Lille OSC

Rijsel

Prijzenkast

4x landskampioen

4x Ligue 2

coupe de france logo

6x Coupe de France

1x Trophée des Champions

Het laatste nieuws over Lille OSC

Lille OSC is een Ligue 1-club uit de Franse stad Rijsel. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Stade Pierre-Mauroy, dat een capaciteit van ruim vijftigduizend plaatsen heeft.

  • Lille OSC werd in 1944 opgericht als fusieclub
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stade Pierre-Mauroy
  • De bijnaam van de club luidt ‘Les Dogues’
  • Lille OSC werd vier keer kampioen van Frankrijk
  • De Coupe de France werd zesmaal een prooi

Viermaal de beste van Frankrijk

Lille OSC ontstond op 23 september 1944 door een fusie tussen Olympique Lillois (1901) en Sporting Club Fivois (1902). Aanvankelijk kreeg de fusieclub de naam Stade Lillois, maar in november van datzelfde jaar werd er gekozen voor Lille Olympique Sporting Club om fans tegemoet te komen. Les Dogues schoten na de Tweede Wereldoorlog uit de startblokken door in het seizoen 1945-1946 meteen kampioen van Frankrijk te worden.

In de naoorlogse jaren behoorde Lille OSC tot de top van Frankrijk. Na het kampioenschap van 1946 noteerde de club vier (opeenvolgende) tweede plaatsen, een derde plaats en twee vierde plaatsen om in 1954 opnieuw landskampioen te worden. Het was dan ook een grote schok dat de club uit Rijsel in de daaropvolgende seizoenen compleet wegzakte op de ranglijst, met degradatie in 1956 als dieptepunt.

Lille OSC presteerde wisselend in het restant van de twintigste eeuw. Door financiële problemen werd de club in 1969 zelfs teruggezet naar het derde niveau, maar snel herstel volgde. Na de promotie van 1979 naar de hoogste divisie handhaafde Lille zich voor lange tijd. Hoge klasseringen zoals in de jaren veertig en vijftig zaten er overigens niet meer in. Tot aan de degradatie van 1997 eindigden Les Dogues hoogstens op de zesde plaats van de Franse competitie.

Tussen 1997 en 2000 speelde Lille OSC op het tweede niveau. In het derde seizoen werd de club kampioen en daarmee werd een terugkeer in de hedendaagse Ligue 1 afgedwongen. Lille heeft sindsdien nog wel een aantal mindere seizoenen gedraaid, maar in relatief veel seizoenen eindigde de club in de topvier. Dit leverde nog twee landstitels op: in 2010-2011 en 2020-2021. Vooral de titel van 2021 was imposant te noemen gezien de jarenlange suprematie van Paris Saint-Germain.


Europees voetbal

Lille OSC debuteerde pas in de 21ste eeuw in het Europese clubvoetbal. Dit resulteerde in 2004 in het winnen van de Intertoto Cup, maar in de hoofdtoernooien reikte de Franse club vooralsnog nooit verder dan de achtste finales. In 2011 en 2021 werd Lille in het Europa League-toernooi uitgeschakeld door Nederlandse clubs, respectievelijk PSV en Ajax.


Nederlanders

Wim van Lent was de eerste Nederlander die de clubkleuren van Lille OSC verdedigde. Tussen zijn komst in 1950 en het vertrek van Sven Botman in de zomer van 2022 waren meer landgenoten actief in Rijsel. Anwar El Ghazi, Ricardo Kishna, Patrick Kluivert, Adick Koot, Cor van der Hart en Cees van Kooten waren er eveneens actief.

Laatste update: 31 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie