Olympique Marseille

Marseille

Prijzenkast

9x landskampioen

1x Ligue 2

coupe de france logo

10x Coupe de France

3x Coupe de la Ligue

3x Trophée des Champions

champions league logo

1x Champions League

Het laatste nieuws over Olympique Marseille

Olympique Marseille is een Ligue 1-club uit de Franse stad Marseille, dat gelegen is aan de Middellandse Zee. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Stade Vélodrome (ruim 67.000 plaatsen).

  • Olympique Marseille werd in 1899 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stade Vélodrome
  • De bijnaam van de club luidt ‘Les Phocéens’
  • Olympique Marseille werd negen keer kampioen van Frankrijk
  • Het team won de allereerste editie van de Champions League

Eerste winnaar van de Champions League

Olympique Marseille werd op 30 augustus 1899 opgericht. Na achtereenvolgens Sporting Club, US Phocéenne en Football Club de Marseille te zijn genoemd werd na vijf jaar de hedendaagse naam in het leven geroepen. Aanvankelijk was rugby de belangrijkste sportactiviteit binnen de omnisport-vereniging, maar gaandeweg nam het voetbal die status over. De Franse club staat in de volksmond bekend als l’OM en draagt tevens de bijnaam Les Phocéens.

Het eerste succesverhaal van Olympique Marseille dateert van de jaren twintig uit de vorige eeuw. De Zuid-Fransen wonnen de Coupe de France in 1924, 1926 en 1927 om vervolgens ook de landstitel van 1929 te bemachtigen. Het was dan ook geen verrassing te noemen dat l’OM er in de jaren dertig voor koos om een professionele status aan te nemen. Nog voor het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de club nogmaals landskampioen (1937) en werd de Franse beker opnieuw driemaal een prooi (1935, 1938 en 1943).

Stade Velódrome

Olympique Marseille ging na de Tweede Wereldoorlog door op de ingeslagen voet. In 1948 werd de club voor de derde keer kampioen van Frankrijk, maar in de jaren vijftig en zestig droogde het succes op. Marseille kwam aanvankelijk niet meer verder dan een vijfde plaats op de ranglijst en degradeerde in 1959 zelfs uit de hoogste divisie. In de daaropvolgende zeven seizoenen was het team maar één jaar te bewonderen in de Division Nationale (de hedendaagse Ligue 1).

Aan het einde van de jaren zestig herstelde Olympique Marseille zich weer. De club keerde na de promotie van 1966 terug naar de hoogste klasse met de landstitels van 1971 en 1972 als beloning. Ook won de club drie keer de Coupe de France in een tijdsbestek van zeven jaar (1969, 1972 en 1976). In 1980 degradeerde l’OM toch weer uit de hoogste divisie, maar ook de rentree van 1984 bleek zeer succesvol. Het team won zelfs vijf opeenvolgende landstitels tussen 1989 en 1993, al moest het de laatstgenoemde inleveren vanwege een omkoopschandaal.

Door dit schandaal moest Olympique Marseille gedwongen op het tweede niveau spelen, maar sinds 1996 is de club weer onafgebroken actief in de hedendaagse Ligue 1. Sindsdien won de club nog één landstitel (2010). De vooralsnog laatste Coupe de France-triomf (de tiende) dateert alweer van 1989, maar de Coupe de La Ligue werd in 2011 en 2012 wel naar het Stade Velódrome gebracht.

Kevin Strootman (rechts) viert een Marseille-treffer

Europees voetbal

In de jaren tachtig en negentig presteerde Olympique Marseille uitstekend in Europees verband. In 1988 (Europacup II) en 1990 (Europacup I) werd de Franse club pas in de halve finales gestuit door respectievelijk Ajax en Benfica. Ook de Europacup I van 1991 ging aan de neus van de toenmalige l’OM-selectie voorbij door een nederlaag tegen Rode Ster Belgrado, maar ditmaal ging het pas in de finale mis. In het Italiaanse Bari ging de strafschoppenserie met 3-5 verloren.

De Europacup I maakte in het seizoen 1992-1993 plaats voor de hedendaagse Champions League. Olympique Marseille bereikte meteen de finale van het nieuwe toernooi en boekte in München een 1-0 overwinning op AC Milan. De Belgische trainer Raymond Goethals kon dat seizoen naast matchwinner Basile Boli een beroep doen op bekende namen als Fabien Barthez, Marcel Desailly, Didier Deschamps en Rudi Völler.

In 1999, 2004 (UEFA Cup) en 2018 (Europa League) stond Olympique Marseille opnieuw in een Europese finale, maar achtereenvolgens Parma, Valencia en Atlético Madrid bleken te sterk. In 2022 reikten de Fransen nog wel tot de halve finales van de Conference League, ware het niet dat Feyenoord een nieuwe finaleplaats blokkeerde voor l’OM.


Nederlanders

Een vijftal Nederlanders heeft de clubkleuren van Olympique Marseille mogen verdedigen: Tscheu La Ling, Karim Rekik, Kevin Strootman, Lambert Verdonk en Boudewijn Zenden.

Laatste update: 3 januari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie