Maurice Steijn

Maurice Steijn is een Nederlandse voetbaltrainer. In de zomer van 2023 verruilde hij Sparta Rotterdam voor Ajax, maar daar werd hij op 23 oktober van datzelfde jaar alweer ontslagen. Zelf speelde Steijn meer dan honderd wedstrijden in het betaald voetbal.

  • Steijn werd in 2023 ontslagen als trainer van Ajax
  • Eerder werkte hij voor ADO Den Haag, VVV-Venlo, Al-Wahda, NAC Breda en Sparta Rotterdam
  • Als profvoetballer kwam de Hagenaar uit voor ADO Den Haag en NAC Breda
  • Hij is de vader van voetballer Sem Steijn

Steijn werd op 20 november 1973 geboren in Den Haag. Hij groeide op in de wijken Moerwijk en De Gaarde. De Hagenaar is al enkele decennia getrouwd met Cilla, die twee kinderen op de wereld heeft gezet. Zoon Sem Steijn is momenteel ook actief in het betaald voetbal.

Voetbalcarrière

De voetbalcarrière van Steijn ging van start bij de amateurs van VIOS. Op zevenjarige leeftijd maakte hij de overstap naar ADO Den Haag. In het beginstadium mocht de linksbenige middenvelder zijn voetbalkunsten vertonen in de Haagse amateurtak, maar hij bleek voldoende potentie te hebben om aan te sluiten bij de profafdeling.

Tussen 1993 en 1999 kwam Steijn uit voor ADO Den Haag. In totaal kwam hij 98 keer in actie voor de Haagse club, waar hij zesmaal als afmaker fungeerde. Ook kwam de middenvelder twee seizoenen uit voor NAC Breda (één doelpunt in 36 wedstrijden). Steijn moest door blessures voortijdig stoppen als prof, maar bouwde nog wel af bij de amateurs van FC Kranenburg en ADO.

PeriodeClub
1993-1999ADO Den Haag
1999-2002NAC Breda
2002-2005FC Kranenburg
2005-2006ADO Den Haag (amateurs)

Trainerscarrière

Steijn heeft een PABO-opleiding gevolgd en gaf les in het basisonderwijs. Die kennis kon hij toepassen in zijn rol als voetbaltrainer. Zijn nieuwe carrière in de voetballerij ging van start bij de amateurs van ADO Den Haag, waar hij als rechterhand fungeerde voor Bob Kootwijk. Ook mocht de geboren Hagenaar leiding geven over een aantal jeugdelftallen van de proftak van ADO.

ADO Den Haag

Steijn werd bij ADO Den Haag gepromoveerd tot assistent-trainer van de hoofdmacht. Hij combineerde deze werkzaamheden met het leiden van de Haagse beloftenploeg. In de eindfase van het seizoen 2009-2010 kreeg Raymond Atteveld het aan de stok met de spelersgroep, waardoor de clubleiding hem op non-actief stelde. Steijn werd samen met Kootwijk als interim-trainer naar voren geschoven in de residentiestad. De vier resterende Eredivisie-duels eindigden in twee overwinningen (0-2 tegen FC Utrecht en 4-0 tegen RKC Waalwijk) en twee nederlagen (2-3 tegen NEC en 4-2 tegen Heracles Almelo).

In de zomer van 2010 keerde Steijn terug in de rol van assistent-trainer. Hij fungeerde als rechterhand voor John van den Brom, die een droomseizoen beleefde met ADO Den Haag. De Haagse formatie eindigde op de zevende plaats in de Eredivisie en won de play-offs om Europees voetbal. In de finaleronde verspeelde ADO een 5-1 voorsprong op FC Groningen in de returnwedstrijd, maar in de strafschoppenserie lukte het alsnog om een Europees ticket te behalen. Al na één seizoen maakte Van den Brom de overstap naar zijn geliefde Vitesse.

Juichen als ADO-trainer (Pro Shots)

ADO Den Haag schoof Steijn door als hoofdtrainer. Hij werd daarmee verantwoordelijk voor het leiden van de voorronde Europa League-wedstrijden. Onder zijn bewind werd het Litouwse FK Tauras Taurage uitgeschakeld (5-3 over twee wedstrijden), maar een 3-0 nederlaag bij het Cypriotische Omonia Nicosia bleek fataal. De returnwedstrijd eindigde wel in Haags voordeel (1-0). In het seizoen 2011-2012 eindigde ADO ternauwernood boven de degradatiezone van de Eredivisie.

Steijn leidde ADO Den Haag tussen de zomer van 2011 en februari 2014 in totaal honderd officiële wedstrijden. Hiervan eindigden 29 wedstrijden in een overwinning en 23 keer werd een gelijkspel genoteerd. Op 25 januari 2014 behaalde zijn team een 3-2 overwinning op Feyenoord, maar nederlagen tegen sc Heerenveen (3-0) en Heracles Almelo (0-3) werden Steijn fataal. Hij werd opgevolgd door diens assistent Henk Fraser.

VVV-Venlo

In de zomer van 2014 vond Steijn onderdak bij VVV-Venlo. De Hagenaar verkocht de Limburgers in eerste instantie nog een ‘nee’, maar accepteerde uiteindelijk dan toch een dienstverband in De Koel. In zijn eerste twee seizoenen eindigden de Venlonaren op een zevende en tweede plaats in de Eerste Divisie, maar in de halve finale van de play-offs om promotie/degradatie ging het mis door respectievelijk NAC Breda en Go Ahead Eagles.

Het derde seizoen van Steijn bij VVV-Venlo verliep bijzonder succesvol. Met 25 overwinningen, vijf gelijke spelen en een doelsaldo van 75-35 kroonden de Limburgers zich tot kampioen van de Eerste Divisie. Steijn werd beloond met de Gouden Stier en de Rinus Michels Award voor beste trainer van de competitie. In eerder stadium had de leiding van de Venlose club al besloten om zijn contract open te breken.

Steijn bleef tot de zomer van 2019 aan boord bij VVV-Venlo. In het seizoen 2017-2018 eindigde zijn team met 34 punten als vijftiende in de Eredivisie, waar ook in het seizoen 2018-2019 lijfsbehoud werd gerealiseerd door een twaalfde plaats te bemachtigen (41 punten). Tijdens zijn verblijf bij VVV zorgde de tacticus voor een persoonlijk hoogtepunt door zoonlief Sem Steijn te laten debuteren als profvoetballer.

Al-Wahda

Steijn verdiende als trainer van VVV-Venlo belangstelling uit binnen- en buitenland. Zijn naam viel in 2018 in relatie tot Feyenoord, dat hem als assistent voor Giovanni van Bronckhorst wilde aantrekken. Steijn bedankte voor deze eer, maar besloot na vijf seizoenen in Venlo alsnog een overstap te maken. De oefenmeester accepteerde een lucratief aanbod van Al-Wahda uit de Verenigde Arabische Emiraten. Bij deze club werd hij aangesteld als opvolger van landgenoot Henk ten Cate.

Het avontuur van Steijn in de Verenigde Arabische Emiraten duurde bijzonder kort. In oktober 2019 werd de Hagenaar al na acht wedstrijden ontslagen door Al-Wahda. De teller gaf op dat moment drie overwinningen, twee gelijke spelen en drie nederlagen aan. Ondanks de razendsnelle breuk bleef de trainer nog enige tijd in het land wonen. Zijn zoon Sem Steijn, die in zijn kielzog meereisde, koos daarentegen voor een snelle terugkeer naar Nederland.

NAC Breda

In de zomer van 2020 keerde Steijn weer terug in het trainersvak. Hij werd aangesteld als hoofdtrainer van NAC Breda, waar hij welgeteld één seizoen voor de groep zou staan. De Parel van het Zuiden eindigde onder zijn leiding als vijfde in de Keuken Kampioen Divisie en kreeg in de finaleronde van de play-offs in extremis het winnende doelpunt om de oren tegen NEC, waardoor de promotiekansen in rook op gingen. Vanwege de toenemende onvrede werd besloten om de samenwerking te beëindigen.

Steijn claimde in de zomer van 2021 te worden bedreigd. Hij besloot geen aangifte te doen tegen de daders, maar besloot een jaar later wel actie te ondernemen na de bedreigingen na de play-offwedstrijd tussen NAC Breda en ADO Den Haag. Uitgerekend Sem Steijn scoorde in het Rat Verlegh Stadion en vierde diens treffer met een provocerend gebaar voor de harde kern van NAC. In gesprek met VoetbalTijd verklaarde de middenvelder later: “De manier waarop, voor dat vak daar, dat was de ultieme wraak. Niet alleen voor mijn vader, maar voor de hele familie Steijn.”

Tijdens het seizoen 2020-2021 botste Steijn meermaals met diens topschutter Sydney van Hooijdonk. Vader Pierre van Hooijdonk was later behoorlijk kritisch op de trainer, die in maart 2023 terug besloot te slaan tijdens een uitzending van Veronica Offside. Op de vraag van presentator Wilfred Genee gaf hij na een korte aarzeling een eerlijke reactie: “Ik vind Pierre van Hooijdonk zeker een lul.”

Sparta Rotterdam

In februari 2022 tekende Steijn een tweejarig contract bij Sparta Rotterdam. Met ingang van het seizoen 2022-2023 zou hij Henk Fraser opvolgen als hoofdtrainer van de Kasteelheren, maar zijn voormalig assistent besloot in april op te stappen. Steijn besloot al eerder in te stappen en leidde er op sensationele wijze in om de Spartanen in de Eredivisie te houden. Na een 1-1 gelijkspel tegen AZ won zijn team achtereenvolgens van FC Groningen (1-2), PEC Zwolle (2-0) en Heracles Almelo (1-3).

Sparta Rotterdam wilde niet nog zo’n seizoen beleven en zorgde in de zomer van 2022 voor een kwaliteitsimpuls. Spelers als Nick Olij, Shurandy Sambo, Jonathan de Guzman, Joshua Kitolano, Younes Namli, Koki Saito en Tobias Lauritsen zorgden voor nieuw elan op Het Kasteel. Sparta werd ondanks het kampioenschap van stadgenoot Feyenoord misschien wel dé verrassing van het Eredivisie-seizoen door als zesde te eindigen en de finaleronde van de play-offs om Europees voetbal te bereiken. FC Twente bleek in dit tweeluik nipt te sterk (1-2).

(Pro Shots)

Ajax

Na de returnwedstrijd tegen FC Twente werden spelers en stafleden van Sparta Rotterdam gehuldigd in Het Kasteel. Supporters scandeerden de tekst ‘Maurice nog een jaar’ in de richting van Steijn, maar kort daarna werd al duidelijk dat hij inging op een aanbod van Ajax. Een totale mismatch bleek het gevolg. Zijn team won weliswaar met 4-1 van zowel Heracles als PFK Ludogorets Razgrad, ware het niet dat daarna een totale instorting volgde. Na de 4-3 nederlaag bij FC Utrecht zakte Ajax naar de zeventiende positie in de Eredivisie. Een dag later, op 23 oktober 2023, werd hij de lijn uitgestuurd.

PeriodeTeamFunctie
2005-2011ADO Den HaagJeugdtrainer
2010ADO Den HaagInterim-trainer
2010-2011ADO Den HaagAssistent-trainer
2011-2014ADO Den HaagHoofdtrainer
2014-2019VVV-VenloHoofdtrainer
2019Al-WahdaHoofdtrainer
2020-2021NAC BredaHoofdtrainer
2022-2023Sparta RotterdamHoofdtrainer
2023AjaxHoofdtrainer

Laatste update: 23 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie