Toulouse

Toulouse

Prijzenkast

3x Ligue 2

coupe de france logo

1x Coupe de France

Het laatste nieuws over Toulouse

Toulouse is een Ligue 1-club uit de gelijknamige Zuid-Franse stad. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Stadium Municipal, dat plaats biedt aan ruim 33.000 supporters.

  • Toulouse werd in 1970 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stadium Municipal
  • Eén van de bijnamen van de club luidt ‘Le Téfécé
  • Toulouse won in 2023 voor het eerst de Coupe de France
  • Het team won de Ligue 2-titel driemaal

Bekerwinst met Nederlands tintje

In 1967 verdween een gelijknamige club uit het Franse voetbal. Zuid-Frankrijk leverde daardoor jarenlang geen club op een aansprekend niveau, maar dat veranderde door de oprichting van het nieuwe UC Toulouse in 1970. Het nieuwe team kwam op het tweede niveau te spelen en promoveerde in 1982 als Toulouse FC voor het eerst in de clubgeschiedenis naar het hoogste niveau van Frankrijk.

Toulouse speelde van 1982 tot en met 1994 in de hoogste Franse divisie. In 1986 eindigde de club als vierde en daarmee werd een UEFA Cup-ticket afgedwongen. Het Napoli van Diego Maradona werd in de eerste ronde uitgeschakeld, maar het Russische Spartak Moskou dwarsboomde in de volgende ronde nieuw Europees succes. In het daaropvolgende seizoen speelde de Franse club als nummer drie opnieuw in de UEFA Cup, maar ditmaal bleek Bayer Leverkusen een maatje te groot.

Na de topvier-klassering ging het bergafwaarts met Toulouse, dat in 1994 als nummer negentien degradeerde. Aan het einde van de twintigste eeuw en het begin van de 21ste eeuw presteerde de club bijzonder wisselvallig. Toulouse viel zelfs even terug naar het derde niveau van Frankrijk, maar twee opeenvolgende promoties brachten de club in 2003 terug in de hoogste divisie. Ditmaal duurde het verblijf tot en met 2020, met een derde plaats (2007) als nieuw hoogtepunt. Europees succes leverde dat overigens niet op.

Toulouse daalde in 2020 af naar het tweede niveau van Frankrijk. Als nummer drie keerde de club niet meteen terug, maar een jaar later werd de Ligue 1-comeback alsnog een feit door het kampioenschap in de Ligue 2. In 2023 werd een nieuw hoogtepunt gerealiseerd: de Coupe de France-finale tegen FC Nantes werd met 5-1 in eigen voordeel beslist.


Branco van den Boomen in Toulouse-shirt (Pro Shots)

Nederlanders

In het seizoen 2023-2024 telt de selectie van Toulouse twee Nederlanders: Thijs Dallinga en Ibrahima Cissoko. Ook Marokkaans international Zakaria Aboukhlal werd in Nederland geboren. In de zomer van 2023 vertrokken Branco van den Boomen, Stijn Spierings bij de club.

In het verleden speelden meer Nederlanders voor Toulouse. Ook Rob Rensenbrink, Rinus Schaap en Joop Stoffelen hebben er een verleden.

Laatste update: 8 september 2023

Populaire spelers Toulouse

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie