Everton

Liverpool

Prijzenkast

Premier-League-logo

9x landskampioen

1x FA Cup

9x Community Shield

1x Second Division

1x Europacup II

Het laatste nieuws over Everton

Everton is een Engelse voetbalclub uit Liverpool. Thuiswedstrijden van The Toffees worden afgewerkt op Goodison Park.

  • Everton werd in 1878 opgericht
  • Goodison Park is de thuisbasis van de club
  • Liverpool is de aartsrivaal
  • De bijnaam van het team luidt ‘The Toffees’
  • Everton won negen landstitels en één keer de Europacup II

Fiere club in de schaduw van rivaal Liverpool

Everton werd in 1878 opgericht als St. Domingo’s FC. Leden van de St. Domingo Methodist New Connexion Chapel in Breckfield Road North beoefenden reeds cricket, maar zij wilden ook sportactiviteiten in de rest van het jaar. Om die reden besloten zij een eigen voetbalclub op te starten. In de allereerste wedstrijd boekte het team een 1-0 overwinning op de Everton Church Club. De oprichting van St. Domingo’s FC had ook aantrekkingskracht op mensen van buiten de kerkgemeenschap, waardoor de club in november 1897 een nieuwe naam kreeg: Everton Football Club.

In het seizoen 1888-1889 zag de Football League het spreekwoordelijke levenslicht. Everton behoorde evenals Accrington, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Notts County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers tot de twaalf founders. Deze clubs vormden dan ook het deelnemersveld van de allereerste First Division, de voorloper van de hedendaagse Premier League. Everton eindigde in het debuutseizoen als achtste.

Eerste kampioenschap

Everton deed in het seizoen 1889-1890 voor het eerst een gooi naar het kampioenschap. Preston North End wist er echter met de landstitel vandoor te gaan door een verschil van twee punten te creëren. De club uit Liverpool bleef daardoor met lege handen achter, maar een jaar later was het alsnog raak. Everton kroonde zich in 1891 tot kampioen van Engeland door revanche te nemen op de titelverdediger. Tweevoudig international Fred Geary scoorde dat seizoen opnieuw aan de lopende band.

Na het kampioenschap van 1891 ontstond er ophef bij Everton. In die periode speelde de club nog op Anfield Road, maar de veranderde financiële voorwaarden werden een doorn in het oog. Na een conflict met grondeigenaar John Houlding besloot men in 1892 te verhuizen naar het nabijgelegen Goodison Park. Houlding zat daardoor plots met een voetbalterrein zonder voetbalclub, waardoor hij op het idee kwam om zelf een nieuw team op te richten: Liverpool Football Club. Een eeuwige rivaliteit was geboren.

Logo Everton op Goodison Park
Het logo van Everton op Goodison Park (Pro Shots)

Nieuwe successen

Everton bleef aan het einde van de negentiende eeuw uitstekend presteren. Net als aan het begin van de twintigste eeuw eindigden The Toffees meermaals op de tweede plaats. Ook in het FA Cup-toernooi moest de club uit Liverpool meermaals genoegen nemen met een plaats als runner-up, maar in het laatste seizoen voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog volgde dan toch een nieuw succesverhaal. Everton veroverde de landstitel van 1915 door Oldham Athletic voor te blijven.

Het derde kampioenschap van Everton werd in het seizoen 1927-1928 een feit. In de titelstrijd werd Huddersfield Town op twee punten achterstand gehouden. Dit succes was voor een belangrijk deel toe te schrijven aan Dixie Dean, die uitgroeide tot een fenomeen op Goodison Park: 383 doelpunten in 433 officiële wedstrijden. Ondanks zijn doelpuntenproductie ging het even bergafwaarts met Everton, dat in 1930 zelfs uit de First Division degradeerde door als 22ste te eindigen.

Everton herpakte zich voortreffelijk na de degradatie. In 1931 promoveerde het team meteen door de titel te bemachtigen in de Second Division, waarna men zich ook competitief toonde in de First Division. Een jaar later wist de club zelfs de vierde landstitel te bemachtigen door Arsenal voor te blijven op de ranglijst. Het volgende succes volgde in 1933 door de allereerste FA Cup binnen te slepen dankzij een 3-0 overwinning op Manchester City. Aanvoerder Dean nam één van de drie doelpunten voor zijn rekening op Wembley.

Pieken en dalen

Everton wist ook de titelstrijd van 1939 in eigen voordeel te beslissen door Wolverhampton Wanderers af te troeven. Door de Tweede Wereldoorlog werd er vervolgens jarenlang niet in competitief verband gevoetbald in Engeland, waardoor er een rem kwam te staan op de ontwikkeling van het team. In de naoorlogse jaren viel de succesploeg zelfs uit elkaar. Everton beschikte niet over de financiële middelen om dit goed op te vangen, waardoor men in 1951 voor de tweede keer uit de First Division degradeerde.

De geschiedenis herhaalde zich niet. Waar Everton na de vorige degradatie twee opeenvolgende titels bemachtigde, daar had de club ditmaal drie seizoenen nodig om als runner-up te promoveren. In 1956 behaalde het team een 2-5 overwinning op Manchester United, dat daarmee een lange ongeslagen reeks op Old Trafford zag sneuvelen. Everton wist zich te handhaven in de First Division en maakte in de jaren zestig zelfs stappen op de ranglijst. In 1963 resulteerde dit in de zesde landstitel.

Everton veroverde in 1966 ook de FA Cup dankzij een 3-2 overwinning op Sheffield Wednesday. Vier jaar later kroonden The Toffees zich voor de zevende keer tot landskampioen. Met 66 punten kwam geen enkele uitdager zelfs maar in de buurt. Het restant van de jaren zeventig verliep tamelijk grijs. In 1973 moest Everton zelfs omlaag kijken, maar de zeventiende plaats volstond om de First Division-status te behouden.

Succesvol in de jaren tachtig

De jaren tachtig verliepen behoorlijk succesvol voor Everton. In 1984 veroverde men de FA Cup dankzij een 2-0 zege op Watford, waardoor men werd toegelaten in de Europacup II. Het team schreef geschiedenis door deze Europese bokaal daadwerkelijk binnen te slepen. Dit zorgde voor veel zelfvertrouwen bij Everton, dat ook de landstitels van 1985 en 1987 veroverde. Door het Heizeldrama in Brussel, veroorzaakt door hooligans van aartsrivaal Liverpool, resulteerde dat echter niet in nieuw Europees succes. Alle Engelse clubs werden voor vijf jaar uit Europa verbannen.

Everton eindigde in het seizoen 1985-1986 als tweede in de First Division. Uitgerekend aartsrivaal Liverpool ging er dat seizoen met het kampioenschap vandoor. The Toffees hadden dat seizoen een ware doelpuntenmachine in de gelederen: Gary Lineker. De van Leicester City afkomstige spits maakte dat seizoen maar liefst veertig doelpunten in 57 officiële wedstrijden. Lineker vertrok al na één seizoen naar FC Barcelona en werd jaren later vooral bekend als presentator van het populaire BBC-programma Match of the Day.

In 1992 introduceerde Engeland een nieuwe competitie: de Premier League. Everton debuteerde in het seizoen 1992-1993 met een dertiende plaats op de ranglijst. Ook in de daaropvolgende jaren wilde het niet meteen vlotten, maar de prijzenkast kreeg in 1995 wel een nieuwe aanwinst: de FA Cup. Paul Rideout wist het Manchester United van manager Sir Alex Ferguson op de knieën te krijgen (1-0). Landskampioen Blackburn Rovers werd bovendien verslagen in de strijd om de Community Shield.

Het tijdperk David Moyes

In maart 2002 nam het Everton-bestuur afscheid van manager Walter Smith. In de persoon van David Moyes, op dat moment nog werkzaam voor Preston North End, vond men een getalenteerde opvolger. De Schotse coach leidde The Toffees naar lijfsbehoud (vijftiende) om in het daaropvolgende seizoen zelfs een zevende plaats te bemachtigen in de Premier League. Op 19 oktober 2002 schreef zijn spits Wayne Rooney geschiedenis. Niet alleen beëindigde hij een indrukwekkende reeks van Arsenal, maar hij werd ook de jongste Premier League-topscorer ooit.

Met zeventien doelpunten in 77 wedstrijden toonde Rooney zijn potentie. De aanvaller verdiende daarmee in de zomer van 2004 een transfer naar Manchester United, waar hij uitgroeide tot een fenomeen. Beide clubs sloten een deal ter waarde van 42 miljoen euro, een recordbedrag voor Britse begrippen. Ook zonder Rooney bleef Everton uitstekend presteren. In het seizoen 2004-2005 wist de club zelfs de hoogste Premier League-klassering ooit neer te zetten: vierde.

Moyes leidde Everton in 2009 naar de finale van het FA Cup-toernooi. Louis Saha scoorde al in de openingsminuut, maar uiteindelijk trok Chelsea met 2-1 aan het langste eind. Ondanks het mislopen van een trofee groeide de Schot uit tot een zeer gewaardeerde manager. In 2013 kreeg Moyes hiervoor de ultieme beloning: hij volgde icoon Sir Alex Ferguson op als manager van Manchester United. Hij kreeg daarbij het stempel The Chosen One, maar sneuvelde op Old Trafford binnen één seizoen.

Op zoek naar nieuwe glorie

Roberto Martínez leidde Everton tussen 2013 en 2016. In de tussentijd verbrak de clubleiding het transferrecord voor de Belgische spits Romelu Lukaku. Dit record ging vier jaar later aan diggelen dankzij Gylfi Sigurdsson, die voor bijna vijftig miljoen euro naar Goodison Park verhuisde. Niet alleen op de transfermarkt toonde Everton ambitie. Men liet zich ook gelden door managers als Ronald Koeman, Carlo Ancelotti en Rafael Benítez voor de spelersgroep te zetten, maar meer dan een rol in de middenmoot zat er eigelijk niet in.

De Nederlander Arnaut Danjuma als speler van Everton (Pro Shots)

De seizoenen 2021-2022 (zestiende) en 2022-2023 (zeventiende) stonden vooral in het teken van lijfsbehoud. In het jaargang 2023-2024 stapelden de problemen zich op. Vanwege financiële overtredingen besloot de Premier League meerdere malen puntenaftrek in te voeren, waardoor men opnieuw te maken kreeg met degradatiestress.

Rivaliteit

Liverpool is de aartsrivaal van Everton. In de jaren negentig van de negentiende eeuw werden het clubbestuur en de eigenaar van Anfield Road het niet eens over een financiële kwestie. Everton verhuisde vervolgens naar het nabijgelegen Goodison Park, waar de grondeigenaar besloot om een nieuwe voetbalclub uit de grond te stampen: Liverpool. De Merseyside Derby was geboren.

Onderlinge wedstrijden kunnen verhit zijn, maar toch is er ook wederzijds respect. Mede daarom staat de stadsderby ook wel bekend als friendly derby. Dit blijkt ook wel uit het feit dat Everton een bijdrage heeft geleverd aan het eerbetoon voor de Hillsborough-slachtoffers.


Europees voetbal

Everton debuteerde in het seizoen 1962-1963 op het Europese strijdtoneel door deel te nemen aan de Jaarbeursstedenbeker. De club uit Liverpool won in de eerste ronde met 1-0 van Dunfermline Athletic, maar verloor de uitwedstrijd met 2-0 en vloog er daardoor meteen uit. In het daaropvolgende seizoen sneuvelden The Toffees al in de kwalificatieronde van de Europacup I door toedoen van het Italiaanse Internazionale (0-0 thuis, 1-0 uit).

In de jaren zestig en zeventig maakte Everton geen bijster sterke indruk in de Europese clubtoernooien. Men reikte in het seizoen 1970-1971 nog wel tot de kwartfinale van de Europacup I, maar het Griekse Panathinaikos bleek op basis van de uitdoelpuntenregel nipt te sterk. Het seizoen 1984-1985 zorgde daarentegen voor een trendbreuk door in de halve finale van de Europacup II af te rekenen met Bayern München. Everton klopte in de finale ook Rapid Wien (3-1) dankzij treffers van Andy Gray, Trevor Steven en Kevin Sheedy.

Mede door de Hillsborough-ramp werden Engelse clubs jarenlang uitgesloten van Europees voetbal. Everton maakte in het seizoen 1995-1996 een comeback, maar verloor in de achtste finale van Feyenoord. Nadien was de Premier League-club nauwelijks nog te bewonderen in één van de toernooien. Men mocht nog wel een aantal seizoenen aantreden in de UEFA Cup en de Europa League, maar de achtste finale bleek het maximaal haalbare.

Balans tegen Nederlandse clubs

Everton stond vooralsnog zeven keer tegenover een Nederlandse club. In het seizoen 1979-1980 mocht men de degens kruisen met Feyenoord, maar de Rotterdamse club bleek tweemaal met 0-1 te sterk. In het seizoen 1995-1996 bleven de Kuipbewoners opnieuw ongeslagen (0-0 in Engeland, 1-0 in Nederland). Everton won daarentegen de dubbele krachtmeting met Fortuna Sittard (1984-1985) en de UEFA Cup-wedstrijd tegen AZ in december 2007.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Everton gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Raymond Atteveld (1989-1992)Davy Klaassen (2017-2018)
Donny van de Beek (2022)Cuco Martina (2017-2020)
Arnaut Danjuma (2023-2024)Andy van der Meijde (2005-2009)
Royston Drenthe (2011-2012)Maarten Stekelenburg (2016-2020)
Anwar El Ghazi (2022)Sander Westerveld (2006)
John Heitinga (2009-2014)

Ronald Koeman fungeerde tussen medio 2016 en oktober 2017 als manager van Everton. Marcel Brands werkte op zijn beurt als technisch directeur van The Toffees (2018-2021).


Het stadion

Tussen 1884 en 1892 speelde Everton op Anfield Road, de inmiddels legendarische thuishaven van aartsrivaal Liverpool. Vanwege een financieel gezicht besloot de club te vertrekken door te verhuizen naar Goodison Park. Tot op de dag van vandaag is de club actief op deze locatie. Goodison Park ligt op loopafstand van Anfield. Stanley Park grenst namelijk aan beide stadions.

Goodison Park heeft een hedendaagse capaciteit van 40.100 zitplaatsen. In het verleden bestond het stadion deels uit staanplaatsen, waardoor de toenmalige capaciteit veel hoger lag. Op 18 september 1948 bereikte Everton een toeschouwersaantal van 78.299 fans te verwelkomen tijdens de Merseyside Derby tegen Liverpool. Deze competitiewedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

In 1966 fungeerde Goodison Park als decor voor het WK. Het stadion is daarnaast gebruik voor andere wedstrijden, waaronder de FA Cup-finale van 1894 (Notts County – Bolton Wanderers). Engeland en Noord-Ierland maakten eveneens meermaals gebruik van dit onderkomen.

Nieuwe stadion

Everton verhuist na het seizoen 2024-2025 naar een nieuw onderkomen. Momenteel verrijst op Bramley-Moore Dock een gloednieuw stadion, dat een capaciteit krijgt van 52.888 plaatsen.


Veelgestelde vragen over Everton

Wanneer is Everton opgericht?

In 1878

Wat is het adres van Goodison Park?

Goodison Park
Goodison Rd, Liverpool L4 4EL
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van Goodison Park?

40.100 plaatsen

Wat is de website van Everton?

Klik hier om Everton online te bezoeken

Waar kan ik Everton vinden op sociale media?

Everton is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 13 april 2024

Populaire spelers Everton

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie