Oranje en de beste nummers drie op het EK met hun tegenstanders

Foto: Oranje en de beste nummers drie op het EK met hun tegenstanders

De UEFA heeft het de voetbalfan zonder wiskundeknobbel niet makkelijk gemaakt op het EK. Doordat ze graag met 24 landen willen spelen heeft de Europese voetbalbond ‘de beste nummers drie’ geïntroduceerd. Vier landen gaan via deze sluiproute alsnog naar de achtste finale. Twee nummers drie stranden. Wat is de eindstand in die nummer drie-strijd? Wat zijn de tegenstanders in de achtste finales? SoccerNews legt het voor je uit.

SN legt uit welke vier beste nummers drie naar de achtste finales gaan en tegen wie ze spelen

De UEFA heeft vooraf iedereen zo uitgebreid mogelijk getracht te informeren en we moeten het dus met deze gegevens doen. Waarop worden de beste nummers drie bepaald? Onderling resultaat is onmogelijk en dus wordt er uiteraard eerst naar het aantal behaalde punten gekeken. Dan naar het doelsaldo en vervolgens naar het aantal gescoorde goals. Mocht ook dat gelijk zijn dan wordt er gekeken naar het aantal overwinningen. Dus 1 overwinning is meer waard dan 3 gelijke spelen. Daarna wordt gekeken naar fair play, wie kreeg de minste kaarten? En tot slot, als het echt niet anders kan, wordt gekeken naar de ranking op basis van de EK-kwalificatie. In het geval van Duitsland zou er dan geloot worden, maar die vlieger gaat niet op. Dan de blik op de actuele stand.

Eindstand beste nummers drie

LandWedstrijden-punten (doelsaldo)Groep
1. Nederland*3-4 (0)D
2. Georgië* 3-4 (0)F
3. Slowakije*3-4 (0)E
4. Slovenië*3-3 (0)C
5. Hongarije** 3-3 (-3)A
6. Kroatië**3-2 (-3)B
*Al zeker van achtste finales. **Uitgeschakeld.

Wanneer welke tegenstander voor de beste nummers drie?

Maar wanneer speelt nou welke tegenstander tegen welke nummer drie? Daar heeft de UEFA een mooi schema van gemaakt zoals te zien is in onderstaande afbeelding. De vier groepen die de beste nummers drie leveren zijn C D E F. Dus als we die opzoeken zien we dat Oranje als 3D tegen WE (winnaar Groep E) speelt. Nederland treft dus Roemenië.

Bron: UEFA

Tegenstanders van de beste nummers drie

Nederland speelt dinsdag 2 juli om 18.00 uur tegen Roemenië in München. Ronald Koeman en zijn mannen hebben dus nog even tijd om goed te trainen. Verder speelt Georgië tegen Spanje (zondag 21.00 uur), Slowakije tegen Engeland (zondag 18.00 uur) en Slovenië neemt het op tegen Portugal (maandag 21.00 uur).

Voor Oranje ziet de weg naar de finale er als volgt uit: na Roemenië volgt eventueel de winnaar van Oostenrijk en Turkije. Daarna is Engeland, Slowakije, Zwitserland of Italië de tegenstander in de mogelijke halve eindstrijd. Kan het dan toch nog voor Nederland? Want onthoud: de EK-winnaar kan weleens een nummer drie zijn. Bij de eerste editie met de ‘beste nummers drie’ in 2016 won prompt nummer drie Portugal het EK.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews ingewikkelde voetbalzaken op een heldere manier. Korte, duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Moet de UEFA deze nummers drie-sluiproute afschaffen?

  • Ja, dit slaat nergens op
  • Nee, mooie methode
878+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie