Mathew Ryan

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Mathew Ryan

Mathew Ryan is een Australische doelman van beroep. Sinds januari 2023 komt de international van Australië uit voor Eredivisie-club AZ.

  • Ryan speelt momenteel voor AZ
  • De doelman was eerder actief in Australië, België, Spanje, Engeland en Denemarken
  • In 2013 werd hij landskampioen in Australië
  • In 2015 won Ryan de Belgische beker
  • Hij debuteerde in 2012 als Australisch international

Clubcarrière

Ryan werd op 8 april 1992 geboren in het Australische Plumpton, een plaatsje in de buurt van Sydney. Op vierjarige leeftijd ging zijn voetbalcarrière van start. De sluitpost was actief in de jeugdopleidingen van Marconi Stallions, Plumpton/Oakhurst SC en Blacktown City. Na vijftien wedstrijden in het keeperstenue van laatstgenemde brak Ryan bij Central Coast Mariners definitief door (94 officiële wedstrijden).

Met Central Coast Mariners boekte Ryan zijn eerste successen als profvoetballer. In het seizoen 2011-2012 won zijn team de reguliere A-League, maar in de play-offs bleef de ultieme bekroning uit. Pas in 2013 mocht de doelman de Australische titel op zijn erelijst plaatsen.

Club Brugge

In 2012 mocht Ryan op stage bij clubs als Rangers FC en Tottenham Hotspur, maar een contract bleef uit. Een jaar later maakte de Australiër alsnog de overstap naar Europa. In 2013 tekende de sluitpost een contract bij het Belgische Club Brugge, waar hij op 26 juli van dat jaar debuteerde tegen Charleroi. Gedurende zijn verblijf in Brugge werd Ryan tweemaal verkozen tot beste doelman van de Belgische competitie.

Valencia en KRC Genk

Ryan won in zijn tweede seizoen bij Club Brugge het Belgische bekertoernooi. Na dit succes maakte de doelman de overstap naar het Spaanse Valencia, dat zo’n zeven miljoen euro voor hem betaalde. Zijn dienstverband in het imposante Mestalla werd echter geen succes. In anderhalf jaar tijd bleef hij steken op 23 officiële wedstrijden, waarvan tien in de Primera División.

In januari 2017 vond Valencia een tijdelijke oplossing voor Ryan. De Australiër werd op huurbasis ondergebracht bij KRC Genk, waar hij 24 officiële wedstrijden noteerde. Met de Belgische club reikte hij dat seizoen tot de kwartfinales van de Europa League.

Brighton & Hove Albion en Arsenal

Na zijn tijdelijke terugkeer in België besloot Ryan permanent te vertrekken bij Valencia. De doelman werd ingelijfd door Brighton & Hove Albion, waar hij de meeste wedstrijden uit zijn carrière speelde: 123. In deze periode hield hij 27 keer de nul.

Brighton & Hove Albion verhuurde Ryan in januari 2021 voor een half seizoen aan Arsenal. Veel speeltijd kreeg de doelman overigens niet in Londen, want zijn teller bleef er steken op drie officiële wedstrijden. De Duitser Bernd Leno genoot de voorkeur bij The Gunners.

Real Sociedad

In de zomer van 2021 werd Ryan door Brighton & Hove Albion verkocht aan het Spaanse Real Sociedad. In Baskenland bleef de doelman steken op negen officiële wedstrijden, die keurig werden verdeeld over drie verschillende competities: de Primera División, de Copa del Rey en de Europa League.

FC Kopenhagen

Al na één seizoen hield Ryan het voor gezien bij Real Sociedad. De doelman koos voor een overstap naar FC Kopenhagen, waarmee hij als basisspeler kwalificatie voor de Champions League afdwong. In Denemarken moest hij zich daarna toch weer hoofdzakelijk schikken in de rol van reservedoelman.

(Pro Shots)

AZ

Ryan koos in januari 2023 voor een overstap naar AZ, waar hij voor anderhalf jaar tekende. De doelman was nog niet speelgerechtigd tegen sc Heerenveen (0-2 overwinning) en hoewel concurrent Hobie Verhulst in deze wedstrijd een strafschop van Amin Sarr stopte, mocht de geroutineerde Australiër in de daaropvolgende wedstrijden het Alkmaarse doel verdedigen. Ryan maakte zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (3-1 overwinning).

Ryan speelde tot aan de zomerstop 25 officiële duels, waaronder in de Conference League tegen Anderlecht. In de tweede kwartfinale onderscheidde hij zich in de strafschoppenserie. Daarentegen ging Ryan niet vrijuit in de eerste halve finale tegen West Ham United (2-1 nederlaag).


Interlandcarrière

Ryan maakte op 5 december 2012 zijn debuut voor de nationale ploeg van Australië, dat tegen Noord-Korea bleef steken op een 1-1 gelijkspel. Het betrof een kwalificatiewedstrijd voor het Oost-Aziatische kampioenschap. In oktober 2013 veroverde Ryan een basisplaats bij The Socceroos en dat leidde ertoe dat hij gedurende het WK 2014 het doel mocht verdedigen. Australië verloor alle groepswedstrijden, waaronder die tegen het Nederlands elftal (2-3).

(Pro Shots)

Ryan verdedigde ook tijdens de WK’s van 2018 en 2022 het doel van Australië. Tijdens de laatste eindronde in Qatar wist het nationale team door te dwingen tot de achtste finale, maar de latere wereldkampioen Argentinië bleek nipt te sterk: 2-1. Lionel Messi en Julian Álvarez lieten Ryan kansloos.

Laatste update: 2 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie