Polen

Warschau

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Polen

De Poolse nationale ploeg draagt de bijnaam Biało-czerwoni, wat refereert aan de kleuren van de vlag en het thuistenue (wit-rood). Het land is regelmatig te bewonderen geweest op EK’s en WK’s.

  • Het Poolse team maakt deel uit van de PZPN
  • De bijnaam van het team luidt ‘Biało-czerwoni’
  • Polen was negen keer actief op een WK
  • Het team eindigde tweemaal als derde van de wereld
  • Driemaal was men actief op een EK

Aan de hand van Robert Lewandowski

Polen speelde op 18 december 1921, ruim tien jaar na de oprichting van de nationale voetbalbond, tegen Hongarije de eerste interland in de eigen geschiedenis. In Boedapest werd een nipte 1-0 nederlaag geleden. De eerste deelname aan een groot toernooi dateert van 1924: de Olympische Spelen in Parijs. Polen verloor in de eerste ronde met 5-0 van Hongarije, maar revancheerde zich in 1936 door als vierde te eindigen op de Olympische Spelen van Berlijn.

WK-geschiedenis

Polen schreef zich in voor het tweede WK in 1934, maar kwalificeerde zich niet voor de eindronde. Vier jaar later had de nationale ploeg meer succes. Een 4-0 zege op Joegoslavië volstond voor deelname aan de eindronde in Frankrijk. Tegen Brazilië toonden de Poolse voetballers veerkracht door na negentig minuten op gelijke hoogte te staan (4-4), maar in de verlenging ging het team alsnog ten onder: 6-5. Ernest Wilimowski scoorde viermaal in één van de meest doelpuntrijke WK-duels aller tijden.

Na de Tweede Wereldoorlog moest Polen lang wachten op een tweede WK-deelname. In 1974 was het land pas weer te bewonderen op het wereldkampioenschap en dat resulteerde in een prima deelname. Polen eindigde achter de latere wereldkampioen West-Duitsland als tweede in de groepsfase, waardoor het in de troostfinale mocht aantreden tegen Brazilië. Grzegorz Lato, met honderd interlands lange tijd recordhouder van zijn land, maakte het enige doelpunt: 1-0. Hij werd zelfs topscorer van het WK 1974.

Polen vloog in 1978 al na de tweede ronde huiswaarts, maar herpakte zich door in 1982 opnieuw brons te pakken op het wereldkampioenschap. Het zijn vooralsnog dé hoogtepunten van Polen op het WK voetbal. Het land overleefde daarna lange tijd maar één keer de groepsfase, in 1986. Het Poolse team vloog in 2002, 2006 en 2018 al na de eerste ronde huiswaarts en ontbrak zelfs op de overige toernooien. In 2022 werd die reeks doorbroken door de achtste finale te bereiken, al bleek Frankrijk vervolgens een maatje te groot (3-1).

Robert Lewandowski (Pro Shots)

EK-geschiedenis

In de twintigste eeuw (vanaf de jaren zestig) faalde Polen steevast in de kwalificatiefase van het EK. Het nationale team debuteerde pas in 2008 op het Europees Kampioenschap, maar strandde al meteen in de groepsfase. In 2012 (mede-organisator met Oekraïne), 2016 en 2020 was het land er daarna opnieuw bij. De eindronde van 2016 was de enige editie met een redelijk succesverhaal: Polen strandde pas in de strafschoppenserie van de kwartfinale door toedoen van Zwitserland.

Robert Lewandowski is de laatste jaren uitgegroeid tot recordhouder van Polen. De goalgetter staat in de boeken als speler met de meeste interlands én doelpunten voor de nationale ploeg. Zijn eerste WK-treffer maakte hij pas in november 2022 tegen Saudi-Arabië (2-0 zege). Lewandowski heeft dit mede te danken aan de Nederlander Leo Beenhakker, die de spits liet debuteren als A-international.

Laatste update: 4 december 2022

Internationals Polen

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie