Sydney van Hooijdonk

Age: 23
Speler nieuws Speler info

Het laatste nieuws over Sydney van Hooijdonk

Sydney van Hooijdonk is een Nederlandse spits van beroep. In het seizoen 2022-2023 speelt hij voor sc Heerenveen, dat hem huurt van het Italiaanse Bologna.

Van Hooijdonk werd op 6 februari 2000 geboren in Breda. Hij is de zoon van Pierre van Hooijdonk, die eveneens profvoetballer is geweest. Net als senior werd hij opgesteld in de spitspositie en in die hoedanigheid werd hij ontdekt bij amateurclub VV Beek Vooruit.

NAC Breda

Van Hooijdonk werd in 2016 opgenomen in de jeugdopleiding van NAC Breda. Twee jaar later debuteerde de spits al in de hoofdmacht van de club, in de met 1-2 verloren thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. In het seizoen 2018-2019 maakte de Bredanaar in totaal 136 speelminuten in de Eredivisie, allemaal als invaller. Van Hooijdonk scoorde niet in deze twaalf optredens en kon daarom ook niet verhinderen dat NAC degradeerde naar de Keuken Kampioen Divisie.

In het voortijdig beëindigde seizoen 2019-2020 werd Van Hooijdonk in 27 officiële wedstrijden ingezet bij NAC Breda (zeven goals). De spits verbeterde zich in het daaropvolgende seizoen met zestien goals in 31 wedstrijden, maar toch onderhield hij een haatliefdeverhouding met trainer Maurice Steijn. In 2021 verklaarde Van Hooijdonk in BN DeStem: “Ik moet aan mijn toekomst denken en dat is niet met Steijn als trainer. Dat lijkt me duidelijk. Ik hoef niet alles te spelen en ik zal nooit een basisplaats eisen. Maar een klein beetje meer vertrouwen, was fijn geweest.”

Bologna

Steijn vertrok in 2021 als trainer van NAC, maar Van Hooijdonk keerde niet terug in het tenue van de Parel van het Zuiden. De destijds transfervrije spits liet zich verleiden door het Italiaanse Bologna. Het was de bedoeling dat de spits rustig de tijd kreeg om te wennen aan het Italiaanse voetbal. Wel mocht hij in augustus 2021 meteen zijn debuut maken voor de Serie A-club. Na zijn bekeroptreden tegen Ternana Calcio (4–5 nederlaag) mocht hij tegen Salernitana (3-2 zege) voor het eerst zijn opwachting maken in de Italiaanse competitie.

sc Heerenveen

Bologna en Van Hooijdonk wilden de eerste maanden nog niets weten van een verhuurbeurt. In het nieuwe kalenderjaar werkte de Italiaanse club alsnog mee aan diens vertrek naar sc Heerenveen. De spits debuteerde in de met 0-1 verloren thuiswedstrijd tegen NEC. In diens eerste wedstrijden liep het voor geen meter, maar gaandeweg kwamen Heerenveen en Van Hooijdonk er beter in. Hij scoorde onder meer in de derbywedstrijden tegen FC Groningen (3-1 zege) en SC Cambuur (3-3), waardoor de teller opliep naar zeven goals in vijftien duels.

Heerenveen en Van Hooijdonk waren goed over elkaar te spreken, waardoor de spits nog een jaar werd gehuurd van Bologna. In augustus 2022 maakte hij een hattrick in de met 0-4 gewonnen thuiswedstrijd tegen Vitesse. De spits kon dat niveau echter niet vasthouden en flirtte begin 2023 zelfs met een vertrek toen trainer Kees van Wonderen hem op de bank zette, maar een dergelijke move bleef uit.

Laatste update: 2 februari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie