Ryan Gravenberch

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Ryan Gravenberch

Ryan Gravenberch is een Nederlandse middenvelder. De international van het Nederlands elftal maakte in de zomer van 2023 de overstap van Bayern München naar Liverpool.

  • Gravenberch speelt momenteel voor Liverpool
  • In 2023 werd hij landskampioen met Bayern München
  • De middenvelder maakte furore bij Ajax
  • Gravenberch werd drie keer kampioen van Nederland
  • In 2021 debuteerde hij voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Gravenberch werd op 16 mei 2002 geboren in Amsterdam. Zijn ouders Ryan (Senior) en Aretha hadden op dat moment al een zoon, namelijk Danzell Gravenberch. Ook zijn oudere broer is overigens profvoetballer geworden. Danzell redde het weliswaar niet bij Ajax, maar speelde daarna voor clubs als het Engelse Reading, Sparta Rotterdam en De Graafschap.

Eerste stappen bij Ajax

De broers Gravenberch begonnen hun carrière bij amateurclub Zeeburgia, waarna zij de overstap maakte naar de voetbalacademie van Ajax. Waar Danzell de stap naar de A-selectie niet wist te maken, daar ontwikkelde Ryan zich succesvoller op De Toekomst. In het seizoen 2018-2019 maakte de middenvelder zijn debuut in het betaald voetbal: thuis tegen FC Dordrecht (5-2 overwinning) mocht hij invallen bij Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie.

Als toeschouwer op De Toekomst (ProShots)

In september 2018 maakte Gravenberch ook zijn debuut in Ajax 1. In de met 3-0 verloren uitwedstrijd tegen PSV mocht de middenvelder invallen en daarmee werd hij de jongste Ajax-debutant ooit. Op dat moment stond de teller op zestien jaar en 130 dagen. Trainer Erik ten Hag hield Gravenberch daarna bij de groep en liet hem ook in actie komen tegen de amateurs van HVV Te Werve in de TOTO KNVB Beker. Hij werd in Rijswijk de jongste doelpuntenmaker aller tijden van Ajax door de eindstand op 0-7 te bepalen.

Gravenberch werd ondanks zijn records voorzichtig gebracht door Ajax. In het seizoen 2018-2019 maakte de middenvelder na deze twee wedstrijden geen minuten meer in de hoofdmacht, waar hij het daaropvolgende seizoen genoegen moest nemen met twaalf officiële wedstrijden (drie doelpunten). Vlak voor het uitbreken van de coronacrisis maakte hij zijn Europese debuut in de Europa League-wedstrijd tegen het Spaanse Getafe (2-1 overwinning).

Bayern-transfer na definitieve doorbraak

In het seizoen 2020-2021 beleefde Gravenberch zijn definitieve doorbraak in Ajax 1. De middenvelder veroverde een vaste basisplaats in het elftal van Ten Hag, die hem uiteindelijk 47 officiële wedstrijden in actie liet komen (vijf goals en zes assists). In alle groepswedstrijden van de Champions League werd er een beroep gedaan op Gravenberch, die onomstreden werd in de Johan Cruijff ArenA. Het werd een succesvol seizoen voor de Ajacied, die de dubbel won en zelf een aantal individuele onderscheidingen ontving.

In actie voor Bayern München (Pro Shots)

Gravenberch wist zijn basisplaats te behouden in het seizoen 2021-2022. Gaandeweg het seizoen kwamen Ajax en de middenvelder niet tot overeenstemming over een nieuw contract, waardoor de clubleiding besloot om hem te verkopen. Bayern München wist club en speler te verleiden door een deal van ongeveer 25 miljoen euro te sluiten. In de zomer van 2022 sloot hij zich aan bij Der Rekordmeister, waar Gravenberch debuteerde in de clash met RB Leipzig om de Duitse Supercup (3-5 zege).

In zijn eerste seizoen bij Bayern München werd Gravenberch geen vaste basisspeler. De technische staf deed wel meer dan dertig keer een beroep op de oud-Ajacied, die in de laatste speelronde van het seizoen de landstitel veroverde.

Liverpool

Gravenberch hoopte in zijn tweede contractjaar op beterschap, maar al snel bleek trainer Thomas Tuchel het onvoldoende in hem te zien zitten. Op de laatste dag van de zomerse transferperiode maakte de middenvelder een overstap naar Liverpool.


Interlandcarrière

Gravenberch speelde voor verschillende vertegenwoordigende elftallen van Nederland, waaronder Jong Oranje. In november 2020 werd de Ajax-middenvelder voor het eerst opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Frank de Boer deed in die periode nog geen beroep op de nieuwkomer, maar in de interlandperiode van maart 2021 kreeg hij het befaamde haasje dan toch. Op 24 maart liet De Boer hem vlak voor tijd invallen. Op bezoek bij Turkije (4-2 nederlaag) in de WK-kwalificatiefase viel hij in voor clubgenoot Daley Blind.

Als Oranje-international (Pro Shots)

Gravenberch mocht in de zomer van 2021 mee naar het EK, met een invalbeurt tegen Oostenrijk (2-0 overwinning) en een basisplaats tegen Noord-Macedonië (3-0 zege) als beloning. Zijn eerste interlandgoal maakte de middenvelder op 6 juni 2021 in de oefeninterland tegen Georgië. In het slotkwartier bepaalde hij de eindstand op 3-0.

Laatste update: 2 september 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie