Leon Goretzka

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Leon Goretzka

Leon Goretzka is een Duitse middenvelder. De international van Duitsland speelt sinds de zomer van 2018 voor Bayern München.

  • Goretzka speelt momenteel voor Bayern München
  • De middenvelder won in 2020 de Champions League
  • Nationaal won hij verschillende prijzen, waaronder vijf landstitels
  • Eerder kwam Goretzka uit voor VfL Bochum en Schalke 04
  • Hij debuteerde in 2014 als A-international van Duitsland

Clubcarrière

Goretzka werd op 6 februari 1995 geboren in het Duitse Bochum. In zijn geboortestad werd de middenvelder op zesjarige leeftijd opgenomen in de jeugdopleiding van VfL Bochum, na eerder voor Werner SV Bochum 06 te hebben gespeeld. Hij doorliep de volledige academie van Die Unabsteigbaren.

VfL Bochum

Goretzka debuteerde op 4 augustus 2012 in de Tweede Bundesliga-wedstrijd tegen Dynamo Dresden in de hoofdmacht van VfL Bochum. Zijn team won met 2-1, nadat de middenvelder zelf de gelijkmaker op zich nam. De tiener werd meteen een sensatie in zijn geboortestad. Na afloop van het seizoen 2012-2013 stond de teller op 36 wedstrijden, vier doelpunten en acht assists.

Schalke 04

De prestaties van Goretzka bleven niet onopgemerkt. Al na één seizoen als professional verdiende de middenvelder een overstap naar Schalke 04, waar hij opnieuw uitgroeide tot een steunpilaar. Tot de zomer van 2018 produceerde de Duitser negentien doelpunten en zestien assists in 147 officiële wedstrijden voor Die Königsblauen.

In zijn laatste seizoen (2017-2018) eindigde Schalke 04 op de tweede plaats in de Duitse Bundesliga. Het team uit Gelsenkirchen bleef op grote afstand van Bayern München, dat met 21 punten voorsprong de landstitel prolongeerde. Halverwege het seizoen was al duidelijk dat Goretzka zijn voetbalcarrière zou gaan vervolgen bij de club uit Zuid-Duitsland. De trouwe Schalke-achterban keerde zich gedeeltelijk tegen de middenvelder, die voor een transfervrij afscheid koos.

(Pro Shots)

Bayern München

Goretzka veroverde vrijwel meteen een basisplaats bij Bayern München. In zijn debuutwedstrijd moest de middenvelder nog wel genoegen nemen met een invalbeurt. Eintracht Frankfurt werd met 0-5 verslagen in de strijd om de Duitse Supercup, waardoor de allereerste prijs al binnen was. In zijn debuutseizoen won hij ook de landstitel en de DFB-Pokal met Der Rekordmeister.

Na zijn succesvolle eerste seizoen won Goretzka ook de landstitels van 2020, 2021, 2022 en 2023. De DFB-Pokal en de Duitse Supercup werden nog een tweede keer aan zijn erelijst toegevoegd. Bayern München boekte ook over de landsgrenzen succes door de Champions League, de Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams te winnen.


Interlandcarrière

Goretzka doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Duitsland. Zijn debuut voor de nationale ploeg van Duitsland volgde op 13 mei 2014 in de oefeninterland tegen Polen (0-0). Bondscoach Joachim Löw gunde hem 45 minuten speeltijd, maar dat bleek niet voldoende om te worden opgenomen in de definitieve WK-selectie. Zonder Goretzka werd de Duitse sterrenformatie in Brazilië wereldkampioen.

Op de WK’s van 2018 en 2022 behoorde Goretzka wel tot de selectie van Duitsland. In beide gevallen vloog de nationale ploeg al na de groepsfase naar huis. De middenvelder is vooralsnog goed voor één EK-deelname, die van 2021. In de groepswedstrijd tegen Hongarije was Goretzka zelfs van grote waarde door in de eindfase een 2-2 gelijkspel uit het vuur te slepen, waardoor Duitsland ontsnapte aan vroege uitschakeling.

Laatste update: 27 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie