de jaren zestig doet de nationale ploeg een gooi naar WK-tickets, maar in de twintigste eeuw lukte het maar één keer om door te dringen tot de eindronde. In 1974 debuteerden The Socceroos op het WK met een 2-0 nederlaag tegen de toenmalige DDR. Ook West-Duitsland (3-0) bleek te sterk, waar tegen Chili een 0-0 gelijkspel werd behaald. Het toernooi eindigde daarmee in de groepsfase.

De Australiërs waren in 2006 voor de tweede keer actief op het WK. Mede dankzij een dubbelslag van Tim Cahill werd de eerste WK-zege behaald ten koste van Japan, waar een 2-2 gelijkspel tegen Kroatië volstond om achter het ongenaakbare Brazilië door te stoten naar de achtste finale. Australië bood in die ronde behoorlijke tegenstand aan de uiteindelijke wereldkampioen Italië. Marco Materazzi werd bij een 0-0 stand zelfs van het veld gestuurd, maar de tien Italianen trokken in de absolute slotseconden aan het langste eind dankzij een penalty van Francesco Totti.

(Pro Shots)

Australië maakte een half jaar voor het WK 2006 de overstap naar de Aziatische voetbalbond. Het land was in Oceanië vaak oppermachtig, maar koos omwille van sportieve en financiële verbetering voor Azië. Ook zou dit vaker moeten resulteren in een WK-deelname. Vooralsnog blijken de Australiërs gelijk te hebben gehad, want op alle daaropvolgende eindtoernooien was de nationale ploeg actief. Wel werd de groepsfase nog maar twee keer overleefd: in 2006 en 2022 (uitschakeling in achtste finale).

Continentale kampioenschappen

Australië was zes keer actief op de Oceanië Cup. In 1980, 1996, 2000 en 2004 werd het toernooi in eigen voordeel beslist, waar in 1998 en 2002 de finale werd verloren. The Socceroos zijn sinds de overstap naar de AFC te bewonderen op de Azië Cup. Met die overstap werd de tegenstand vergroot, maar daarmee eindigde logischerwijs ook de suprematie. Wel wist Australië ook de Azië Cup al een keer te winnen: in 2015 werd Zuid-Korea na verlenging met 1-2 verslagen.


Nederlandse bondscoaches

Australië heeft meermaals onder leiding gestaan van een Nederlandse bondscoach. Sinds 2005 werd die eer toegewezen aan Guus Hiddink (2005-2006), Rob Baan (2007), Pim Verbeek (2008-2010), Han Berger (2010) en Bert van Marwijk (2018). Na het vertrek van laatstgenoemde werd de Australiër Graham Arnold benoemd als bondscoach. In de jaren negentig speelde hij voor Roda JC en NAC Breda.

Laatste update: 4 december 2022

Populaire spelers Australië

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie