Bologna

Bologna

Prijzenkast

serie-a-logo

7x landskampioen

2x Serie B

1x Serie C1

2x Coppa Italia

Het laatste nieuws over Bologna

Bologna is een Serie A-club uit de gelijknamige stad in Noord-Italië. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Stadio Renato Dall’Ara (ruim 36.000 plaatsen).

  • Bologna werd in 1909 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Stadio Renato Dall’Ara
  • De bijnaam van de club luidt ‘Rossoblu’
  • Bologna werd zeven keer kampioen van Italië
  • De Coppa Italia werd tweemaal veroverd

Topclub voor de Tweede Wereldoorlog

De Noord-Italiaanse werd op 3 oktober 1909 opgericht als AGC Bologna. Het team boekte in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw grote successen. In 1925, 1929, 1936, 1937 en 1939 kroonden de Rossoblu zich tot het beste team van de Italiaanse competitie. In 1941 lukte dat opnieuw, maar na de oorlogsperikelen nam het succes af en werd het nog maar één keer de nummer één: in 1964.

Het laatste grote succes van Bologna is sowieso lang geleden. In de jaren zeventig (1970 en 1974) werd de Coppa Italia gewonnen, maar daarna werd geen enkele Italiaanse prijs meer aan de prijzenkast toegevoegd. In de jaren tachtig en negentig degradeerde Bologna zelfs kortstondig naar de Serie C1, het derde niveau van Italië. De club degradeerde deze eeuw nog tweemaal, waarvan de laatste keer in 2015 (één Serie B-seizoen).

Sinisa Mihajlovic (Pro Shots)

Sinisa Mihajlovic was in de periode 2019–2022 voor de tweede keer hoofdtrainer van Bologna. De Serviër vocht in die periode ook tegen leukemie. In september 2022 werd hij ontslagen door de Serie A-club, waarna hij op 16 december overleed op slechts 53-jarige leeftijd.


Europees voetbal

Bologna debuteerde in de jaren dertig van de vorige eeuw in Europa middels de Mitropacup. De tweede deelname in 1934 werd zelfs gewonnen (7-4 tegen Admira Wien). In latere decennia mocht de club het geluk beproeven in de Europacup I en II, de UEFA Cup en de Intertoto Cup, maar alleen de Intertoto-deelname van 1998 leverde nog een nieuwe trofee op (3-0 tegen Ruch Chorzów). Als winnaar van dit toernooi werd overigens wel de halve finale van de UEFA Cup bereikt.


Jerdy Schouten (Pro Shots)

Nederlanders

In het seizoen 2023-2024 telt de selectie van Bologna drie Nederlanders: Sam Beukema, Joshua Zirkzee en Sydney van Hooijdonk. Ook Denso Kasius, Jerdy Schouten, Stefano Denswil en Mitchell Dijks er een verleden.

Laatste update: 7 september 2023

Populaire spelers Bologna

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie