Sam Beukema

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Sam Beukema

Sam Beukema is een Nederlandse centrale verdediger. In de zomer van 2023 verruilde hij AZ voor het Italiaanse Bologna.

  • Beukema speelt momenteel voor Bologna
  • Centraal achterin is zijn vertrouwde positie
  • De verdediger brak door bij Go Ahead Eagles
  • Bij AZ werd Beukema een vaste waarde

Clubcarrière Sam Beukema

Beukema werd op 17 november 1998 geboren in Deventer. Hij begon zijn voetbalcarrière bij de amateurs van DSC Diepenveen, waar de verdediger zich in de kijker speelde bij Go Ahead Eagles. De Deventenaren hadden in die tijd een gezamenlijke jeugdopleiding met FC Twente en Heracles Almelo, waardoor hij op verschillende locaties zijn kunsten vertoonde.

Doorbraak bij Go Ahead

Go Ahead besloot de samenwerking voortijdig te beëindigen, waardoor Beukema zich weer volledig in Deventer kon focussen op zijn ontwikkeling. De verdediger ontwikkelde zich uitstekend en debuteerde in september 2017 tijdens de uitwedstrijd tegen Helmond Sport (1-1) in het betaald voetbal. In het seizoen 2017-2018 bleef de getalenteerde Beukema bij de selectie, al bleef de teller nog beperkt tot zes duels in de Eerste Divisie.

In het daaropvolgende seizoen maakte Beukema geen minuten in de hoofdmacht van Go Ahead Eagles. Dat veranderde vanaf het seizoen 2019-2020. Onder Kees van Wonderen werd de Deventenaar een vaste waarde in De Adelaarshorst, waar hij in het seizoen 2020-2021 zelfs de aanvoerdersband mocht dragen. In de laatste wedstrijd van dat jaar volstond een 0-1 zege bij Excelsior om te promoveren naar de Eredivisie dankzij de remise van concurrent De Graafschap.

Sam Beukema (AZ)
In duel met Matus Bero van Vitesse (Pro Shots)

Sterkhouder bij AZ

Beukema stond in de belangstelling van verschillende clubs. Vooral AZ en Feyenoord toonden interesse voor de verdediger, die uiteindelijk voor de Alkmaarders koos. “Ik ga echt af op mijn gevoel”, verklaarde hij via het digitale thuis van de club. “Natuurlijk ga je wel het een en ander afwegen, ik heb ook gesproken met Feyenoord. Maar het gevoel bij AZ was heel fijn, het plan dat ze met me hebben sprak me aan en ik heb hier een goede kans op speeltijd. AZ wilde graag doorpakken en dat streelde ook wel mijn ego. Het voelde gewoon meteen heel goed.”

Beukema debuteerde op 26 augustus 2021 in het shirt van AZ. Als stormram mocht hij invallen in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Celtic (2-1 overwinning). De verdediger werd niet meteen een vaste waarde in Alkmaar, maar veroverde gaandeweg het seizoen wel zijn basisplaats. In januari 2022 maakte hij zelfs een bijzonder doelpunt: zijn eerste officiële treffer in Alkmaarse dienst betrof de 2500ste Eredivisie-goal van AZ ooit.

Na een goed debuutseizoen (37 gespeelde wedstrijden, drie doelpunten) mocht Beukema in het seizoen 2022-2023 in 44 officiële duels opdraven voor AZ. De Alkmaarders bereikten de halve finale van de Conference League, maar werden uitgeschakeld door West Ham United. In de zomer van 2023 nam hij afscheid van AZ om een avontuur aan te gaan bij het Italiaanse Bologna.

Als speler van Bologna (Pro Shots)

Transfer naar Bologna

Beukema speelde in de oefencampagne van 2023 met Bologna tégen AZ. Zijn officiële debuut in Italiaanse dienst maakte de verdediger in de Coppa Italia-wedstrijd tegen Cesena (2-0 overwinning). In het Italiaanse bekertoernooi maakte hij tevens zijn eerste doelpunt ten koste van Internazionale (1-2 zege na verlenging). De rechtspoot produceerde zijn eerste Serie A-doelpunt op 11 februari 2024 tegen US Lecce, dat met 4-0 klop kreeg. Mede dankzij Beukema wist Bologna het seizoen af te sluiten met een vijfde plaats en een Champions League-ticket.

Laatste update: 11 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie