Stade Brest

Brest

Prijzenkast

1x Ligue 2

Het laatste nieuws over Stade Brest

Stade Brest is een Ligue 1-club uit de Franse stad Brest. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Stade Francis-Le Blé, dat plaats biedt aan ruim vijftienduizend supporters.

  • Stade Brest werd in 1950 opgericht als fusieclub
  • In 1991 werd de club heropgericht na een faillissement
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stade Francis-Le Blé
  • De naam van de club luidt ‘Les Ty’ Zefs’
  • Het team behaalde één titel in de Ligue 2

Opgeklommen na faillissement

Stade Brest, in het Frans Stade Brestois, werd op 26 juni 1950 opgericht. De club ontstond uit een fusie tussen vijf Katholieke clubs, waaronder L’Armoricaine de Brest. In 1982 werd de naam veranderd in Brest Armorique Football Club alvorens de Les Ty’ Zefs in 1991 werd heropgericht als Stade Brestois 29.

Stade Brest speelde na de oprichting in 1950 decennia in de lagere divisies van Frankrijk. In de jaren zeventig bivakkeerde de club hoofdzakelijk op het tweede niveau, met het kampioenschap van 1979 als hoogtepunt. Voor het eerst in de clubgeschiedenis promoveerde Stade Brest naar de Division 1, de hedendaagse Ligue 1. Het team degradeerde meteen weer, maar in 1981 werd het opnieuw kampioen in de tweede divisie.

Als Brest Armorique Football Club werd de voorlopig langste reeks op het hoogste niveau neergezet: zeven seizoenen. In het voorlaatste seizoen (1986-1987) eindigde de club als achtste en dat is nog altijd de beste prestatie uit de clubgeschiedenis. Na de degradatie van 1988 lukte het andermaal om binnen een jaar te promoveren, maar in het seizoen 1990-1991 werd een dieptepunt bereikt: als gevolg van een grote schuld werd het team uit de hoogste divisie gegooid en uiteindelijk moest er zelfs een faillissement worden aangevraagd.

Stade Brest moest vanuit de lagere profdivisies van Frankrijk omhoog zien te krabbelen. Dat proces verliep uiterst moeizaam, maar in 2004 lukte het eindelijk om het tweede niveau te bereiken. In 2010 eindigde Stade Brest als tweede met promotie naar de Ligue 1 als beloning. Dit avontuur duurde drie seizoenen, waarna het zes seizoenen moest wachten op een nieuwe promotie. Het team van Les Ty’ Zefs is sinds 2019 weer actief in de hoogste divisie.


Marco Bizot (Pro Shots)

Nederlanders

Sinds de zomer van 2021 komt doelman Marco Bizot uit voor Stade Brest. Hij werd na Charlison Benschop, Willem Letemahulu, Melvin Platje en Jos van Herpen de vijfde Nederlander in dienst van de Franse club.

Laatste update: 29 december 2022

Populaire spelers Stade Brest

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie