Algerije

Algiers

Prijzenkast

2x Afrika Cup

Het laatste nieuws over Algerije

Het nationale voetbalteam van Algerije staat bekend als Les Fennecs (‘De Woestijnvossen’) of Les Renards (‘De Vossen’). De ploeg maakt deel uit van de Fédération Algérienne de Football (FAF).

  • Het nationale team van Algerije maakt deel uit van de FAF
  • De bijnaam van het team luidt ‘Les Fennecs’ of ‘Les Renards’
  • Algerije was viermaal actief op een WK
  • In 1990 en 2019 won het land de Afrika Cup

Tweemaal de sterkste van Afrika

Op 5 juli 1962 werd Algerije onafhankelijk van Frankrijk. Een aantal maanden later, op 21 oktober, werd de nationale voetbalbond opgericht. In 1963 werd het FIFA-lidmaatschap van Algerije geaccepteerd, waar het lidmaatschap voor de Afrikaanse voetbalfederatie (CAF) een jaar later volgde.

Afrika Cup

Algerije kwalificeerde zich in 1968 voor de eerste keer voor een grote eindronde: de Afrika Cup. In Ethiopië werd Oeganda met 4-0 opzij gezet, maar een nederlaag tegen zowel het thuisland als Ivoorkust bleek al in de groepsfase fataal. Na vijf gemiste Afrika Cups op rij begon het in de jaren tachtig te lopen. Naast een verloren finale tegen Nigeria (0-3) werd Algerije tweemaal derde en één keer vierde.

In 1990 bereikte Algerije voor de tweede keer in de geschiedenis de finale van de Afrika Cup. Als gastland maakte men indruk door in de finale revanche te nemen op Nigeria: 1-0. Chérif Oudjani kroonde zich voor 100.000 toeschouwers tot matchwinner. Het succesverhaal kwam nadien abrupt ten einde. De titelverdediger werd in 1992 al in de groepsfase naar huis gestuurd en mocht de daaropvolgende editie niet eens deelnemen.

Tussen 1996 en 2017 maakte Algerije relatief weinig indruk op de Afrika Cup. Niet alleen liep het team driemaal een eindronde mis, maar ook bleek een vierde plaats het hoogst haalbare. Pas in 2019 lukte het weer om te schitteren op de Afrikaanse eindronde. Het team bereikte de finale en maakte tegen Senegal al na twee minuten het winnende doelpunt in de persoon van Baghdad Bounedjah.

Algerije slaagde er niet in om de titel waardig te verdedigen. In 2021 ging het, net als na de eerste eindzege, al in de groepsfase fout.

WK-geschiedenis

In 1963 verkreeg Algerije het FIFA-lidmaatschap, maar de eerste deelname aan een WK liet vervolgens nog bijna twintig jaar op zich wachten. In 1982 mocht het land eindelijk een afvaardiging sturen naar het wereldkampioenschap. Algerije debuteerde op imposante wijze: een 2-1 overwinning op West-Duitsland. Door de 0-2 nederlaag tegen Oostenrijk kwam alles op de laatste wedstrijd van de groepsfase aan. Het team stond virtueel in de kwartfinale dankzij een 3-0 voorsprong op het puntloze Chili, maar twee tegentreffers bleken alsnog fataal door de uitslag in de andere groepswedstrijd een dag later. Een ogenschijnlijk akkoord tussen de West-Duitsers en de Oostenrijkers ging de boeken in als Het bedrog van Gijón.

Algerije kreeg in 1986 een nieuwe kans op het WK. Na een 1-1 gelijkspel tegen Noord-Ierland moest er resultaat worden gehaald tegen Brazilië en Spanje, maar beide landen bleken te sterk (0-1 en 0-3). Het geduld van het Algerijnse volk werd vervolgens langdurig op de proef gesteld, want pas in 2010 mocht het nationale team een derde poging wagen op het wereldkampioenschap. Een 0-0 gelijkspel tegen Engeland bleek niet voldoende door nederlagen tegen Slovenië en de Verenigde Staten (allebei 0-1).

De vierde en vooralsnog laatste WK-deelname dateert van 2014. Algerije schreef geschiedenis door een groep met België, Rusland en Zuid-Korea te overleven. In de achtste finale bleef het team in de reguliere speeltijd overeind tegen Duitsland, maar treffers van André Schürrle en Mesut Özil maakten in de verlenging het verschil. Abdelmoumene Djabou maakte in de 121ste minuut nog wel de eretreffer tegen de latere wereldkampioen.


Ramiz Zerrouki is international van Algerije (Pro Shots)

Bekende spelers

Ramiz Zerrouki, die in de zomer van 2023 de overstap maakte van FC Twente naar Feyenoord, is sinds 2021 A-international van Algerije. Voormalig Manchester City-aanvaller Riyad Mahrez is uitgegroeid tot de sterspeler van de nationale ploeg.

Rabah Madjer is een ster uit het verleden van het Algerijnse voetbal. Niet alleen maakte hij 28 doelpunten voor het nationale team, maar hij schreef tevens geschiedenis door in 1987 als speler van FC Porto met een hakbal te scoren in de Europacup I-finale tegen Bayern München.

Laatste update: 27 oktober 2023

Populaire spelers Algerije

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie