Anwar El Ghazi

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Anwar El Ghazi

Anwar El Ghazi is een Nederlandse vleugelaanvaller. De oud-speler van Ajax en PSV is sinds zijn vertrek bij FSV Mainz 05 in november 2023 clubloos.

  • El Ghazi is momenteel clubloos
  • Hij speelde in Nederland voor Feyenoord (jeugd), Ajax en PSV
  • In het buitenland was de aanvaller actief voor Lille, Aston Villa en Everton en FSV Mainz 05
  • El Ghazi debuteerde in 2015 als Oranje-international

Clubcarrière

El Ghazi werd op 3 mei 1995 geboren in Barendrecht. Hij groeide ook op in zijn geboorteplaats, waar hij als speler van BVV Barendrecht werd ontdekt door Feyenoord. In Rotterdam-Zuid werd de aanvaller na twee jaar weggestuurd vanwege gedragsproblemen. Na een tussenstap bij Spartaan ’20 kreeg El Ghazi een herkansing van Sparta Rotterdam, waar hij ondanks hernieuwde problemen uitgroeide tot een smaakmaker in de jeugdopleiding.

Ajax

El Ghazi maakte in 2013 de overstap naar Ajax, dat alleen een opleidingsvergoeding hoefde neer te tellen. Als A-junior werd hij in 2014 door trainer Frank de Boer al overgeheveld naar de A-selectie. El Ghazi mocht Jong Ajax overslaan dankzij een uitstekende voorbereiding en maakte op 3 augustus 2014 zijn officiële debuut in de met 0-1 verloren wedstrijd tegen PEC Zwolle om de Johan Cruijff Schaal. Een week later maakte hij zijn Eredivisie-debuut tegen Vitesse (4-1) en met een assist was de jonge vleugelaanvaller meteen van waarde.

El Ghazi maakte zijn eerste doelpunt als prof in zijn tweede Eredivisie-wedstrijd, uit bij AZ (1-3 zege). De nieuwkomer in de Ajax-selectie kwam in het seizoen 2014-2015 meteen tot 43 officiële duels, tien doelpunten en negen assists. El Ghazi werd beloond met de trofee Speler van het Jaar. In zijn tweede Eredivisie-seizoen maakte de aanvaller meteen zes doelpunten in zijn eerste vier competitiewedstrijden, maar daarna stokte zijn ontwikkeling min of meer. Hij bleef in 2015-2016 steken op elf treffers en drie assists in 37 officiële duels.

In het Eredivisie-seizoen 2016-2017 bleef de ontwikkeling van El Ghazi stagneren. De Ajax-aanvaller botste met de nieuwe trainer Peter Bosz, die hem zelfs een maand uit de selectie zette. In januari 2017 stond El Ghazi nochtans op twintig officiële duels voor Ajax 1 (twee goals en vier assists), maar dat bleek niet voldoende om definitief uit te groeien tot een sterkhouder in Amsterdamse dienst.

Lille OSC

In januari 2017 maakte El Ghazi de overstap van Ajax naar Lille OSC, dat zo’n acht miljoen euro voor hem betaalde. In de daaropvolgende anderhalf jaar kwam de aanvaller tot 44 officiële wedstrijden, zes doelpunten en vier assists, maar helemaal onomstreden werd hij nooit in Franse dienst.

Aston Villa

In de zomer van 2018 maakte El Ghazi op huurbasis de overstap naar Aston Villa. Bij de club uit Birmingham veroverde de aanvaller wel een basisplaats en hij had zelfs een belangrijk aandeel in de promotie naar de Premier League door te scoren in de play-off finale tegen Derby County (2-1 overwinning). Het gepromoveerde Aston Villa nam de oud-Ajacied definitief over van Lille en ook op Premier League-niveau liet hij een goede indruk achter. In de zomer van 2022 stond zijn teller op 26 goals en zestien assists in 119 officiële wedstrijden voor Villa. 

Everton

In januari 2022 werd El Ghazi door Aston Villa uitgeleend aan competitiegenoot Everton. In Liverpool speelde hij maar elf minuten over twee wedstrijden. El Ghazi moest in de overige wedstrijden op de bank plaatsnemen, of zelfs op de tribune.

Blijdschap in PSV-tenue (Pro Shots)

PSV

Aston Villa verkocht El Ghazi in de zomer van 2022 aan PSV, waar hij een driejarig contract ondertekende. De aanvaller debuteerde op 3 september in de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen FC Twente. El Ghazi beleefde net als het team een grillig seizoen, maar hij veroverde wel de TOTO KNVB Beker ten koste van zijn oude werkgever Ajax (na strafschoppen). Hij sloot het seizoen af met tien doelpunten en drie assists.

El Ghazi won in augustus 2023 de Johan Cruijff Schaal met PSV. Met de Eindhovense club kwalificeerde de aanvaller zich voor de groepsfase van de Champions League, maar zijn perspectief werd zeer gering door de toegenomen concurrentie. Op 1 september werd zijn contract ontbonden.

(Pro Shots)

FSV Mainz 05

Enkele weken na zijn vertrek bij PSV vond El Ghazi in FSV Mainz 05 een nieuwe werkgever. De aanvaller debuteerde op 23 september 2023 in de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen FC Augsburg voor zijn Duitse broodheer. Amper een maand later werd hij op non-actief gezet na Instagram-uitlatingen over de oorlog tussen Hamas en Israël, waarna de relatie in rap tempo verslechterde. Op 3 november 2023 werd het contract van El Ghazi officieel ontbonden.


Interlandcarrière

El Ghazi doorliep de vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. In september 2015 besloot hij Marokko definitief af te wimpelen en voor zijn geboorteland te kiezen. Zijn debuut voor het Nederlands elftal maakte El Ghazi op 10 oktober 2015 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan (1-2) en met een assist op Georginio Wijnaldum was hij meteen van waarde. Zijn tweede interland volgde drie dagen later tegen Tsjechië (2-3 nederlaag).

El Ghazi werd na zijn eerste twee interlands niet meer geselecteerd voor Oranje. In aanloop naar het EK in 2021 besloot bondscoach Frank de Boer hem op te nemen in de voorselectie voor de eindronde, maar uiteindelijk mocht hij niet deelnemen. El Ghazi werd gefilmd door Bureau Sport op het moment dat hij het bericht van De Boer voor het eerst las.

Laatste update: 3 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie