Engeland

Londen

Prijzenkast

1x Wereldkampioen

Het laatste nieuws over Engeland

Het nationale team van Engeland staat bekend als The Three Lions. De Britten hebben ondanks de rijke voetbalgeschiedenis maar één hoofdprijs gewonnen als landenteam: de wereldbeker van 1966.

  • Het nationale team van Engeland maakt deel uit van de FA
  • De bijnaam van het team luidt ‘The Three Lions’
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op Wembley
  • In 1966 werd Engeland wereldkampioen
  • Het team werd nog nooit Europees kampioen

Bakermat van het voetbal, maar slechts één hoofdprijs

Engeland heeft samen met Schotland het oudste landenteam ter wereld. Op 30 november 1872 speelden beide landen de eerste interland uit de voetbalgeschiedenis: een 0-0 gelijkspel in Glasgow. Eigenlijk dateert de eerste confrontatie al van 1870, maar het Schotse team bestond destijds louter uit in Londen woonachtige Schotten en is daarom niet erkend door FIFA. In totaal gaat het om een handvol niet officieel erkende interlands in dezelfde periode.

Vanaf het seizoen 1883/1884 werd het British Home Championship in het leven geroepen. In eerste instantie bestond het deelnemersveld uit Engeland, Ierland, Schotland en Wales. Het toernooi bleef voortbestaan tot en met 1983-1984 en werd het vaakst gewonnen door Engeland: 54 keer.

Engelse fans tijdens het WK 2022 (Pro Shots)

WK-geschiedenis

Engeland had decennialang een conflict met de FIFA. Pas in 1946 werd het land opnieuw lid van de wereldvoetbalbond, waardoor het zich voor het eerst inschreef voor het WK van 1950. In Brazilië debuteerde de nationale ploeg daadwerkelijk op dit podium, maar succesvol was het eerste WK-podium niet. Een prima start (2-0 zege op Chili) kreeg geen vervolg tegen de Verenigde Staten en Spanje, die allebei een 1-0 overwinning boekten. Engeland sneuvelde daardoor in de groepsfase.

Na het WK-debuut presteerde Engeland grillig. In 1954 en 1962 bereikten The Three Lions de kwartfinale, maar tussendoor sneuvelde het opnieuw in de groepsfase. Het WK in 1966 kreeg daardoor een extra dimensie. Engeland verscheen met spelers als Gordon Banks, Jack Charlton, Bobby Moore, Nobby Stiles, Geoff Hurst en Bobby Charlton aan de aftrap van het wereldkampioenschap. Charlton besliste de halve finale tegen het Portugal van Eusébio (2-1) en Hurst maakte het verschil in de finale tegen West-Duitsland (4-2 na verlenging). De 3-2 van Hurst was controversieel, maar vijftig jaar later werd met moderne technologie vastgesteld dat de bal daadwerkelijk de doellijn passeerde.

Engeland smacht al sinds 1966 naar een nieuwe wereldtitel. Bij aanvang van een toernooi klinkt het lied It’s Coming Home veelvuldig, maar zelfs een nieuwe WK-finale ontbreekt op de erelijst. In 1990 en 2018 sneuvelden de Britten in de halve finale om vervolgens de troostfinale te verliezen.

EK-geschiedenis

Engeland staat al sinds 1966 op één schamele hoofdprijs: de wereldtitel. Een eindzege op het EK ontbreekt nog altijd op de Britse erelijst. Engeland sneuvelde twee jaar na het WK 1966 in de halve finale en werd in 1996 in dezelfde ronde uitgeschakeld.

Pas in 2021 wist de formatie van toenmalig bondscoach Gareth Southgate door te stoten naar de finale, nota bene op het eigen Wembley, maar een vroege voorsprong op Italië dankzij Luke Shaw bleek niet voldoende. In de strafschoppenserie sloeg het noodlot wéér toe: Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka faalden allen vanaf elf meter, waardoor Italië zich kroonde tot Europees kampioen. Het trio werd na deze EK-finale ernstig racistisch belaagd.

Laatste update: 30 november 2022

Populaire spelers Engeland

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie