Thijs Dallinga

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Thijs Dallinga

Thijs Dallinga is een Nederlandse profvoetballer, die vooral bekend staat als een makkelijk scorende spits. Sinds de zomer van 2022 komt hij uit voor het Franse Toulouse, waar hij zich in 2023 in Oranje speelde.

  • Dallinga speelt momenteel voor Toulouse
  • In 2023 won hij de Coupe de France met de Franse club
  • Met Excelsior werd de spits topscorer van de Keuken Kampioen Divisie
  • Hij speelde in de jeugd voor FC Emmen en FC Groningen
  • Dallinga debuteerde in 2023 voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Dallinga werd op 3 augustus 2000 geboren in Groningen. Zijn voetbalcarrière ging van start bij de amateurs van VV Siddeburen en VV Hoogezand, waarna FC Emmen hem besloot op te nemen in de jeugdopleiding. Bij de Drentse club doorliep hij het volledige traject.

FC Emmen

In Emmen maakte Dallinga zijn debuut als profvoetballer op 27 november 2017. In de Eerste Divisie mocht de spits na 83 minuten opdraven tegen MVV Maastricht, dat met 2-1 opzij werd gezet. Trainer Dick Lukkien gunde hem dat seizoen nog zeven keer speeltijd in de A-selectie, maar de play-offs om promotie/degradatie ging aan zijn neus voorbij. In mei 2018 promoveerde Emmen voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de Eredivisie.

FC Groningen

De promotie van FC Emmen bleek voor Dallinga niet voldoende om actief te blijven in Drenthe. In de zomer van 2018 maakte hij de overstap naar FC Groningen, waar hij een driejarig contract ondertekende. Bij de Trots van het Noorden werd hij vooral gezien als een belofte voor de toekomst. Dallinga speelde aanvankelijk vooral voor Jong FC Groningen, maar op 12 december 2020 mocht hij zowaar debuteren in de A-selectie. Na de 2-0 zege op RKC Waalwijk mocht hij dat seizoen nog zes keer invallen.

Excelsior

Na 67 speelminuten besloot FC Groningen om de samenwerking met Dallinga te beëindigen. In de zomer van 2021 maakte hij transfervrij de overstap naar Excelsior. Het werd een droomseizoen voor de spits. Dallinga maakte 32 doelpunten in 37 competitiewedstrijden, waarmee hij Thomas Verheydt (ADO Den Haag) en Robert Mühren (FC Volendam) wist af te troeven als topscorer van de Keuken Kampioen Divisie. Hij maakte vier doelpunten in de wedstrijden tegen FC Den Bosch en Telstar, waar Helmond Sport een hattrick incasseerde.

Dallinga liet zich eveneens gelden in de play-offs om promotie/degradatie. Hij maakte vier doelpunten in zes play-offwedstrijden, waaronder de 3-3 tegen ADO Den Haag in de allesbeslissende wedstrijd. Excelsior knokte zich terug van een 3-0 en 4-3 achterstand om uiteindelijk na strafschoppen een Eredivisie-verblijf af te dwingen.

Juichen voor Toulouse (Pro Shots)

Toulouse

Voor de tweede keer in zijn carrière promoveerde Dallinga naar de Eredivisie, maar ook ditmaal besloot hij het avontuur niet aan te gaan. Verschillende clubs stonden in de rij voor de aanvaller en ditmaal koos hij voor een avontuur bij het Franse Toulouse. In zijn debuutwedstrijd tegen OGC Nice (1-1) wist Dallinga meteen de openingstreffer op te eisen op aangeven van teamgenoot Branco van den Boomen. Zijn eerste maanden verliepen weliswaar stug, maar hij sloot het seizoen af met prima statistieken: achttien doelpunten in 42 duels.

Dallinga won in het seizoen 2022-2023 de Coupe de France met Toulouse. In de bekerfinale tegen FC Nantes (5-1 zege) nam hij twee doelpunten voor zijn rekening. De spits bleef in het seizoen 2023-2024 scoren voor zijn Franse broodheer, waaronder in beide Europa League-wedstrijden tegen Liverpool.


Interlandcarrière

Dallinga doorliep de hoogste jeugdelftallen van Nederland, waaronder Jong Oranje. Op 21 november 2023 debuteerde hij in het ‘grote’ Oranje. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar (0-6 overwinning) viel de spits halverwege in voor Wout Weghorst. Even leek het erop dat Dallinga meteen zijn eerste interlanddoelpunt maakte, maar hij bleek de doeltreffende voorzet van Cody Gakpo niet te hebben aangeraakt.

Laatste update: 22 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie