Sparta Rotterdam

Rotterdam

Prijzenkast Sparta Rotterdam

eredivisie-logo

6x landskampioen

knvb-beker-logo

3x KNVB Beker

1x Eerste Divisie

Laatste nieuws over Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam is een Nederlandse voetbalclub uit Rotterdam. Thuiswedstrijden van de oudste profclub van het land worden afgewerkt op Het Kasteel.

  • Sparta Rotterdam werd in 1888 opgericht
  • Ten tijde van de oprichting stond cricket nog centraal
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op Het Kasteel
  • Sparta werd zes keer kampioen van Nederland
  • De KNVB Beker staat driemaal op de erelijst

Sparta Rotterdam in nationaal clubverband

Sparta Rotterdam ontstond op 1 april 1888 als Rotterdamsche Cricket & Football Club Sparta. Acht leerlingen van de toenmalige H.B.S. en het Erasmiaans Gymnasium in de leeftijd van dertien tot zestien jaar waren daarvoor verantwoordelijk. In de eerste maanden stond cricket centraal, maar na de ontvangst van een geschikte bal werd er een voetbaltak toegevoegd. Sparta groeide daarmee uit tot een van de eerste voetbalclubs van Nederland.

In tegenstelling tot Engeland stond het Nederlandse voetbal in 1888 in de kinderschoenen. Van een regionale of landelijke voetbalbond was in die tijd nog geen sprake, waardoor spelen in competitieverband niet tot de mogelijkheden behoorde. Clubs nodigden vooral elkaar uit om vriendschappelijke wedstrijden te spelen. Pas op 18 december 1890 speelde Sparta onder de vlag van de Nederlandsche Voetbal en Atletiek Bond, de voorloper van de KNVB, een eerste competitieve wedstrijd. Freek Kampschreur had met negen doelpunten een enorm aandeel in de 17-0 overwinning op de Amersfoortsche FC.

Buitenlandse ervaring

Sparta promoveerde in 1893 naar de hoogste klasse van Nederland. De Rotterdamse club mocht dat jaar ook voor het eerst aantreden tegen een buitenlandse club: Harwich & Parkeston zegevierde met 0-8 in een vriendschappelijke wedstrijd. In 1894 werd Felixstowe gestrikt als sparringpartner, maar op Spangen had men weinig trek in een nieuwe afstraffing. Om die reden kreeg het team versterking van de beste spelers uit het gehele land. Sparta profiteerde dankbaar door de opponent op 1-1 te houden.

In 1894 was Sparta actief betrokken bij de oprichting van de Rotterdamse Voetbalbond. Het toenmalige bestuur toonde zich sowieso innovatief, waardoor Nederland onder meer kennis leerde maken met de kopbal en een doel met lat en netten. Aan het einde van de negentiende eeuw introduceerde de club ook het traditionele rood-witte tenue na een bezoek aan het Engelse Sunderland. In het beginstadium speelde Sparta zelfs in tweedehands shirts van The Black Cats.

Eerste successen

In mei 1905 was Sparta nauw betrokken bij de allereerste officiële interland van het Nederlands elftal, dat buurland België met 4-0 klopte. De Rotterdamse club boekte een aantal jaar later de eerste echte successen sinds de oprichting. Sparta werd tussen 1911 en 1915 maar liefst viermaal landskampioen, won drie NBLO-bekers en tweemaal de Zilveren Bal. Verdediger Bok de Korver fungeerde in die tijd als sterkhouder. De 31-voudig international speelde tussen 1902 en 1923 meer dan driehonderd wedstrijden als Spartaan.

Stadsdichter en Sparta-aanhanger Jules Deelder heeft een gedicht opgedragen aan De Korver. Hij sloot het zogeheten Spartageest als volgt af:

Als Spartaan zijn wij geboren
Als Spartanen sterven wij
In de geest van Bok de Korver
En de naam van Cor van Rijn

Kampioen op Het Kasteel

Sinds de oprichting in 1888 verhuisde Sparta meermaals. In oktober 1916 vond de club een nieuwe locatie in Rotterdam-West, waar op Spangen een nieuwe stadion werd neergezet: Het Kasteel. Deze naam ontstond door de karakteristieke voorgevel met twee torentjes. Sparta wist in het nieuwe onderkomen niet meteen grote successen tot stand te brengen. In de periode 1920-1950 won de club weliswaar verschillende afdelingstitels en Zilveren Ballen, maar een nieuw landskampioenschap bleef uit.

In 1954 werd in Nederland het betaald voetbal geïntroduceerd. Twee jaar later volgde de oprichting van de Eredivisie. Onder leiding van Engelsman Denis Neville kwalificeerde Sparta zich voor deze nieuwe competitie. Het team won in 1958 voor het eerst in de clubgeschiedenis de KNVB Beker, waar in 1959 de eerste landstitel in 44 jaar volgde. Als beloning mocht Sparta deelnemen aan Europese clubcompetities, waaronder de Europacup I.

Na het kampioenschap van 1959 bleef Sparta stabiel meedraaien in de Eredivisie. De bekerwinnaar van 1962 en 1966 eindigde nog meermaals bij de eerste vijf, waaronder twee keer als derde. Clubs als Ajax en Feyenoord troffen een taaie tegenstander, maar in de loop van de jaren tachtig zwakte dit af. Sparta moest genoegen nemen met een rol in de grijze middenmoot. Tussen 1988 en 1990 eindigde men telkens als twaalfde, waar in 1991 zelfs een dertiende plaats volgde.

Degradatie onder Frank Rijkaard

In de jaren negentig bleef Sparta worstelen. In 1996 werd weliswaar afgesloten met een zesde plaats en een bekerfinale, maar de toekomst begon er somber uit te zien. Dat had deels te maken met de verpaupering van de wijk Spangen, waaronder het eigen Kasteel. Pas aan het einde van de jaren negentig lukte het Sparta eindelijk om groen licht te krijgen voor renovatie van het iconische stadion. In 2000 werd het vernieuwde onderkomen geopend met een wedstrijd tegen het Schotse Glasgow Rangers.

Het nieuwe Kasteel viel in de smaak, maar wist Sparta niet terug te brengen naar de subtop. De club bleef hangen in de middenmoot, waardoor de gebroeders Dennis en Gérard de Nooijer zich uit de voeten maakten naar sc Heerenveen. In het seizoen 2000-2001 kon Willem van Hanegem de club nog ternauwernood in de Eredivisie houden, maar voormalig bondscoach Frank Rijkaard slaagde daar een jaar later niet in. Voor het eerst in de geschiedenis van het betaald voetbal degradeerde Sparta naar de Eerste Divisie.

Jaap Stam en Dennis de Nooijer
Dennis de Nooijer in duel met Jaap Stam (Pro Shots)

Promotie na forse terugval

Sparta had het zwaar op Eerste Divisie-niveau. In het eerste seizoen na de degradatie eindigde de club op een teleurstellende achtste plaats, waardoor het zelfs niet mocht deelnemen aan de nacompetitie. Het was aan een aantal zakenlieden en de gemeente Rotterdam te danken dat het voortbestaan van de club werd gegarandeerd. Sparta herstelde zich na deze klap. In het seizoen 2003-2004 deed de club weer bovenin mee (derde) en werd bijna de bekerfinale bereikt, ware het niet dat FC Utrecht de strafschoppenserie won in de halve finale.

In het derde seizoen na de degradatie lukte het Sparta om de stap naar de Eredivisie te maken. De Rotterdammers eindigden weliswaar achter Heracles Almelo als tweede, maar won de nacompetitie. Adri van Tiggelen werd tijdens de nacompetitie aangesteld als interim-trainer, nadat Mike Snoei was ontslagen. De promotie van 2005 was mede te danken aan de productieve aanval: Danny Koevermans, Ricky van den Bergh en Riga Mustapha maakten allemaal meer dan twintig doelpunten.

Ups en downs

Na de promotie van 2005 stond lijfsbehoud centraal op Het Kasteel. Sparta wist zich vier seizoenen te handhaven door tussen plek dertien en veertien te eindigen, maar de zestiende plaats van 2010 betekende alsnog een terugkeer naar het tweede niveau. Sparta kon daardoor helemaal opnieuw beginnen. In 2014 bereikte de club een ultiem dieptepunt door als zestiende te eindigen in de Eerste Divisie, maar in de daaropvolgende jaren begon het weer te lopen. Na de zestiende plaats van 2015 volgde in 2016 het kampioenschap.

Sparta had goede hoop op een structureel verblijf op Eredivisie-niveau. Niets bleek minder waar. In het seizoen 2016-2017 eindigden De Kasteelheren nog net boven de rode streep, maar een jaar later volgde alsnog de onvermijdelijke degradatie. Ditmaal bleef de trouwe aanhang een langdurig verblijf op het tweede niveau bespaard. Sterker, al na één seizoen keerde Sparta terug als eredivisionist.

Maurice Steijn
Maurice Steijn (Pro Shots)

Bijzonder seizoen onder Steijn

Sparta bivakkeerde in maart 2020 op de elfde plaats op het moment dat de coronapandemie een einde maakte aan het seizoen. Het daaropvolgende jaargang werd grotendeels zonder publiek afgewerkt, maar de Rotterdammers hadden het desondanks goed voor elkaar. Onder leiding van Henk Fraser verraste Sparta door als achtste te eindigen in de Eredivisie. Die positie volstond voor deelname aan de play-offs om Europees voetbal, waarin men uitgerekend door Feyenoord werd uitgeschakeld (2-0).

In het seizoen 2021-2022 wist Sparta de stijgende lijn niet door te trekken. Er dreigde zelfs degradatie, waardoor het bestuur richting de eindfase besloot om Fraser te ontslaan. Maurice Steijn, die al was vastgelegd voor het volgende seizoen, mocht het stokje voortijdig overnemen. Onder zware omstandigheden leidde hij de Spartanen naar een langer verblijf in de Eredivisie. Sparta had de flow duidelijk te maken. Met smaakmakers als Nick Olij, Vito van Crooij, Tobias Lauritsen en Koki Saito eindigde het team van Steijn als zesde. Sparta bereikte ten koste van FC Utrecht zelfs de finaleronde van de play-offs, maar FC Twente bleek te sterk.

Blije Sparta-spelers
Sparta-spelers vieren een doelpunt (Pro Shots)

Steijn verdiende met zijn prestaties op Het Kasteel een overstap naar Ajax. Zijn assistent Jeroen Rijsdijk volgde hem op. Het seizoen 2023-2024 verliep iets stroever, maar desondanks bereikten de Spartanen in 2024 andermaal de play-offs om Europees voetbal. In de halve finale moest men buigen voor FC Utrecht (3-1).

Rivaliteit

Sparta Rotterdam kent twee rivalen: stadsgenoten Feyenoord en Excelsior. Eerstgenoemde club geldt als de aartsrivaal van De Kasteelheren. Die rivaliteit is vooral gebaseerd op het historische klasseverschil. Sparta ontstond als een eliteclub, waar Feyenoord juist een volksclub was. De wedstrijden tussen deze twee clubs worden dan ook aangemerkt als Rotterdamse derby.

Sparta - Feyenoord
Een beeld uit Sparta – Feyenoord (Pro Shots)

Sparta Rotterdam in Europees clubverband

Sparta debuteerde in 1907 op het Europese podium door deel te nemen aan de Coupe Ponthoz. In de halve finale verloor de Rotterdamse formatie met 0-4 van het Belgische Union Sint-Gillis. Ruim vijftig jaar later mocht de club als landskampioen deelnemen aan de Europacup I. Het Zweedse IFK Göteborg werd ternauwernood uitgeschakeld in de achtste finale, maar in de kwartfinale bleek het Schotse Glasgow Rangers over twee wedstrijden nipt te sterk voor Sparta.

Na de Europacup I-deelname van het seizoen 1959-1960 mocht Sparta vaker deelnemen aan de Europese clubcompetities. Zo was de club onder meer te bewonderen in de Europacup II (1962-1963, 1966-1967 en 1971-1972) de UEFA Cup (1983-1984 en 1985-1986), maar grote successen bleven uit. In het seizoen 1985-1986 zorgde Sparta wel voor een verrassing door Hamburger SV uit te schakelen vanaf de strafschopstip. Vooral doelman Bas van Noortwijk zorgde voor Het Wonder van Hamburg.


Het Kasteel
Het Kasteel (Pro Shots)

Het stadion van Sparta Rotterdam

Op 15 oktober 1916 werd in Nederland het eerste voetbalstadion geopend: de Sparta Burcht. Vanwege de karakteristieke torentjes verdiende dit onderkomen de bijnaam Het Kasteel. Tot op de dag van vandaag is Sparta actief op deze locatie, hoewel er door de jaren heen wel verschillende renovaties zijn doorgevoerd. De meest ingrijpende ingreep vond plaats aan het einde van de jaren negentig.

Het gerenoveerde stadion kreeg de officiële naam Het Kasteel. De thuisbasis van Sparta Rotterdam heeft een capaciteit van 10.599 plaatsen.


Veelgestelde vragen over Sparta Rotterdam

Wanneer is Sparta Rotterdam opgericht?

Op 1 april 1888

Wat is het adres van Het Kasteel?

Het Kasteel
Spartapark Noord 1
3027 VW Rotterdam

Wat is de capaciteit van Het Kasteel?

10.599 plaatsen

Wat is de website van Sparta Rotterdam?

Klik hier om de club online te bezoeken

Waar kan ik Sparta Rotterdam vinden op sociale media?

De club is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 3 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie