Romelu Lukaku

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Romelu Lukaku

Romelu Lukaku is een Belgische spits van beroep. In de zomer van 2023 werd de international van België door Chelsea uitgeleend aan AS Roma.

  • Lukaku speelt momenteel voor AS Roma, dat hem huurt van Chelsea
  • De aanvaller kwam eerder uit voor Anderlecht, Everton en Manchester United en Internazionale
  • Hij werd landskampioen in België en Italië
  • In Engeland en Italië werd Lukaku bekerwinnaar
  • Hij debuteerde in 2010 als A-international van België

Clubcarrière

Romelu Menama Lukaku Bolingoli zag het levenslicht in Antwerpen in 1993. Zijn voetbalcarrière ging van start bij Rupel Boom, waar hij na vijf jaar werd ontdekt voor scouts van Lierse SK. Tussen 2004 en 2006 was hij hier direct verantwoordelijk voor maar liefst 121 doelpunten in 68 wedstrijden. Ondanks deze cijfers van de spits, lukt het zijn teamgenoten niet Lierse te behoeden voor degradatie en op dat moment hapte Anderlecht toe. De topclub zou maar liefst dertien (!) jeugdspelers overnemen van Lierse in het seizoen van 2006, waartoe ook Lukaku behoorde. Hij zou eerst nog drie seizoenen als jeugdspeler uitkomen voor Anderlecht, maar niemand kon meer om hem heen toen hij 131 doelpunten maakte in 93 wedstrijden.

Op 13 mei 2009 werd Lukaku zestien jaar en als cadeautje mocht hij een profcontract tekenen dat hem tot 2012 zou verbinden aan Anderlecht. Ruim een week nadat hij dit presentje had uitgepakt, mocht hij al in de Belgische hoogste klasse debuteren tegen Standard Luik. Hoewel hij eerst nog als wisselspeler werd gebruikt, zou het niet lang duren voor hij basisspeler werd en in 2009 maakte hij zijn eerste officiële goal tegen Zulte Waregem. Toen hij eenmaal los was ging het hard. Anderlecht werd mede dankzij de vijftien treffers van de jonge Lukaku kampioen. Daarnaast schopte de club het tot de laatste zestien van de Europa League.

Eerste Chelsea-periode

In augustus 2011 tekende Lukaku bij Chelsea, dat zo’n twaalf miljoen euro voor hem over had. Dit jaar speelde hij voornamelijk bij de reserves of kwam het sporadisch tot een invalbeurt. Hij moest Fernando Torres voor zich houden als concurrent in de spits. Mede om die reden koos hij ervoor om verhuurd te worden aan West Bromwich Albion. Hoewel hij voor een veel lager geklasseerd WBA speelde, lukte het Lukaku om al zijn teamgenoten bij Chelsea voorbij te streven en zeventien 17 goals werd hij belangrijk bij zijn tijdelijke werkgever.

Everton

De droom om te slagen bij Chelsea lijkt maar niet dichterbij te komen. Ondanks zijn goede prestaties tijdens zijn verhuurperiode, kozen de Londenaren ervoor om de spits wederom te verhuren met ditmaal Everton als gelukkige. Het jaar verliep met ups en downs, maar wederom lukt het Lukaku om vijftien keer het net te vinden. Met zijn bijdrage werd Everton zelfs vijfde in de competitie.

Een van de hoogtepunten voor Lukaku bij Everton was de wedstrijd in 2016 tegen Sunderland AFC. Het lukt hem om driemaal te scoren binnen elf minuten en 37 seconden. Een absoluut hattrick record. Hij zou voor het tweede seizoen op rij 25 doelpunten maken in de Premier League, wat hem kwam te staan op een aanbieding van de club: een vijfjarig contract met een salaris van 140.000 pond per week. Lukaku weigerde en vroeg zich af of Everton, de club van manager Ronald Koeman, wel de ambitie had om topteams als Chelsea achterna te gaan. De trainer was razend, maar de man die dat jaar tot Speler van het jaar zou worden verkozen bleef voet bij stuk houden.

Manchester United

In juli 2017 koos Lukaku voor een avontuur bij Manchester United. Hier tekende hij een vijfjarig contract, waar zo’n 85 miljoen euro bij hoorde als prijskaartje. Zijn periode bij United verliep over het algemeen positief, maar toch zou hij niet naar volle tevredenheid acteren bij Manchester. Hij scoorde hier weliswaar zijn honderdste goal in de Premier League waarmee hij de op vier na jongste speler werd die deze mijlpaal bereikte, maar naar wens ging het niet.

Manchester United wisselde van managers, Lukaku werd op verschillende manieren gebruikt en zou niet renderen op de manier zoals hij dat deed bij Everton. Toen het team werd uitgeschakeld in de Champions League door Barcelona in de kwartfinales, wist Lukaku genoeg.

Internazionale

Het Italiaanse Internazionale was zeer gecharmeerd van de sterke aanvaller, waardoor Lukaku een contract kon tekenen voor vijf jaar. Inter zou maar liefst tachtig miljoen af hebben getikt aan Manchester United, waardoor hij op dat moment de duurste speler uit België werd. Het leek Lukaku voor de wind te gaan in Italië en hij scoorde er driftig op los. Ondanks belangrijke bijdrage stond hij echter ook in de schijnwerpers toen fans van Cagliari racistische liederen zongen wanneer Lukaku de bal beroerde. Een dieptepunt in zijn carrière. Maar ondanks de vele doelpunten in Italië en in Europa leidde het nog niet grote successen.

Dat zou het jaar erop veranderen, want in het seizoen 2020-2021 werd Internazionale dankzij de 24 goals van Lukaku kampioen van de Serie A. Het was de eerste landstitel voor de Milanese club sinds 2010.

Terug naar Chelsea

In augustus 2021, tien jaar na zijn vertrek uit Londen, keerde Lukaku terug bij Chelsea. Ditmaal werd er maar liefst 113 miljoen euro betaald voor de Belgische spits. Zijn terugkeer op Stamford Bridge werd echter geen succes. Met Chelsea won hij weliswaar de wereldbeker voor clubteams, maar zelf nam hij slechts vijftien goals voor zijn rekening waarvan acht in de Premier League. Ook botste Lukaku gaandeweg het seizoen 2021-2022 met diens manager Thomas Tuchel.

Met Denzel Dumfries bij Inter (Pro Shots)

Hereniging bij Inter

Zijn Chelsea-periode werd in de zomer van 2022 zodoende als mislukt betiteld. Lukaku besloot terug te keren naar Inter, dat met de Londenaren een huurdeal overeen wist te komen. Met veertien doelpunten in 37 wedstrijden wist de Belg niet zijn oude vorm te benaderen. Lukaku won de Coppa Italia en de Supercoppa met zijn Italiaanse broodheer, maar faalde in de afronding tijdens de verloren Champions League-finale tegen Manchester City (1-0).

AS Roma

Internazionale besloot in de zomer van 2023 geen gebruik te maken van de optie om Lukaku definitief terug te halen. Een permanente terugkeer naar Chelsea genoot evenmin de voorkeur, maar pas in de staart van de zomerse transferperiode vond hij in AS Roma een nieuwe werkgever (op huurbasis). De spits maakte op 1 september zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen AC Milan (1-2 nederlaag). Zijn eerste doelpunt voor de Romeinen maakte Lukaku op 17 september tegen Empoli (7-0 zege).


Interlandcarrière

In 2010 maakte Lukaku voor het eerst deel uit van de nationale ploeg van België. In een oefenwedstrijd tegen Kroatië maakte de spits onderdeel uit van de selectie, maar scoorde niet. Dat zou hij wel doen tegen Rusland (2010) en later ook tegen het Nederlands elftal (4-2, 2012).

(Pro Shots)

Tijdens het EK van 2016 en richting het WK van 2018 zou Lukaku er meer dan tijdens zijn begindagen driftig op los scoren. Hij werd met 31 doelpunten als 24-jarige al all-time topscorer van de Rode Duivels. Naast die topscorerstitel heeft hij inmiddels al meer dan honderd wedstrijden voor België gespeeld.

Op het WK van 2022 kon Lukaku zijn succesverhaal bij België niet bekronen met eremetaal. Sterker nog: mede door zijn missers tegen Kroatië werd de nationale ploeg al in de groepsfase uitgeschakeld.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie