Paulo Dybala

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Paulo Dybala

Paulo Dybala is een Argentijnse (schaduw)spits. Hij is international van Argentinië en speelt sinds de zomer van 2022 voor het Italiaanse AS Roma.

  • Dybala speelt momenteel voor AS Roma
  • De aanvaller speelde eerder voor Córdoba, Palermo en Juventus
  • Met Juventus won hij vijf landstitels en vier bekers
  • In 2015 debuteerde Dybala voor de Argentijnse ploeg
  • Hij werd in 2022 wereldkampioen met zijn land

Clubcarrière

Paulo Bruno Dybala werd op 15 november 1993 geboren in het Argentijnse Laguna Larga, in de buurt van Córdoba. Zijn voetbalcarrière ging van start in de jeugdopleiding van Instituto AC Córdoba.

Doorbraak in Argentinië

Dybala debuteerde in het seizoen 2011-2012 op het tweede niveau van Argentinië als profvoetballer. De spits was behoorlijk op dreef voor Instituto AC Córdoba, waar hij zeventien doelpunten maakte in 38 competitiewedstrijden. Op zeventienjarige leeftijd maakte Dybala zijn eerste doelpunt en werd daarmee de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van het Argentijnse clubvoetbal. Hij brak daarmee het record van WK 1978-held Mario Kempes.

Dybala wist nog een record van Kempes afhandig te maken. Hij werd de eerste speler in het Argentijnse voetbal die 38 opeenvolgende competitiewedstrijden speelde. Dybala maakte tevens indruk door in zijn debuutseizoen meteen twee hattricks te produceren.

Palermo

In de zomer van 2012 verdiende Dybala een transfer naar Europa. Hij werd voor bijna twaalf miljoen euro overgenomen door het Italiaanse Palermo, waar hij werd geïntroduceerd als de nieuwe Sergio Agüero. De Argentijn maakte zijn officiële debuut in de met 3-0 verloren competitiewedstrijd tegen SS Lazio. De nederlaag in Rome bleek een voorbode voor de rest van het seizoen. Dybala, die drie goals maakte in 28 wedstrijden, degradeerde met de Siciliaanse club uit de Serie A.

Met vijf doelpunten en zes assists wist Dybala bij te dragen aan een snel afscheid van de Serie B. Palermo eindigde op een respectabele elfde plaats in de Serie A, mede dankzij de Zuid-Amerikaanse smaakmaker. Met dertien doelpunten en tien assists beleefde hij zijn beste seizoen bij I Rosanero.

Juventus

De prestaties van Dybala bij Palermo sprongen in het oog. In de zomer van 2015 maakte de Argentijnse middenvelder annex aanvaller de overstap naar Juventus. Het betrof een deal van veertig miljoen euro, inclusief bonussen. Op 8 augustus maakte Dybala zijn debuut in de Supercoppa-wedstrijd tegen SS Lazio (2-0 overwinning) en als invaller voor Kingsley Coman wist hij meteen zijn eerste doelpunt voor De Oude Dame te produceren. Zijn eerste trofee was daarmee ook een feit.

Dybala speelde zes seizoenen voor Juventus. In zijn eerste vijf seizoenen veroverde hij telkens de Scudetto (Italiaanse landstitel), maar hij veroverde ook viermaal de Coppa Italia en driemaal de Supercoppa Italiana. In zijn tweede seizoen bereikte Juventus ook de finale van de Champions League. Het Spaanse Real Madrid bleek in de finale van 2017 een maatje te groot: 1-4.

In totaal speelde Dybala 293 officiële wedstrijden voor Juventus. Met 115 doelpunten en 48 assists eiste de Argentijnse smaakmaker een belangrijke rol op. Ook in het seizoen 2021-2022 behoorde hij tot de basisploeg van De Oude Dame, maar desondanks besloot de clubleiding om hem transfervrij te laten vertrekken.

(Pro Shots)

AS Roma

Na zijn vertrek bij Juventus vond Dybala onderdak bij een andere club uit de Serie A: AS Roma. Op 14 augustus 2022 debuteerde de Argentijn in de met 0-1 gewonnen uitwedstrijd tegen Salernitana. In zijn debuutseizoen pakten de Romeinen vier punten van zijn oude werkgever Juventus (1-0 thuis, 1-1 uit), mede dankzij een assist van Dybala op Tammy Abraham in Turijn. Roma bleef zijn oude club bovendien nipt voor op de ranglijst, maar verloor de Europa League-finale ondanks diens openingstreffer van Sevilla (na strafschoppen).


Interlandcarrière

Dybala beschikt over verschillende nationaliteiten. De middenvelder annex aanvaller had de mogelijkheid om uit te kopen voor Italië of Polen, maar koos voor een interlandcarrière namens zijn geboorteland Argentinië. Op 13 oktober 2015 debuteerde hij in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Paraguay (0-0) door een kwartier voor tijd Carlos Tévez af te lossen. Zijn eerste interlanddoelpunt volgde op 21 november 2018 tegen Mexico (2-0 overwinning).

Tussen zijn debuutwedstrijd en eerste interlandtreffer speelde Dybala voor het eerst op een groot eindtoernooi. Op het WK van 2018 mocht de Juventus-speler één wedstrijd spelen, een invalbeurt van 22 minuten tegen Kroatië (0-3 nederlaag). In 2019 was Dybala met Argentinië actief op de Copa América en daar hield hij een bronzen medaille aan over. Twee jaar later won de nationale ploeg goud, maar dat toernooi ging aan zijn neus voorbij.

Voor het WK van 2022 behoorde Dybala weer tot de selectie van Argentinië. In Qatar speelde hij geen minuut tot en met de kwartfinale, maar zowel in de halve finale (3-0 tegen Kroatië) als de finale mocht hij als aanvaller invallen. In de WK-finale viel Dybala vlak voor de strafschoppenserie in tegen Frankrijk. Argentinië had aan vier strafschoppen genoeg om de wereldtitel binnen te slepen. Na Lionel Messi benutte ook Dybala zijn penalty.

Laatste update: 8 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie