Bologna

Bologna

Prijzenkast Bologna

serie-a-logo

7x landskampioen

2x Serie B

1x Serie C1

2x Coppa Italia

Het laatste nieuws over Bologna

Bologna is een Italiaanse voetbalclub uit Bologna. Thuiswedstrijden van de Rossoblu worden afgewerkt in het Stadio Renato Dall’Ara.

  • Bologna werd in 1909 opgericht
  • Het Stadio Renato Dall’Ara is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Rossoblu’
  • Bologna won de Italiaanse landstitel zeven keer
  • De Coppa Italia staat tweemaal in de prijzenkast

Bologna in nationaal clubverband

Bologna werd op 3 oktober 1909 opgericht door de Oostenrijker Emilio Arnstein. Op 20 maart 1910 kwam het team voor de eerste keer in actie tegen stadgenoot Virtus (9-1 overwinning). In het debuutseizoen wist de club zich meteen tot kampioen te kronen in het Campionato Emiliano di Terza Categoria, waardoor men promoveerde naar de Campionato emiliano-veneto van de Prima Categoria. Die competitie fungeerde als de voorloper van de Serie A.

In het seizoen 1910-1911 speelde Bologna in een mini-competitie tegen Vicenza, Hellas Verona en Venezia. De Rossoblu eindigden op de derde plaats door maar twee van de zes wedstrijden te winnen. Later mocht de club meedraaien in de reguliere competitie. Dit leidde in het seizoen 1921-1922 tot een knappe derde plaats achter kampioen Pro Vercelli en Novara.

Glorietijdperk

Bologna schreef in het seizoen 1924-1925 voetbalgeschiedenis door de Italiaanse landstitel te veroveren. In de Girone B wist men Pro Vercelli en Juventus voor te blijven, waardoor de club mocht aantreden tegen Genoa (winnaar van de Girona A). De tegenstander uit Genua won de eerste wedstrijd met 1-2, maar in de return trok Bologna met identieke cijfers aan het langste eind. Pas op 9 augustus, maanden na de eerste confrontatie, viel de beslissing in de vijfde wedstrijd (2-0).

Het kampioenschap van 1925 gaf Bologna veel vertrouwen. In het laatste seizoen van de Prima Divisione (1928-1929) wist men opnieuw beslag te leggen op de landstitel door Torino over drie wedstrijden te verschalken. Na dit jaargang introduceerde de Italiaanse voetbalbond (FIGC) een nieuwe hoogste klasse. Bologna eindigde in het eerste Serie A-seizoen op een gedeelde zesde plaats. Ambrosiana, nu Internazionale, wist de eerste titel in deze opzet te winnen.

Bologna kroonde zich in de tweede helft van de jaren dertig driemaal tot landskampioen. Zowel in 1936, 1937 als 1939 wisten de Rossoblu de Scudetto binnen te slepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wist het team daar een zesde kampioenschap aan toe te voegen.

Het zevende kampioenschap

Na de Tweede Wereldoorlog droogde het succesverhaal van Bologna op. In de jaren vijftig vocht de club zelfs tweemaal tegen degradatie, maar over het algemeen draaide men mee in de Italiaanse subtop (tussen plek vier en zes). Dit beeld veranderde in het seizoen 1963-1964 door de zevende landstitel binnen te slepen. Internazionale eindigde dat seizoen weliswaar op gelijke hoogte, maar in de beslissingswedstrijd toonde Bologna zich dan toch de sterkste: 2-0.

In 1966 deed Bologna een nieuwe gooi naar het kampioenschap. Opnieuw wist men een aantal gerenomeerde clubs achter zich te laten, maar ditmaal ging de Scudetto wel naar Inter. In de jaren zeventig werd de prijzenkast desondanks toch aangevuld. Zowel in 1970 als 1974 behaalden de Noord-Italianen succes in de Coppa Italia. De doelpunten van Giuseppe Savoldi hadden een belangrijk aandeel in deze sucessen.

Donkere periode

Bologna zakte tijdens de jaren zeventig af naar de middenmoot van de Serie A. In 1982 degradeerden de Rossoblu voor het eerst in de geschiedenis uit de hoogste klasse van Italië (vijftiende). De impact was groot, waardoor de club in 1983 zelfs afdaalde naar de Serie C1. Als runner-up keerde Bologna al na één seizoen terug op het tweede niveau, maar de Serie A-status herstelde zich pas in 1988. Die rentree ging wel gepaard met de Serie B-titel.

In de jaren negentig voltrok zich een soortgelijke cyclus. Na de Serie A-degradatie van 1991 zakte de club twee jaar later opnieuw af naar de Serie C. Bologna herstelde zich ditmaal door twee opeenvolgende kampioenschappen tot stand te brengen, waardoor men zich in het seizoen 1996-1997 weer mocht meten met de Italiaanse elite. Dit verblijf hield stand tot 2005, waarna men door toedoen van Parma (play-offs) toch weer degradeerde.

Worsteling in Serie A

Als runner-up van de Serie B wist Bologna in 2008 een nieuwe promotie af te dwingen. De volgende seizoenen stonden vooral in het teken van lijfsbehoud. Twee seizoenen op rij eindigde de club ternauwernood boven de rode streep (zeventiende), maar uiteindelijk wist men het zes seizoenen vol te houden. Bologna keerde ditmaal al na één jaar terug door de Serie B play-offs te winnen ten koste van Pescara. De uitdoelpuntenregel pakte in eigen voordeel uit.

Sinisa Mihajlovic (Bologna)
Sinisa Mihajlovic (Pro Shots)

Bologna speelt sinds de promotie van 2015 onafgebroken in de Serie A. Tussen 2016 en 2023 eindigde de club constant tussen de negende en de vijftiende plaats, waardoor men uitgroeide tot een echte middenmoter. In de periode 2019-2022 stond Sinisa Mihajlovic aan het roer in het Stadio Renato Dall’Ara. De oud-verdediger werd in 2019 weliswaar gediagnosticeerd met leukemie, maar bleef tot zijn ontslag in september 2022 aan. In december van dat jaar overleed de Serviër op slechts 53-jarige leeftijd.

In deze periode speelden verschillende Nederlanders voor Bologna, waaronder Jerdy Schouten en Sydney van Hooijdonk. De meeste indruk maakte evenwel Joshua Zirkzee. Mede dankzij de spits draaiden de Rossoblu een topjaar in het seizoen 2023-2024 door als nummer vijf een Champions League-ticket te grijpen.

Joshua Zirkzee (Bologna)
Joshua Zirkzee als speler van Bologna (Pro Shots)

Rivaliteit

Fiorentina is de aartsrivaal van Bologna. Onderlinge wedstrijden staan bekend als de Derby dell’Appennino. In juni 1989 gooiden Fiorentina-aanhangers een molotovcocktail in een trein met Bologna-supporters, waardoor meerdere mensen gewond raakten. Ook de Derby dell’Emilia tegen Parma is zeer beladen.


Bologna in Europees clubverband

Bologna debuteerde in 1932 op het Europese strijdtoneel door deel te nemen aan de Mitropacup. Men bereikte meteen de halve finale door Sparta Praag te verslaan, maar First Vienna FC bleek daarin te sterk. De Italiaanse club wist deze prijs wel te winnen in 1934 en 1961 door respectievelijk Admira Wien en Slovan Nitra te verslaan in de finaleronde. Bijna prolongeerde men deze trofee in 1962, maar Vasas SC Boedapest blokkeerde nieuw succes.

In de jaren zestig liet Bologna een prima indruk achter in de Jaarbeursstedenbeker. Het team bereikte in 1968 zelfs de halve finale, maar werd daarin verslagen door Ferencvárosi TC. Pas in de jaren negentig evenaarde men dit succes door de laatste vier te bereiken in het UEFA Cup-toernooi. De Rossoblu schakelden in 1999 Olympique Lyon uit, maar moesten vervolgens buigen voor een andere club uit Frankrijk: Olympique Marseille.

Na het seizoen 1998-1999 speelde Bologna geen hoofdrol meer in Europa. Na de Intertoto Cup-finale van 2002 (winst voor Fulham) ontbrak de club zelfs meerdere decennia in Europees clubverband.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Bologna gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Sam Beukema (2023-heden)Sydney van Hooijdonk (2021-heden)
Stefano Denswil (2019-2022)Denso Kasius (2022-2023)
Mitchell Dijks (2018-2022)Jerdy Schouten (2019-2023)
Oussama El Azzouzi (2023-heden)Joshua Zirkzee (2022-2024)

Het stadion van Bologna

Het Stadio Renato Dall’Ara is al sinds 1927 de thuisbasis van Bologna. Ten tijde van de opening stond het stadion bekend als het Stadio Littoriale, dat in 1945 werd ingeruild voor het Stadio Comunale. Pas in 1983 kreeg het onderkomen van de Rossoblu de hedendaagse naam als eerbetoon aan een oud-voorzitter.

Op dit moment telt het Stadio Renato dall’Ara een capaciteit van 38.279 plaatsen. Het stadion fungeerde zowel in 1934 als 1990 als decor voor WK-wedstrijden. Daarnaast vonden er verschillende concerten plaats.


Veelgestelde vragen over Bologna

Wanneer is Bologna opgericht?

Op 3 oktober 1990

Wat is het adres van het Stadio Renato Dall’Ara?

Stadio Renato Dall’Ara
Via Andrea Costa, 174, 40134 Bologna BO
Italië

Wat is de capaciteit van het Stadio Renato Dall’Ara?

38.279 plaatsen

Wat is de website van Bologna?

Klik hier om Bologna online te bezoeken

Waar kan ik Bologna vinden op sociale media?

Bologna is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 15 juli 2024

Populaire spelers Bologna

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie