Everton

Liverpool

Prijzenkast

Prijzenkast

Premier-League-logo

7x landskampioen

fa cup logo

5x FA Cup

europa league logo

1x Europacup II

Het laatste nieuws over Everton

Everton is een Premier League-club uit de Engelse stad Liverpool. De club werd op 1878 opgericht en speelt al sinds 1892 op Goodison Park.

Everton werd in de negentiende eeuw opgericht door leden van de St. Domingo School uit Liverpool. De eerste wedstrijden werden afgewerkt op een veldje in Stanley Park, dat tegenwoordig als buffer dient voor de stadions Goodison Park en Anfield (Liverpool). Everton speelde zelf overigens óók op Anfield, maar na een ruzie met de latere oprichter van Liverpool verhuisde het naar de huidige locatie.

In 1888 was Everton een van de zogeheten ‘Founding Members’ van de Football League. Everton werd drie jaar later voor het eerst landskampioen. Voor de Tweede Wereldoorlog lukte het The Toffees, een referentie aan het populaire snoepgoed uit een winkeltje (Mother Nobblet’s) waar supporters graag afspraken, nog viermaal om de nummer één van Engeland te worden: in 1915, 1928, 1932 en 1939.

Everton speelde het grootste deel van de clubgeschiedenis op het hoogste niveau. In 1962 en 1970 werd de club uit Liverpool opnieuw landskampioen, maar de meest succesvolle periode volgde in de jaren tachtig. In die jaren waren The Toffees een grootmacht in het Engelse voetbal. Onder leiding van trainer Howard Kendall werden twee landstitels behaald (1985 en 1987), won het de FA Cup (1984) en zelfs de Europa Cup II werd veroverd. In 1985 werd Rapid Wien in de finale met 3-1 verslagen, in De Kuip in Rotterdam.

Everton is sinds 1954 actief in de First Division, dat in de jaren negentig als Premier League verder ging. Al sinds 1987 staat het aantal landstitels op negen. Alleen Manchester United (twintig), Liverpool (negentien) en Arsenal (dertien) werden vaker landskampioen in Engeland, al zit Manchester City de club met acht titels op de hielen. Everton won daarnaast vijf keer de FA Cup en negen keer de Community Shield, waarvan de laatste keren in 1995.

Sinds de invoering van de Premier League speelt Everton hoofdzakelijk tussen de subtop en de middenmoot. In 2005 werd met een vierde plaats het beste resultaat neergezet, maar de club eindigde ook een aantal seizoenen net boven de degradatiezone. In het seizoenen 2021-2022 lukte het onder manager Frank Lampard dankzij een eindspurt om weg te blijven van de degradatieplaatsen: zestiende.

Ronald Koeman

Nederlanders

Ronald Koeman stond tussen de zomer van 2016 en oktober 2017 als manager voor de groep bij Everton. Na de Spanjaard Roberto Martínez was de Nederlander pas de tweede trainer werkzaam op Goodison Park uit een ander land dan Engeland, Schotland of Wales. David Moyes is de meest bekende naam uit de periode daarvoor. De Schot stond in de periode 2002–2013 aan het roer.

Raymond Atteveld speelde in de jaren tachtig/negentig voor Everton. Daarna speelden nog negen Nederlanders voor The Toffees: Andy van der Meyde, Sander Westerveld, Royston Drenthe, Cuco Martina, John Heitinga, Maarten Stekelenburg, Davy Klaassen, Anwar El Ghazi en Donny van de Beek.

Marcel Brands werkte als technisch directeur bij Everton.

Laatste update: 13 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie