Hongarije

Boedapest

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Hongarije

Het nationale voetbalteam van Hongarije draagt de bijnaam Valogatott. Vooral in de jaren vijftig en zestig tikten de Hongaren een hoog niveau aan, waardoor die spelers bekend staan als Mágikus Magyarok (‘De Magische Hongaren’).

  • Het nationale team van Hongarije maakt deel uit van de MLSZ
  • De bijnaam van het team luidt ‘Valogatott’
  • Hongarije verloor tweemaal de finale van het WK
  • Op het EK is de derde plaats de beste prestatie
  • Ferenc Puskás is de beste speler uit de Hongaarse voetbalgeschiedenis

Hoogtijdagen lang geleden

De nationale ploeg van Hongarije is onderdeel van de Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ). In 1901 werd de voetbalbond opgericht. In het daaropvolgende jaar werd voor het eerst een officiële interland afgewerkt: Oostenrijk bleek op 12 oktober 1902 een maatje te groot (5-0). Beide landenteams stonden sindsdien veelvuldig tegenover elkaar en hebben daarmee een grote rivaliteit opgebouwd.

In 1912 mocht Hongarije deelnemen aan de Olympische Zomerspelen in Stockholm. De Hongaren verloren met 7-0 van Groot-Brittannië, waardoor het team naar het troosttoernooi werd gestuurd. De finale werd bereikt én gewonnen ten koste van aartsrivaal Oostenrijk.

WK-geschiedenis

Hongarije werd niet uitgenodigd voor het WK van 1930 in Uruguay. Vier jaar later stond het wereldkampioenschap voor de tweede keer op het programma en ditmaal mocht het Hongaarse voetbalteam wel deelnemen. In de eerste ronde op Italiaanse bodem werd een overwinning behaald op Egypte (4-2), maar uitgerekend Oostenrijk bleek in de kwartfinale te sterk (2-1).

Rond de Tweede Wereldoorlog beschikte Oostenrijk over een magische selectie. In 1938 werden achtereenvolgens Nederlands-Indië (6-0), Zwitserland (3-0) en Zweden (5-1) uitgeschakeld, waardoor het team van toenmalig bondscoach Alfréd Schaffer voor het eerst in de geschiedenis een WK-finale mocht spelen. Regerend wereldkampioen Italië bleek een maatje te groot voor Hongarije, dat met een 4-2 nederlaag van het veld stapte.

Door de oorlogsperikelen werd het volgende WK pas in 1950 gespeeld. Hongarije maakte een waanzinnige indruk in de groepsfase door Zuid-Korea (9-0) en West-Duitsland (8-3) van het veld te vegen, waar Brazilië en Uruguay allebei met 4-2 opzij werden gezet. In de WK-finale stonden de Hongaarse voetballers opnieuw tegenover West-Duitsland. Ferenc Puskás maakte al na zes minuten de 1-0 en Zoltán Czibor zorgde kort daarna zelfs voor de 2-0, maar tien minuten later stond het alweer gelijk. In de slotfase maakten de West-Duitsers het verschil: 2-3.

Met Puskás is ongetwijfeld de meest bekende voetballer van Hongarije genoemd. Met 84 doelpunten mag hij zich topscorer aller tijden noemen in zijn thuisland. Ook als clubvoetballer scoorde hij aan de lopende band voor Boedapest Honvéd (360 keer) en Real Madrid (156 keer), waardoor hij de geschiedenisboeken is ingegaan als een van de meest legendarische aanvallers ooit. De prijs voor mooiste doelpunt van het jaar is naar hem vernoemd: de Puskás Award.

Puskás beëindigde zijn interlandcarrière bij Hongarije in 1956. De Hongaarse opstand betekende een voortijdig afscheid voor de goalgetter, die in de jaren zestig nog een viertal wedstrijden voor Spanje speelde. Zonder Puskás kon het nationale team niet imponeren op het WK van 1958. Dankzij een 4-0 zege op Mexico werd nog wel een beslissingswedstrijd afgedwongen in de groepsfase, maar Wales blokkeerde nieuw WK-succes door met 2-1 aan het langste eind te trekken.

Hongarije sneuvelde ook in 1978, 1982 en 1986 in de groepsfase van het wereldkampioenschap. Tussendoor werd nog tweemaal de kwartfinale bereikt (1962 en 1966), maar het land ontbrak ook tweemaal op het WK. Hongarije is na de jaren tachtig niet meer actief geweest op het wereldtoneel. In de kwalificatiefase strandde men telkens door op plek drie of vier te eindigen.

EK-geschiedenis

Hongarije kwalificeerde zich niet voor het eerste EK, maar debuteerde vier jaar later alsnog op dit podium. Het deelnemersveld bestond uit drie andere landen: gastheer Spanje, de Sovjet-Unie en Denemarken. In de halve finale verloren de Hongaren na verlenging met 2-1 van de Spanjaarden. Wel werd de troostfinale gewonnen ten koste van de Deense voetballers (3-1 na verlenging) en dat is nog altijd de beste prestatie uit de Hongaarse EK-geschiedenis.

Op het EK van 1972 ging Hongarije ten onder in zowel de halve finale als de troostfinale. De Sovjet-Unie (0-1) en België (1-2) bleken te sterk voor de Hongaarse voetballers. Na deze teleurstellende ervaring moest het land langdurig wachten op een nieuwe kans, want de derde EK-deelname volgde pas in 2016. Hongarije won de groepsfase met IJsland, Portugal en Oostenrijk, maar verloor in de achtste finale opnieuw van de Belgen. Kansloos zelfs: 0-4.

Hongarije was ook deelnemer aan het EK van 2021. In de eerste groepswedstrijd wist Portugal pas na de 84ste minuut afstand te nemen (0-3), waarna Frankrijk en Duitsland op een gelijkspel werden gehouden. De acceptabele prestaties in de Poule des Doods waren echter niet toereikend om door te mogen stoten naar de knock-outfase.


Balans tegen Oranje

De voetbalgeschiedenis leert dat er vooralsnog zeventien wedstrijden zijn afgewerkt tussen Nederland en Hongarije. In de onderlinge wedstrijden waren de Oranje-internationals tien keer de baas, waar de Hongaren vijf keer aan het langste eind trokken. Tweemaal werd er afgesloten met een remise. De doelcijfers zijn ruimschoots in het voordeel van het Nederlands elftal: 51 voor, 29 tegen.

Hongarije won de eerste onderlinge wedstrijd in 1930 met afgetekende cijfers: 6-2. In de eerste vijftig jaar waren de krachtsverhoudingen sowieso in het voordeel van de Hongaren, die alle overwinningen boekte in de periode tot en met 1984. In die periode won het Nederlands elftal welgeteld één ontmoeting, maar vanaf 1985 is er sprake van een heuse zegereeks: negen opeenvolgende overwinningen.

Het Nederlands elftal won meermaals met grote cijfers van Hongarije. In 1994, 2010 en 2013 won Oranje respectievelijk met 7-1, 6-1 en 8-1.

Laatste update: 26 maart 2023

Internationals Hongarije

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie