Toulouse

Toulouse

Prijzenkast

Het laatste nieuws over Toulouse

Toulouse is een Ligue 1-club uit de gelijknamige Zuid-Franse stad. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Stadium Municipal, dat plaats biedt aan ruim 33.000 supporters.

In 1967 verdween een gelijknamige club uit het Franse voetbal. Zuid-Frankrijk leverde daardoor jarenlang geen club op een aansprekend niveau, maar dat veranderde door de oprichting van het nieuwe UC Toulouse in 1970. Het nieuwe team kwam op het tweede niveau te spelen en promoveerde in 1982 als Toulouse FC voor het eerst in de clubgeschiedenis naar het hoogste niveau van Frankrijk.

Toulouse speelde van 1982 tot en met 1994 in de hoogste Franse divisie. In 1986 eindigde de club als vierde en daarmee werd een UEFA Cup-ticket afgedwongen. Het Napoli van Diego Maradona werd in de eerste ronde uitgeschakeld, maar het Russische Spartak Moskou dwarsboomde in de volgende ronde nieuw Europees succes. In het daaropvolgende seizoen speelde de Franse club als nummer drie opnieuw in de UEFA Cup, maar ditmaal bleek Bayer Leverkusen een maatje te groot.

Na de topvier-klassering ging het bergafwaarts met Toulouse, dat in 1994 als nummer negentien degradeerde. Aan het einde van de twintigste eeuw en het begin van de 21ste eeuw presteerde de club bijzonder wisselvallig. Toulouse viel zelfs even terug naar het derde niveau van Frankrijk, maar twee opeenvolgende promoties brachten de club in 2003 terug in de hoogste divisie. Ditmaal duurde het verblijf tot en met 2020, met een derde plaats (2007) als nieuw hoogtepunt. Europees succes leverde dat overigens niet op.

Branco van den Boomen in Toulouse-shirt

Toulouse daalde in 2020 af naar het tweede niveau van Frankrijk. Als nummer drie keerde de club niet meteen terug, maar een jaar later werd de Ligue 1-comeback alsnog een feit door het kampioenschap in de Ligue 2.

Nederlanders

In het seizoen 2022-2023 telt de selectie van Toulouse maar liefst drie Nederlanders: Branco van den Boomen, Stijn Spierings en Thijs Dallinga. Zij traden daarmee in de voetsporen van een identiek aantal landgenoten: Rob Rensenbrink, Rinus Schaap en Joop Stoffelen.

Laatste update: 29 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie