Nieuwe hoop én vrees ex-Ajacieden bij Bayern

Foto: Nieuwe hoop én vrees ex-Ajacieden bij Bayern

Als een donderslag bij heldere hemel zette het Duitse Bayern München onlangs trainer Julian Nagelsmann op straat. Terwijl ook spelers verrast reageerden hierop, zullen de veelal op de bank zittende ex-Ajacieden vooral blij zijn. De hoop op meer speeltijd is plots opgebloeid. Al zal er stiekem ook enige vrees zijn…

IJzersterk in de Champions League waarin zelfs het sterrenensemble Paris Saint-Germain werd verslagen, nog altijd actief in de Duitse beker en nog altijd volop kanshebber voor de titel in de prestigieuze Bundesliga. Dit alles was voor de top van Bayern München echter niet voldoende om Julian Nagelsmann zijn werk tot medio 2026 te laten afmaken.

Kroonprins

De officieuze kroonprins van het Europese trainersgilde, vooral geroemd om zijn tactisch vernuft, bleek niet voldoende vertrouwen meer te hebben bij de directeuren Hasan ‘Brazzo’ Salihamidziç en Oliver Kahn. Dit duo, allebei oud-speler van der Rekordmeister, was simpelweg niet meer tevreden over het functioneren van de dertiger in de trainerskamer.

Basisspelers en tevens internationals Jushua Kimmich en Leon Goretzka uitten zich in het openbaar over het op non-actief stellen van hun trainer. Zij lieten blijken geen begrip te hebben hiervoor en zeer tevreden te zijn geweest over de werkwijze van Nagelsmann. Dit alles overziend tekent dit hoe hoog de lat bij FCB ligt: héél hoog. Werkelijk álles moet ieder uur, dag en week top zijn. En blijven.

Uli Hoenes

Elk bouwsteentje moet precies recht liggen en personeel moet zo handelen als de top van de club, erevoorzitter Uli Hoeness meegerekend, dat wil. Om zo op alle voetbalpodia uit te kunnen blinken met aantrekkelijk voetbal, anders gezegd: zoveel prijzen pakken als het maar kan. Alleen maar ‘wat meedoen’ is dus niet genoeg.

Tot zover de óntevredenheid. Want er zijn ook spelers die nieuwe hoop kunnen koesteren door de komst van nieuwbakken trainer Thomas Tuchel. Hoop op nieuwe kansen, dus meer speeltijd. De van Ajax overgekomen Noussair Mazraoui, Ryan Gravenberch en Daley Blind hielden onder Nagelsmann immers meer de bank warm de laatste tijd dan dat zij in de startopstelling mochten opdraven.

Eerstgenoemde begon nog wel enigszins voortvarend en maakte behoorlijk wat speelminuten bij de regerend landskampioen van Duitsland, maar kreeg vooral de laatste wedstrijden weinig tot geen speelminuten meer. Voor zijn teammaten Gravenberch en Blind was de situatie daarentegen onder Nagelsmann nóg uitzichtlozer geworden.

Koukleumen

Voor dit tweetal was het de laatste maanden (bijna) alleen maar trainen wat de klok sloeg. Als de huidige nummer twee van de Bundesliga wedstrijden moest spelen, zat er voor de Nederlandse internationals heel vaak niks anders op dan vlak voor het beginsignaal vanuit de catacomben linea recta richting dug-out te lopen. Met koukleumen tot gevolg.

En, ergo voor de hoofdrolspelers zelf, vooral voetballen kíjken in plaats van het zelf mogen doen. Er klonken zelfs al geluiden in de voetbalwereld dat Daley Blind spijt zou hebben van zijn tussentijdse overstap van Amsterdam naar Beieren. Maar na de trainersbom bij Bayern kán alles weer heel snel anders gaan worden.

Voetbal is immers een sport waarin kwaliteiten belangrijk zijn, maar waar trainers verschillende smaken, meningen en voorkeuren kunnen hebben. Dat zal tussen de heren Tuchel en Nagelsmann niet anders zijn, zo lijkt het althans. Na hun terugkeer van de interlands met de nationale ploegen van Nederland en Marokko zullen Blind, Mazraoui en Gravenberch een andere stem gaan horen.

Stem

Het stemgeluid van Thomas Tuchel. Nieuwe ronden, nieuwe kansen. Een oeroud gezegde, maar met een waarheid als een koe. Die de komende weken dus ook zal opgaan in de Allianz Arena. Tuchel zal natuurlijk weten van de meeste spelers wat zij voor een vaardigheden bezitten, zeker van de Bayern-acteurs die week in week uit onder zijn voorganger op de mat verschenen.

Alle wedstrijden van die club kwamen en komen immers live op televisie, dus de nieuwe trainer van de München-elf – zelf enige tijd geleden ontslagen bij Chelsea – heeft zich al een beeld kunnen vormen. Dat geldt, gezien hun onzichtbaarheid tijdens wedstrijden, niet voor de mannen die vorig seizoen nog in het tenue van Ajax te bewonderen waren.

Hoewel het huwelijk tussen Ryan Gravenberch en Bayern mislukt was ten tijde van Julian Nagelsmann als hoofdverantwoordelijke in de technische staf, bestaat er nu alsnog de mogelijkheid voor de talentvolle middenvelder om zijn in het slop geraakte tijd in Duitsland een flinke push naar voren te kunnen geven.

Met keihard trainen en een gesprekje met Tuchel over zijn ambities mag de Amsterdamse twintiger die hoop in ieder geval weer koesteren. Het zou niet de eerste keer zijn dat een speler onder een nieuwe trainer plots weer gaat opbloeien als nooit tevoren. Voor Noussair Mazraoui van hetzelfde laken een pak.

De rechtsback met aanvallende drang kon zonder meer een versterking zijn voor het elftal dat met concurrent Borussia Dortmund strijdt om de bovenste plek in de Bundesliga. De Marokkaans international heeft dat zoals gezegd al eerder bewezen in Duitse dienst en kan die handschoen dus ‘gewoon’ weer gaan oppakken.

Ervaren rot Daley Blind kan de hoop op actieve voetbalminuten natuurlijk ook weer hebben, al zal het voor hem naar verwachting iets lastiger gaan worden om dat te kunnen bewerkstelligen. Zijn relatief hogere leeftijd speelt daarbij een rol, evenals het feit dat hij snelheid mist. Daarentegen heeft de oud-Ajacied en voormalig speler van Manchester United een goeie techniek en prima pass.

Blind zal zich langzamerhand steeds meer moeten gaan realiseren dat een vast plekje in de Europese voetbaltop voor hem geen gegeven meer zal zijn. Een treetje lager zou zeker wel nog kunnen. Maar ook dit zal afhangen van de visie van nieuwe boss Thomas Tuchel bij die Münchener Bayern.

Misschien voorziet hij voor Blind meer een plek op het middenveld, waar de 33-jarige Nederlander door zijn voetballende kwaliteiten behoorlijk uit de voeten zou moeten kunnen. Al is de concurrentie met beresterke mannen als Joshua Kimmich, Alphonso Davies en Leon Goretzka daar moordend.

Vrees

Voor andere oud-Ajacied Matthijs de Ligt, vaste basisspeler onder Julian Nagelsmann, kán de komst van Tuchel aan de andere kant juist negatief gaan werken. Hoewel de verdediger een sterke indruk maakte tijdens veel van zijn optredens ook op het Europese toneel tegen bijvoorbeeld het PSG van Lionel Messi, geldt ook voor hem: een nieuwe trainer betekent nieuwe wetten.

Gaat Bayern München de titel pakken?

  • Ja
  • Nee
200+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie