Voorbeschouwing eindfase Groep A: Welke landen plaatsten zich naast Duitsland voor volgende ronde?

Foto: Voorbeschouwing eindfase Groep A: Welke landen plaatsten zich naast Duitsland voor volgende ronde?

Op zondagavond begint de laatste speelronde van de groepsfase van het EK, met de wedstrijden in Groep A. Om 21.00 uur trappen Duitsland, Zwitserland, Schotland en Hongarije af voor hun laatste duels. Duitsland neemt het in de strijd om de eerste plek op tegen Zwitserland, terwijl Schotland en Hongarije vechten voor hun laatste kans op een plek in de knock-outfase. De winnaar van deze laatste ontmoeting maakt nog kans op een plek in de volgende ronde. In deze voorbeschouwing vind je alles wat je moet weten voorafgaand aan de laatste speelronde van Groep A op dit EK.

Stand in Groep A

Duitsland heeft zijn eerste twee wedstrijden gewonnen en staat daardoor met zes punten bovenaan. De oosterburen zijn al zeker van de volgende ronde, maar kunnen nog steeds de eerste plek verliezen aan Zwitserland. Zwitserland staat twee punten achter en kan bij een overwinning over Duitsland heen springen. Tegelijkertijd moeten de Zwitsers opletten dat ze niet een zware nederlaag lijden, want bij een grote zege van Schotland kunnen ze nog naar de derde plek zakken. Met vier punten lijkt Zwitserland echter verzekerd van de volgende ronde.

Schotland heeft het ook nog in eigen hand. De Schotten staan op één punt na een gelijkspel tegen Zwitserland. Als Schotland wint van Hongarije, komt het land ook op vier punten. Bij gelijk aantal punten telt onderling resultaat boven doelsaldo, maar omdat er gelijk werd gespeeld tussen Zwitserland en Schotland, wordt er gekeken naar het doelsaldo tussen deze twee landen. Hongarije heeft geen kans meer om bij de beste twee van Groep A te eindigen, maar kan bij een overwinning nog wel hopen op een plek als een van de beste nummers drie.

🇨🇭 Zwitserland : teaminfo en vorm

Zwitserland begon het EK goed met een 1-3 overwinning op Hongarije. In de tweede wedstrijd tegen Schotland had de selectie op drie punten gehoopt, maar het werd een gelijkspel. Scott McTominay zette Schotland snel op voorsprong, maar Xherdan Shaqiri maakte indruk met een prachtig doelpunt in de 26e minuut, waardoor het 1-1 werd. Beide teams leken naar het einde van de wedstrijd toe uitgeput en een gelijkspel was een eerlijke uitslag.

In aanloop naar het laatste duel tegen Duitsland heeft Zwitserland alles nog in eigen hand. Bij een overwinning is het zeker van de eerste plek, bij een gelijkspel wordt de tweede plek veiliggesteld en bij een nederlaag is Zwitserland afhankelijk van het resultaat van Schotland tegen Hongarije. Omdat Zwitserland en Schotland gelijkspeelden, wordt bij een gelijke stand naar het doelsaldo gekeken. Zwitserland heeft een doelsaldo van +2, terwijl Schotland op -4 staat. Zolang Zwitserland een grote nederlaag weet te vermijden, lijkt de tweede plek veilig.

🇩🇪 Duitsland: teaminfo en vorm

De verwachtingen in Duitsland zijn inmiddels hooggespannen. Voorafgaand aan het toernooi was er weinig optimisme, maar na de eerste twee wedstrijden in de groepsfase is dat veranderd. Schotland werd in de eerste wedstrijd met 5-1 verslagen en daarna werd Hongarije met 2-0 opzij gezet. Hoewel het duel tegen Hongarije minder soepel verliep dan tegen Schotland, won Duitsland overtuigend en zonder veel grote kansen tegen te krijgen. Julian Nagelsmann lijkt hierdoor tot en met het WK van 2026 bij de nationale ploeg te blijven.

Volgens de media bevatte zijn contract een clausule die een verlenging van twee jaar zou inhouden bij het bereiken van de knock-outfase tijdens dit EK. Met zes punten uit twee wedstrijden is dit al zeker. Voor Duitsland rest de vraag of het als eerste of tweede eindigt in Groep A. Het team heeft alles in eigen hand: bij een overwinning of gelijkspel tegen Zwitserland zijn de Duitsers verzekerd van groepswinst. Het blijft echter afwachten welke spelers Nagelsmann zondagavond aan de aftrap zal laten verschijnen, aangezien de kwalificatie al binnen is. Oudere spelers zoals Toni Kroos kunnen mogelijk rust krijgen met het oog op de belangrijke wedstrijden die nog komen.

Blessures en schorsingen bij Zwitserland en Duitsland

Aan de Zwitserse kant staan enkele spelers op scherp voor de volgende ronde. Silvan Widmer, Remo Freuler, Ricardo Rodríguez en Vincent Sierro hebben al een gele kaart gekregen. Bovendien moet er rekening worden gehouden met de fitheid van Breel Embolo. Normaal gesproken is hij de eerste spits van Zwitserland, maar hij begon niet helemaal fit aan dit toernooi en moest het tot nu toe doen met invalbeurten. De vraag is wanneer hij voor het eerst een wedstrijd kan beginnen.

Ook bij Duitsland staan enkele spelers op scherp. Robert Andrich, Jonathan Tah, Antonio Rüdiger en Maximilian Mittelstädt hebben allemaal al een gele kaart. Alleen Joshua Kimmich heeft nog geen geel ontvangen in de achterhoede van Duitsland. Dit betekent dat Tah en Rüdiger moeten oppassen. Als deze spelers allebei geel pakken, zal Nagelsmann in de volgende wedstrijd met twee andere centrale verdedigers moeten starten.

Verwachte opstellingen Zwitserland – Duitsland

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿Schotland: teaminfo en vorm

Schotland begon het toernooi met veel bravoure, gesteund door sterke prestaties in de kwalificatiewedstrijden. Echter, na de eerste wedstrijd tegen Duitsland was daar weinig meer van te merken. Duitsland bleek veel te sterk en versloeg Schotland met 5-1. Het leek erop dat het toernooi voor de Schotten bijna voorbij was, maar tegen Zwitserland lieten de spelers zien waartoe ze in staat zijn. Het duel eindigde in een 1-1 gelijkspel, waardoor het team van Steve Clarke nog steeds kans maakt op een plek bij de eerste twee.

Zoals eerder besproken, heeft Schotland het niet volledig in eigen hand. Zwitserland moet verliezen en Schotland moet flink wat doelpunten scoren om het doelsaldo te overbruggen. Het is nog onzeker wie deze doelpunten voor Schotland gaat maken, aangezien het team een echte afmaker mist. Scott McTominay en John McGinn spelen nu in de aanval, hoewel de twee bij hun clubs centrale middenvelders zijn die regelmatig in de zestien meter komen. Nu moeten ze ook voor de doelpunten zorgen.

🇭🇺 Hongarije: teaminfo en vorm

Hongarije had meer verwacht van dit toernooi. Tot nu toe heeft het team niet laten zien waartoe het in staat is. Eerst werd vrij kansloos met 1-3 van Zwitserland verloren en vervolgens waren de Duitsers ook te sterk. Tegen Duitsland kwam Hongarije beter voor de dag en had het team echt moeten scoren.

Toch is het nog niet voorbij voor Hongarije. Omdat de beste nummers drie doorgaan naar de volgende ronde, maakt het land nog steeds kans. Drie punten kunnen namelijk genoeg zijn voor de knock-outfase. Bij een overwinning gaat Hongarije over Schotland heen en eindigt het team op de derde plek. Dan is het afwachten wat er in de andere groepen gebeurt.

Blessures en schorsingen bij Schotland – Hongarije

In het duel tegen Duitsland pakte Ryan Porteous een rode kaart. Tegen Zwitserland ontbrak hij vanwege een schorsing, maar nu mag hij weer meedoen. Anthony Ralston, Scott McTominay, Scott McKenna en John McGinn staan allemaal op scherp door een gele kaart.

Aan Hongaarse zijde hebben Attila Szalai, Bendegúz Bolla, Barnabás Varga, Dominik Szoboszlai en bondscoach Marco Rossi allemaal een gele kaart gekregen.

Onderlinge ontmoetingen

De twee landen hebben niet vaak tegen elkaar gespeeld. In 2004 won Hongarije met 0-3, terwijl Schotland in 2018 met 0-1 won. Uit die tijd zijn er nog steeds enkele spelers van beide landen actief.

Conclusie

In de laatste speelronde van Groep A kan er nog veel gebeuren. Geen enkele positie in deze groep ligt vast en iedereen moet vol aan de bak. Duitsland en Zwitserland hebben hun eigen lot in handen, terwijl Hongarije en Schotland moeten winnen en afwachten wat de resultaten hen opleveren.

Voorspel mee in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Check dan ook onze voorspelling voor de eindfase van Groep A.

Wie wordt er tweede in deze groep?

  • Zwitserland natuurlijk
  • Schotland pakt toch de tweede plek nog
18+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie