FC Dordrecht

Dordrecht

Prijzenkast

knvb-beker-logo

2x KNVB Beker (DFC)

2x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over FC Dordrecht

FC Dordrecht is een Nederlandse voetbalclub uit Dordrecht. Thuiswedstrijden van De Schapekoppen worden afgewerkt in het M-Scores Stadion, dat in de volksmond beter bekend staat als De Krommedijk.

  • FC Dordrecht werd in 1883 opgericht als D.C.C.
  • In 1991 fuseerde de voetbalclub met SVV uit Schiedam
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in M-Scores Stadion
  • In het verleden won FC Dordrecht twee Eerste Divisie-titels en twee bekers

Dordrecht droomt van Eredivisie-rentree

FC Dordrecht ontstond op 16 augustus 1883 als DCC (Dordrechtsche Cricket Club). Langzaam maar zeker won de voetbalsport aan populariteit in Nederland, waardoor in 1891 ook deze sport kon worden beoefend binnen de club. De naam werd daarom aangepast in DCFC (Dordrechtsche Cricket en Football Club). Aan het einde van de negentiende eeuw was cricket totaal overvleugeld door voetbal, waardoor de club voortaan door het leven ging als DFC.

DFC promoveerde in 1899 naar de Tweede Klasse. Op het tweede niveau maakten de Dordtenaren een prima indruk en dat leidde in 1905 tot promotie naar de Eerste Klasse West. De nieuwkomer draaide meteen mee in de bovenste regionen, maar HVV ging er ondanks een identiek puntenaantal met het kampioenschap vandoor. In de strijd om de landstitel rekende de Haagse formatie vervolgens af met PW uit Enschede. DFC leverde in die tijd meerdere internationals aan het Nederlands elftal.

Meer dan veertig jaar bleef DFC actief in de Eerste Klasse. In 1949 kwam het verblijf ten einde. Vijf jaar later werd het betaald voetbal ingevoerd in Nederland. De club uit Dordrecht besloot in te stemmen met een profstatus. Na de invoering van de Eredivisie kwam DFC terecht in de Eerste Divisie, waar het tot 1972 hoofdzakelijk actief bleef. Tussendoor maakte men nog een kort uitstapje naar de Tweede Divisie (1962-1966).

Promotie naar de Eredivisie

In 1972 werd de professionele tak van DFC omgedoopt tot FC Dordrecht. Twee jaar later gingen de prof- en amateurtak uit elkaar. Op initiatief van voorzitter en geldschieter Nico de Vries werd de club in 1979 geprofessionaliseerd, inclusief een naamsverandering naar DS’79 (Drechtsteden’79). De veranderingen hadden succes. In 1983 kroonde het team zich tot kampioen van de Eerste Divisie en dwong daarmee voor het eerst promotie naar de Eredivisie af.

Een succes was de promotie niet. In het seizoen 1983-1984 eindigde DS’79 als achttiende in de Eredivisie, waardoor het avontuur al na één seizoen eindigde. De daaropvolgende seizoenen verliepen eveneens moeizaam. De Dordtenaren eindigden tussen plek negen en vijftien, maar veroverden in het seizoen 1986-1987 wel een periodetitel. In de nacompetitie stuntte DS’79 door SC Cambuur, RKC Waalwijk en NEC kansloos te laten (vijf overwinningen, één gelijkspel). Ook ditmaal bleef het Eredivisie-verblijf beperkt tot een jaar.

In 1990 werden zowel de naam (Dordrecht’90) als de clubkleuren (groen) gewijzigd. Al na een jaar accepteerde de clubleiding een fusie met het Schiedamse SVV, maar de naam SVV/Dordrecht’90 maakte in september 1992 alweer plaats voor de oude variant. In de jaren negentig promoveerde de club tweemaal naar de Eredivisie, waarvan één keer als kampioen. Op het hoogste niveau had Dordrecht’90 echter weinig te vertellen met een verblijf van respectievelijk twee jaar (1991-1993) en één seizoen (1994-1995).

Langdurig verblijf in de Eerste Divisie

In 1996 greep Dordrecht’90 als nummer zeven van de Eerste Divisie naast deelname aan de nacompetitie. Na dit seizoen ging het van kwaad tot erger voor De Schapekoppen. De club zakte af op de ranglijst, met een zeventiende (1998) en achttiende plaats (2003) als dieptepunten. FC Dordrecht, zoals men sinds 2002 weer heet, kwam lange tijd niet verder dan een zesde plaats als hoogtepunt (2007).

Tussen 2010 en 2013 maakte FC Dordrecht telkens kleine sprongetjes op de ranglijst. In het seizoen 2013-2014 begon het plotseling echt te lopen op De Krommedijk. Met spelers als Warner Hahn, Jeffry Fortes, Marvin Peersman, Giovanni Korte, Robin Gosens en Paul Gladon eindigden de Dordtenaren als tweede achter Willem II. In de play-offs om promotie/degradatie rekende het team van trainer Harry van den Ham achtereenvolgens af met VVV-Venlo (halve finale) en Sparta Rotterdam (finale).

Kansloos in de Eredivisie

Van den Ham maakte in 2015 plaats voor Ernie Brandts. Technisch manager Marco Boogers beloofde hem loyaliteit, mits de offensieve speelstijl van een jaar eerder behouden zou blijven. In de eerste speelronde verraste de promovendus door met 1-2 te winnen bij sc Heerenveen. Het seizoen eindigde met een 2-1 zege op Ajax, maar tussendoor noteerde men welgeteld twee winstpartijen. Brandts besloot gaandeweg het seizoen toch concessies te doen aan de manier van spelen. Zonder resultaat, waardoor hij voortijdig sneuvelde. Met Jan Everse als interim-trainer kon het degradatiespook niet meer buiten de deur gehouden worden.

Na de degradatie van 2016 viel de selectie grotendeels uit elkaar. Op De Krommedijk zorgde dit resultaat niet voor paniek gezien de voorgeschiedenis, maar het seizoen 2016-2017 leverde wel serieuze zorgen op. De Schapekoppen daalden af naar de onderste regionen van de Eerste Divisie en dat terwijl er een mogelijkheid bestond om uit het betaald voetbal te degraderen. Een 2-2 gelijkspel tegen concurrent Achilles ’29 en puntenaftrek voor de club uit Groesbeek wisten dit doemscenario echter buiten de deur te houden.

Nieuwe promotie blijft uit

In het seizoen 2017-2018 keerde de glimlach terug bij FC Dordrecht. Als periodekampioen mocht de club deelnemen aan de play-offs om promotie/degradatie. In de eerste ronde ging de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur met 1-4 verloren, maar onder leiding van Gérard de Nooijer sleepte men een onwaarschijnlijke comeback uit de mouw. Een 1-4 zege in Leeuwarden en een gewonnen strafschoppenserie betekenden plaatsing voor de halve finale. Daarin bleek Sparta over twee wedstrijden nipt te sterk (1-2 thuis, 2-2 uit).

Jari Schuurman en Thomas Bruns
Jari Schuurman in duel met Heraclied Thomas Bruns (Pro Shots)

FC Dordrecht sloot tijdens het seizoen 2018-2019 een samenwerkingsverband met Feyenoord. Verschillende talenten van de Rotterdamse club werden op De Krommedijk ondergebracht, waaronder Crysencio Summerville. Aanvankelijk sorteerde dit niet het gewenste effect, maar in 2023 besloten beide clubs om toch weer nieuwe afspraken met elkaar te maken. FC Dordrecht verliet de onderste regionen van de Eerste Divisie in het seizoen 2023-2024.

Rivaliteit

De stad Dordrecht ligt in de buurt van Rotterdam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wedstrijden tegen Feyenoord, Sparta Rotterdam en Excelsior iets meer sentiment met zich meedragen voor FC Dordrecht. Mede door het jarenlange verblijf in de Eerste Divisie is er echter geen sprake van een echte aartsrivaal.


Europees voetbal

In de zomer van 1992 mocht de club als SVV/Dordrecht’90 deelnemen aan de Intertoto Cup. In die periode bood dit toernooi vooral de mogelijkheid om in de zomer door te voetballen op competitief niveau. De Dordtenaren eindigden in een groep met het Deense Aalborg BK, het Zweedse Hammarby IF en het Duitse 1. FC Saarbrücken als derde met vijf punten.


De Krommedijk
Het stadion van FC Dordrecht (Pro Shots)

Het stadion

In 1948 opende DFC een nieuw onderkomen: Stadion Krommedijk. Deze naam refereerde aan de straatnaam. De clubnaam is door de jaren heen meermaals veranderd, maar dat geldt ook voor de naam van de eigen thuisbasis. Sinds januari 2024 is de naam M-Scores Stadion in gebruik voor de Dordtenaren. In de volksmond kiest men echter vooral voor de bijnaam: De Krommedijk.

Door de jaren heen is het stadion van FC Dordrecht gerenoveerd. De capaciteit is daarbij bijna gehalveerd: van maximaal achtduizend naar de hedendaagse 4.100 plaatsen.


Veelgestelde vragen over FC Dordrecht

Wanneer is FC Dordrecht opgericht?

Op 16 augustus 1883 (als DCC)

Wat is het adres van het M-Scores Stadion?

M-Scores Stadion
Krommedijk 210
3312 LH Dordrecht

Wat is de capaciteit van het M-Scores Stadion?

4.100 plaatsen

Wat is de website van FC Dordrecht?

Klik hier om FC Dordrecht online te bezoeken

Waar kan ik FC Dordrecht vinden op sociale media?

FC Dordrecht is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 5 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie