Slovenië

Ljubljana

Prijzenkast

Het laatste nieuws over Slovenië

Het nationale team van Slovenië draagt de bijnaam Groene Draken. Het Sloveense team is actief geweest op twee WK’s en één EK.

Op 24 april 1920 werd de Nogometna Zveza Slovenije (NZS) opgericht. De voetbalbond van Slovenië maakte langdurig onderdeel uit van de Joegoslavische voetbalfederatie, maar de FIFA erkende de gespeelde interlands van de regionale teams niet. Dat veranderde na de onafhankelijkheidsverklaring van Slovenië in 1991. De eerste officiële interland dateert van 3 juni 1992 tegen Estland (1-1).

In Slovenië heerst verontwaardiging over de lezing van de FIFA. Al op 23 juni 2021 speelde een Sloveens team tegen Frankrijk (0-5 nederlaag), maar de wereldvoetbalbond heeft deze interland geen officiële status toegekend. Ook de met 0-1 verloren wedstrijd tegen Kroatië op 19 juni 1991 werd als officieus bestempeld door de wereldvoetbalbond.

EK-geschiedenis

Slovenië ontbrak in de jaren negentig op de eindtoernooien, maar vlak voor de eeuwwisseling werd het eerste grote succes tot stand gebracht. Het nationale team kwalificeerde zich voor het EK van 2000. Na een tweede plaats in de kwalificatiegroep werd in de play-offs afgerekend met Oekraïne (2-1 thuis, 1-1 uit). In het door Nederland en België georganiseerde EK verspeelden de Slovenen een 0-3 voorsprong tegen Joegoslavië (3-3), waarna een 1-2 nederlaag tegen Spanje en een 0-0 gelijkspel tegen Noorwegen fataal bleek.

Met drie doelpunten op EURO 2000 was Zlatko Zahovic de grote ster namens Slovenië. Hij maakte in totaal 35 doelpunten in tachtig interlands. De aanvaller speelde gedurende zijn carrière voor gerenommeerde clubs als Partizan Belgrado, FC Porto, Olympiakos Piraeus, Valencia en Benfica.

WK-geschiedenis

Slovenië is er na het EK-debuut niet meer in geslaagd om deel te nemen aan de Europese eindronde. Het team wist nog wel tweemaal kwalificatie af te dwingen voor het WK. Het debuut op het wereldkampioenschap vond plaats in 2002. Ten koste van Joegoslavië werd als nummer twee de play-offs bereikt door Roemenië over twee duels te verslaan (2-1 en 1-1), waardoor het team mocht afreizen naar Japan en Zuid-Korea. In de groep met Spanje, Paraguay en Zuid-Afrika behaalden de Slovenen geen enkel punt.

Ook het WK van 2010 werd bereikt door Slovenië. Na een tweede plaats in de kwalificatiefase werd in de play-offs afgerekend met Rusland. Na een 2-1 nederlaag in Moskou volstond een 1-0 overwinning in de return. Slovenië begon het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika met een nipte overwinning op Algerije (1-0), maar in de tweede groepswedstrijd verspeelde men een 2-0 voorsprong op de Verenigde Staten (2-2). Engeland schoot de Sloveense WK-droom definitief aan diggelen door in de laatste groepswedstrijd met 0-1 aan het langste eind te trekken.

Na de WK-uitschakeling van 2010 is Slovenië niet meer actief geweest op welke eindronde dan ook. Zelfs het vergroten van het aantal tickets bleek vooralsnog niet toereikend.

Laatste update: 23 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie