FC Dordrecht

Dordrecht

Prijzenkast

knvb-beker-logo

2x KNVB Beker (DFC)

2x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over FC Dordrecht

FC Dordrecht is een voetbalclub uit de Zuid-Hollandse stad Dordrecht. De club bestaat al sinds 16 augustus 1883, al heeft het sindsdien wel een aantal transformaties doorgemaakt.

  • FC Dordrecht werd in 1883 opgericht als D.C.C.
  • In 1991 fuseerde de voetbalclub met SVV uit Schiedam
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in De Krommedijk
  • In het verleden won FC Dordrecht twee Eerste Divisie-titels en twee bekers

Bescheiden rol in betaald voetbal

In 1883 werd de Dordrechtsche Cricket Club (D.C.C.) opgericht. Al snel bleek het voetbal veel populairder, waardoor de naam werd aangepast in Dordrechtsche Cricket en Football Club (D.C.F.C.). Aan het einde van de negentiende eeuw, in 1889, werd het cricket losgelaten en werd de focus volledig toegelegd op het voetbal, waardoor de club verder ging als D.F.C.. Anno 2022 is D.F.C. nog altijd actief als amateurvereniging en is daarmee een van de oudste clubs uit het voetbal.

In 1972 werd de proftak omgedoopt tot FC Dordrecht, dat twee jaar later werd afgesplitst van de amateurtak. In de twintigste eeuw wisselde de club meermaals van naam: DS’79, Dordrecht’90 en SVV/Dordrecht’90. In 1991 fuseerde de club met SVV uit Schiedam en om de Eredivisie-licentie van die club te behouden werd de naam aangepast, maar in 1992 keerde men alweer terug als Dordrecht’90. Vanaf 2002 is de huidige naam in gebruik: FC Dordrecht.

Eredivisie-avontuurtjes

Onder leiding van voorzitter/geldschieter Nico de Vries besloot FC Dordrecht het serieuzer aan te pakken vanaf 1979. De naam werd aangepast in DS’79 (Drechtsteden’79), de clubkleuren werden aangepast en sportief werd een serieuze stap gezet. Dat resulteerde in 1983 tot het kampioenschap in de Eerste Divisie. De Dordtenaren hielden het slechts één seizoen vol op het hoogste niveau, maar het avontuur smaakte naar meer. In de twintigste eeuw lukte het nog driemaal om te promoveren: in 1987 (één seizoen), in 1991 (twee seizoenen) en 1994 (één seizoen).

Alleen in het seizoen 1991-1992 wist de club zich te handhaven in de Eredivisie. Als Dordrecht’90 eindigde de club onder leiding van Dick Advocaat en Han Berger als vijftiende in de Eredivisie. Na dat seizoen mocht de club zelfs deelnemen aan de Intertoto Cup, waarin het mocht aantreden tegen Hammarby IF (Zweden), Aalborg BK (Denemarken) en Saarbrücken (Duitsland). Het zijn de enige Europese wedstrijden uit de clubgeschiedenis van de Dordtenaren.

In 1995 daalde Dordrecht’90 andermaal af naar de Eerste Divisie, waarin het gaandeweg een zieltogend bestaan leidde. Tot en met het seizoen 2012-2013 kwam de club niet verder dan maximaal een zesde plaats op de ranglijst. In die jaren was er desalniettemin een stijgende lijn waarneembaar aan De Krommedijk, waar Ad Heijsman (voorzitter) en Marco Boogers (technisch directeur) weer enig succes tot stand brachten. Voorzichtig begon de club te dromen van een terugkeer naar de Eredivisie.

Terug naar de Eredivisie na grijze jaren

In het seizoen 2013-2014 kreeg FC Dordrecht, de weer ingevoerde clubnaam, de smaak te pakken. De Dordtenaren eindigden verrassend als tweede in de Eerste Divisie en mochten deelnemen aan de play-offs om promotie/degradatie. Onder leiding van Harry van den Ham werd de finaleronde bereikt, waarin Sparta Rotterdam (2-2 en 3-1) werd verslagen. Na negentien jaar mocht de club eindelijk weer het geluk beproeven op het hoogste niveau van Nederland.

FC Dordrecht vierde de Eredivisie-terugkeer met een fraaie 1-2 zege bij sc Heerenveen. Het bleek een spaarzame opleving. Ernie Brandts kreeg de opdracht om met lef te voetballen in de Eredivisie, maar de kwaliteiten bleken niet toereikend om daarmee echt succesvol te zijn. Op de slotdag van het seizoen werd Ajax nog wel met 2-1 verslagen, maar dat bleek slechts de vierde competitiezege van het seizoen. Met twintig punten degradeerde FC Dordrecht kansloos uit de Eredivisie. Brandts besloot gaandeweg het seizoen om minder risico te nemen, maar daarop besloot de clubleiding in te grijpen. Gérard de Nooijer en later Jan Everse namen de honneurs waar.

Sinds de degradatie in 2015 speelt FC Dordrecht weer in de Eerste Divisie. In 2017 dreigde zelfs degradatie uit het betaald voetbal, maar vlak voor het einde van het seizoen volstond een 2-2 gelijkspel bij concurrent Achilles ’29 om weg te blijven van de onderste plaats. Door de financiële malaise en de daaropvolgende puntenaftrek werden de Dordtenaren definitief weggehouden van een nieuwe degradatie. Na dat seizoen verdween de promotie/degradatieregeling met de Tweede Divisie, waardoor de lage klasseringen van Dordrecht geen gevaar meer opleverden.

In het seizoen 2017-2018 mocht FC Dordrecht als nummer dertien van de Eerste Divisie deelnemen aan de play-offs om promotie/degradatie met de Eredivisie als inzet. De club won een periodetitel en verraste door SC Cambuur ondanks een 1-4 thuisnederlaag uit te schakelen (1-4, na strafschoppen). In de halve finale verloor FC Dordrecht, mede dankzij een eigen goal van 35 meter, met 1-2 van Sparta Rotterdam. Op Het Kasteel ging het ondanks een 0-2 voorsprong definitief mis: 2-2.


(Pro Shots)

Het stadion

Al sinds 1948 kunnen voetbalsupporters terecht op de Krommedijk in Dordrecht. Destijds zetelde D.F.C. zich in deze straat, waardoor het onderkomen ook de naam De Krommedijk kreeg. Later werd de stadionnaam commercieel (GN Bouw-stadion en later het Riwal Hoogwerkers Stadion), maar in de volksmond is er niets veranderd.

Het stadion heeft een capaciteit van 4.100 zitplaatsen. Maximaal kunnen er nog achtduizend supporters naar binnen, maar dat aantal is exclusief de onoverdekte staanplaatsen op de Noordzijde.

Laatste update: 7 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie