Sparta Rotterdam

Rotterdam

Prijzenkast

eredivisie-logo

6x landskampioen

knvb-beker-logo

3x KNVB Beker

Laatste nieuws over Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam is een traditieclub uit Rotterdam. De club werd in 1888 opgericht en is daarmee de oudste club uit het betaald voetbal. Al sinds 1916 speelt de rood-witte formatie op Het Kasteel.

Sparta werd op 1 april 1888 opgericht als Rotterdamsche Cricket & Football Club Sparta door een groep leerlingen uit de buurt. De focus werd aanvankelijk gericht op het cricket, maar na de schenking van een bal werd vanaf juli 1888 ook het voetbal centraal gezet. In het eerste jaar werden er vooral onderlinge wedstrijden afgewerkt. Pas voor 30 december 1888 werd de eerste echte wedstrijd gepland, maar door problemen met het veld van de tegenstander ging dat niet door.

In de jaren daarna speelde Sparta wel op regelmatige basis voetbalwedstrijden, waarbij het in 1890 aansloot bij de voorloper van de KNVB. In 1893 wist de Rotterdamse club te promoveren naar het hoogste niveau en dat jaar vond er ook een primeur plaats. Sparta speelde als eerste Nederlandse club tegen een buitenlandse tegenstander, waarbij het klasseverschil met Harwich & Parkeston groot bleek (0-8 nederlaag). Een jaar later werd ook een confrontatie met Felixstowe ingepland en om ditmaal goed voor de dag te komen werden de beste spelers van Nederland ingezet (1-1).

Sparta was in allerlei opzichten een innovatieve club. In de beginjaren hield de club zich met allerlei nieuwe mogelijkheden bezig, waaronder vrouwenvoetbal, de introductie van de kopbal en een doel met lat en netten. In allerlei opzichten probeerde Sparta een voortrekkersrol op te pakken. Op initiatief van de Rotterdamse club werd op 14 mei 1905 ook de allereerste Oranje-interland ooit gespeeld. Op het toenmalige terrein van Sparta, het Schuttersveld in Crooswijk, werd België met 4-0 opzij gezet.

Ook sportief ging het Sparta voor de wind. De club deed mee in de bovenste regionen van het Nederlandse voetbal en dat leidde tot een succesverhaal. In 1909, 1911, 1912, 1913 én 1915 kroonde Sparta zich tot landskampioen. Bok de Korver was in die jaren een van de grote sterren van het elftal. Na zijn dood in 1957 werd De Korver, die later ook bestuurslid was, op verschillende manieren geëerd. Zo werd een tribune van Het Kasteel naar hem vernoemd en stadsdichter Jules Deelder nam hem op in zijn iconische gedicht Spartageest. De volledige tekst luidt:

Als de geest van Bok de Korver

Zich warm loopt langs de lijn

En de kreet ‘Sparta naar vóóórrèè’

Boven het Kasteel uit stijgt

Weten wij de tijd gekomen

Ons te gorden tot den strijd

En de vijand te bestormen

Tottie ‘n hartverzakking krijgt

Nimmer zullen wij versagen

Strijden om elke meter grond

Nooit de Sparta-marsch beschamen

Aan geen enkel voetbalfront

Als Spartaan zijn wij geboren

Als Spartanen sterven wij

In de geest van Bok de Korver

En de naam van Cor van Rijn

Jules Deelder

Sparta werd in de daaropvolgende jaren nog meermaals afdelingskampioen en veroverde regelmatig de Zilveren Bal, maar een nieuw kampioenschap bleef uit. De Rotterdammers eindigden meer dan eens op geringe afstand van de landskampioen als tweede, maar pas in 1958 werd de club opnieuw de nummer één van Nederland. Na Ajax, PSV, Feyenoord en het Haagse HVV is Sparta de club met de meeste landstitels (zes). Als landskampioen mocht men ook deelnemen aan de Europacup I. In de kwartfinale sleepte Sparta een beslissingswedstrijd over de streep door met 0-1 te winnen bij het Schotse Rangers, maar in Londen werd uiteindelijk met 3-2 verloren.

Verval

Sparta bleef ook in de jaren zestig prima presteren. De club won in die periode tweemaal de KNVB Beker (1962 en 1966) en eindigde meermaals in de topvier, maar vanaf de jaren zeventig zakte het af op de ranglijst. Sparta werd op een aantal incidentele seizoenen na een middenmoter in Nederland. In 1996 werd Sparta nog zesde en verloor het de bekerfinale van PSV (5-2), maar daarna moest het zelfs strijden om lijfsbehoud. In 1999 en 2001 lukte het om via de nacompetitie in de Eredivisie te blijven, maar in 2002 ging het onder leiding van Frank Rijkaard alsnog mis. Voor het eerst in de geschiedenis degradeerde Sparta uit de hoogste afdeling.

De onvermijdelijke klap kwam hard aan bij Sparta, dat in de Eerste Divisie een dramatisch jaar beleefde. Als nummer acht greep de club zelfs naast deelname aan de nacompetitie en dreigde zelfs een faillissement, maar gelukkig voor de traditieclub werd daarna de weg naar boven weer ingeslagen. Sparta eindigde in 2004 als derde en werd in het bekertoernooi pas in de halve finale uitgeschakeld door FC Utrecht (na strafschoppen), maar promotie zat er nog niet in. In 2005 promoveerden de Rotterdammers alsnog. Na de titelstrijd nipt te hebben verloren van Heracles Almelo werd de nacompetitie onder leiding van Adri van Tiggelen in eigen voordeel beslist.

De terugkeer in de Eredivisie duurde maar vier seizoenen. Sparta handhaafde zich drie jaar op rij door in de middenmoot te eindigen, maar in 2010 ging het voor de tweede keer fout. Als nummer zestien moest de club opnieuw deelnemen aan de play-offs om promotie/degradatie en uitgerekend Excelsior bleek op een krankzinnige wijze te sterk. Na een 0-0 op Woudesteijn leek Rydell Poepon de Kasteelheren in de Eredivisie te houden door vlak voor tijd de 1-0 te maken, maar in de daaropvolgende aanval maakte Guyon Fernandez de 1-1 en dat betekende degradatie voor de manschappen van Aad de Mos.

Sparta bivakkeerde ditmaal zelfs zes seizoenen in de Eerste Divisie, met 2013-2014 als rampjaar (zestiende). Pas in 2016 lukte het de club om te promoveren naar de Eredivisie. Na een ijzersterke eerste seizoenshelft maakte Sparta het nog wel even spannend, maar op maandag 11 april volstond een 3-1 overwinning op Jong Ajax om als kampioen terug te keren naar de Eredivisie. Trainer Alex Pastoor mocht zodoende ook het daaropvolgende seizoen leiden, waarbij Sparta op basis van doelsaldo nacompetitie wist te voorkomen.

De start van het seizoen 2017-2018 verliep teleurstellend. Na een 0-7 nederlaag tegen Feyenoord werd Pastoor in december 2017 ontslagen. Sparta vond Dick Advocaat bereidwillig om het stokje over te nemen, maar hij kreeg de ploeg evenmin aan de praat. De Rotterdammers eindigden als zeventiende in de Eredivisie en verloor in de finaleronde van de play-offs van FC Emmen (0-0 en 1-3). Dat betekende een dreun voor Henk Fraser, die al had ingestemd om vanaf medio 2018 het stokje over te nemen.

De derde degradatie van Sparta betekende niet opnieuw een jarenlang verblijf op het tweede niveau. Onder leiding van Fraser eindigde de club als tweede om in de play-offs De Graafschap te verslaan. Sparta handhaafde zich vervolgens drie opeenvolgende seizoenen, met een fraaie achtste plaats in 2021 als hoogtepunt. Fraser stapte in 2022 voortijdig op na een verschil van inzicht, waarop de club lijfsbehoud afdwong onder leiding van Maurice Steijn.

Het Kasteel, de thuishaven van Sparta

Het Kasteel

Sinds 1916 speelt Sparta op Het Kasteel, in de Rotterdamse wijk Spangen. Het stadion verdiende de naam dankzij de iconische torentjes. Eind jaren negentig onderging het onderkomen van de traditieclub een grondige renovatie waarbij de capaciteit naar 11.000 stoeltjes werd gebracht. In 2014 stapte Sparta over naar een kunstgrasveld, maar vanaf het seizoen 2022-2023 zal de club weer op natuurgras spelen.

Het is een traditie dat Sparta voorafgaand aan thuiswedstrijden de Spartamarsch ten gehore brengt. Ook na doelpunten klinken deze klanken uit de geluidsboxen van Het Kasteel.

Laatste update: 6 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie