Everton

Liverpool

Prijzenkast

Premier-League-logo

9x landskampioen

1x FA Cup

9x Community Shield

1x Second Division

1x Europacup II

Het laatste nieuws over Everton

Everton is een Premier League-club uit de Engelse stad Liverpool. De club werd op 1878 opgericht en speelt al sinds 1892 op Goodison Park.

  • Everton werd in 1878 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op Goodison Park
  • Het stadion ligt op loopafstand van Anfield, het stadion van aartsrivaal Liverpool
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Toffees’
  • Everton won negen landstitels en één keer de Europacup II

Fiere club in de schaduw van rivaal Liverpool

Everton werd in de negentiende eeuw opgericht door leden van de St. Domingo School uit Liverpool. De eerste wedstrijden werden afgewerkt op een veldje in Stanley Park, dat tegenwoordig als buffer dient voor de stadions Goodison Park en Anfield (Liverpool). Everton speelde zelf overigens óók op Anfield, maar na een ruzie met de latere oprichter van Liverpool verhuisde het naar de huidige locatie.

In 1888 was Everton een van de zogeheten ‘Founding Members’ van de Football League. Everton werd drie jaar later voor het eerst landskampioen. Voor de Tweede Wereldoorlog lukte het The Toffees, een referentie aan het populaire snoepgoed uit een winkeltje (Mother Nobblet’s) waar supporters graag afspraken, nog viermaal om de nummer één van Engeland te worden: in 1915, 1928, 1932 en 1939.

Everton speelde het grootste deel van de clubgeschiedenis op het hoogste niveau. In 1962 en 1970 werd de club uit Liverpool opnieuw landskampioen, maar de meest succesvolle periode volgde in de jaren tachtig. In die jaren waren The Toffees een grootmacht in het Engelse voetbal. Onder leiding van trainer Howard Kendall werden twee landstitels behaald (1985 en 1987), won het de FA Cup (1984) en zelfs de Europa Cup II werd veroverd. In 1985 werd Rapid Wien in de finale met 3-1 verslagen, in De Kuip in Rotterdam.

Everton is sinds 1954 actief in de First Division, dat in de jaren negentig als Premier League verder ging. Al sinds 1987 staat het aantal landstitels op negen. Alleen Manchester United (twintig), Liverpool (negentien) en Arsenal (dertien) werden vaker landskampioen in Engeland, al lijkt het een kwestie van tijd voordat Manchester City (ook negen) de club passeert. Everton won daarnaast vijf keer de FA Cup en negen keer de Community Shield, waarvan de laatste keren in 1995.

Sinds de invoering van de Premier League speelt Everton hoofdzakelijk tussen de subtop en de middenmoot. In 2005 werd met een vierde plaats het beste resultaat neergezet, maar de club eindigde ook een aantal seizoenen net boven de degradatiezone. In het seizoenen 2021-2022 en 2022-2023 lukte het ternauwernood om te ontsnappen aan degradatie. The Toffees zouden wel een aantal financiële regels hebben overtreden, waardoor de Premier League in november 2023 besloot om tien punten aftrek als straf op te leggen.


Europees voetbal

Everton debuteerde in 1962 in het Europese clubvoetbal dankzij een deelname aan de Jaarbeursstedenbeker. In eigen stadion won de club met 1-0 van Dunfermline Athletic, maar op Schotse bodem werd men uitgeschakeld door een 2-0 nederlaag. In het daaropvolgende seizoen mocht het team als landskampioen deelnemen aan de Europacup I om wederom snel te worden uitgeschakeld. Ditmaal bleek Internazionale over twee duels te sterk (0-1).

Everton heeft sinds de jaren zestig deelgenomen aan verschillende hoofdtoernooien. Slechts één keer lukte het om verder te komen dan de kwartfinales, maar dat leverde wel meteen ultieme glorie op. In het seizoen 1984-1985 werd de Europacup II veroverd door achtereenvolgens University College Dublin FC, Slovnaft Bratislava, Fortuna Sittard, Bayern München en Rapid Wien uit te schakelen.

In 1985 won Everton over twee wedstrijden met 5-0 van Fortuna Sittard. De club uit Liverpool speelde nog vijf overige wedstrijden tegen een Nederlandse club. Dat gebeurde in 2007 voor het laatst tegen AZ (2-3 overwinning), maar zowel in 1979 als 1995 hadden The Toffees weinig te vertellen in de duels met Feyenoord. De Rotterdammers wonnen drie onderlinge duels en speelden één keer gelijk.


Nederlanders

Ronald Koeman stond tussen de zomer van 2016 en oktober 2017 als manager voor de groep bij Everton. Na de Spanjaard Roberto Martínez was de Nederlander pas de tweede trainer werkzaam op Goodison Park uit een ander land dan Engeland, Schotland of Wales. David Moyes is de meest bekende naam uit de periode daarvoor. De Schot stond in de periode 2002–2013 aan het roer.

Ronald Koeman

Raymond Atteveld speelde in de jaren tachtig/negentig voor Everton. Daarna speelden nog negen Nederlanders voor The Toffees: Andy van der Meijde, Sander Westerveld, Royston Drenthe, Cuco Martina, John Heitinga, Maarten Stekelenburg, Davy Klaassen, Anwar El Ghazi en Donny van de Beek. In de zomer van 2023 schaarde Arnaut Danjuma zich in dat rijtje.

Marcel Brands werkte als technisch directeur bij Everton.

Laatste update: 18 november 2023

Populaire spelers Everton

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie