Eric Dier

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Eric Dier

Eric Dier is een Engelse centrale verdediger, die ook op andere posities uit de voeten kan. De international van Engeland maakte in januari 2024 de overstap van Tottenham Hotspur naar Bayern München.

  • Dier speelt momenteel voor Bayern München
  • De verdediger is gehuurd van Tottenham Hotspur
  • Hij speelde in de jeugd één jaar voor Everton
  • Dier debuteerde in 2015 als A-international van Engeland

Clubcarrière

Eric Jeremy Edgar Dier werd op 15 januari 1994 geboren in het Engelse Cheltenham. Op zevenjarige leeftijd vertrok de rechtspoot naar Portugal, waar zijn moeder een baan kreeg aangeboden. De verdediger kreeg op zijn beurt de mogelijkheid om zich te bewijzen binnen de voetbalacademie van Sporting Portugal. Met een tussenstap bij Everton (2011-2012) wist Dier het volledige traject te doorlopen.

Debuut voor Sporting

Op 11 november 2012 debuteerde Dier in het betaald voetbal. In de thuiswedstrijd tegen SC Braga (1-0 zege) produceerde hij al in de vierde minuut de assist op Ricky van Wolfswinkel, die het enige doelpunt tot stand bracht. In zijn tweede wedstrijd op 26 november wist hij als rechtsback meteen een doelpunt op te eisen tegen Moreinense (2-2). De Engelsman mocht in totaal vijftien keer opdraven in het seizoen 2012-2013, waaronder beide stadsderby’s tegen Benfica.

Met een zevende plaats op de ranglijst sloot Sporting Portugal het seizoen teleurstellend af. Met een tweede plaats verliep het seizoen 2013-2014 beduidend beter, maar het perspectief van Dier groeide nauwelijks. Zijn teller stokte bij zeventien officiële optredens, waaronder de dubbele confrontatie met aartsrivaal Benfica. Na zijn tweede seizoen als profvoetballer maakte Dier voor circa vijf miljoen euro de overstap naar Tottenham Hotspur.

Als speler van Tottenham Hotspur (Pro Shots)

Sterkhouder bij Spurs

Dier beleefde een droomdebuut voor Tottenham Hotspur. In het Londense onderonsje met West Ham United maakte de nieuwkomer in blessuretijd het enige en dus winnende doelpunt: 0-1. Hij scoorde op aangeven van Harry Kane, die nadien uitgroeide tot een van de productiefste spitsen in de Premier League-geschiedenis. Dier verdubbelde zijn productie in diens tweede Premier League-wedstrijd voor Spurs (4-0 overwinning op Queens Park Rangers).

De scoringsdrift van Dier in zijn eerste Premier League-wedstrijden mocht als opvallend worden betiteld. Tot en met januari 2024 produceerde de verdediger in totaliteit maar twaalf doelpunten in het tricot van Tottenham Hotspur. Hij groeide niettemin uit tot een zeer gewaardeerde schakel in het shirt van de Londenaren. Gedurende het seizoen 2022-2023 passeerde Dier de 350 officiële wedstrijden voor Spurs.

Huurdeal met Bayern

Het seizoen 2023-2024 verliep zwaar voor Dier. Hij speelde tot en met januari 2024 maar vier wedstrijden in alle competities, maar desondanks maakte hij in januari 2024 de overstap naar de Duitse topclub Bayern München. Beide clubs sloten een huurdeal voor zes maanden met een optiejaar. Dier maakte nog diezelfde maand zijn Bundesliga-debuut tegen 1. FC Union Berlin (1-0 overwinning).


Interlandcarrière

Roy Hodgson speelde een belangrijke rol in de interlandcarrière van Dier. De bondscoach liet de verdediger in meerdere teams debuteren, waaronder de A-ploeg van Engeland. Op 14 november 2015 werd hij officieel international door na 63 minuten in te vallen tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje (2-0 nederlaag). Uitgerekend tegen rivaal Duitsland scoorde Dier op 26 maart 2016 voor het eerst namens The Three Lions. Op de valreep kroonde hij zich tot matchwinner door de 2-3 op te eisen.

Dier vierde zijn EK-debuut op 11 juni 2016 met een doelpunt tegen Rusland (1-1). Met zijn team overleefde hij de groepsfase, maar in de achtste finale werden de mannen van Hodgson verrassend uitgeschakeld door IJsland (1-2). Twee jaar later was de verdediger eveneens van de partij op zijn eerste WK. In Rusland bereikte Engeland de halve finale, maar Kroatië blokkeerde in de verlenging de route naar de finale (1-2). Ook de troostfinale ging vervolgens verloren door toedoen van België (0-2).

In 2021 behoorde Dier niet tot de EK-selectie van Engeland, dat de finale verloor van Italië (na strafschoppen). Bijna anderhalf jaar speelde hij wel zijn tweede WK in Qatar, waar de ploeg tot de kwartfinale raakte. In 2022 speelde Dier alleen mee in de groepswedstrijd tegen Iran (6-2 zege) en de achtste finale tegen Senegal (3-0 zege).

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie