Leonardo Spinazzola

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Leonardo Spinazzola

Leonardo Spinazzola is een Italiaanse vleugelverdediger annex middenvelder. De international van Italië maakte in de zomer van 2019 de overstap van Juventus naar AS Roma.

  • Spinazzola speelt momenteel voor AS Roma
  • De middenvelder won in 2022 de Conference League
  • Eerder speelde hij voor clubs als Juventus en Atalanta Bergamo
  • Spinazzola debuteerde in 2017 als Italiaans international
  • In 2021 werd hij Europees kampioen

Clubcarrière

Spinazzola werd op 25 maart 1993 op de wereld gezet in het Italiaanse Foligno. De multifunctionele voetballer begon zijn voetballoopbaan in de jeugdopleiding van Siena. In 2010 maakte hij een tijdelijke overstap naar Juventus, dat hem medio 2012 permanent inlijfde door zo’n 400.000 euro af te tikken.

Juventus-debuut na huurtransfers

Juventus besloot Spinazzola zelf ook beschikbaar te stellen voor verhuur. In de zomer van 2012 werd de verdediger annex middenvelder voor een half jaar ondergebracht bij Empoli, waar hij de eerste elf wedstrijden uit zijn professionele carrière afwerkte. Op 15 september van dat jaar produceerde de huurling zijn eerste treffer in de Serie B-wedstrijd tegen Livorno (4-2 nederlaag). In blessuretijd zette Spinazzola de eindstand op het scorebord.

Spinazzola werd begin 2013 opnieuw uitgeleend, maar zijn verblijf bij SS Lanciano was met drie korte invalbeurten geen succes. Hij werd in de daaropvolgende seizoenen eveneens ondergebracht bij Siena (26 wedstrijden, één doelpunt), Vincenza (tien wedstrijden), Perugia (36 wedstrijden) en Atalanta Bergamo (62 wedstrijden, één doelpunt).

Vooral in het shirt van Atalanta Bergamo maakte Spinazzola een goede indruk. Juventus besloot hem uiteindelijk een kans te geven in de A-selectie, waarvoor hij op 12 januari 2019 debuteerde tijdens de Coppa Italia-wedstrijd tegen Bologna (0-2 overwinning). In dienst van De Oude Dame speelde Spinazzola nadien nog elf wedstrijden, waarvan tien in de Serie A en één in de Champions League. In 2019 werd hij landskampioen met Juventus.

Conference League-winnaar met AS Roma

Juventus beëindigde in de zomer van 2019 het dienstverband van Spinazzola. De rechtspoot werd voor 29,5 miljoen euro verkocht aan competitiegenoot AS Roma. Hij debuteerde op 15 september in de Serie A-wedstrijd tegen Sassuolo (4-2 nederlaag) in het shirt van de Romeinse club. Zijn eerste doelpunt maakte Spinazzola enkele weken later op 3 oktober in de Europa League-wedstrijd bij Wolfsberger AC (1-1).

(Pro Shots)

In tegenstelling tot Juventus zag AS Roma wel een vaste waarde in Spinazzola. Gedurende het seizoen 2022-2023 passeerde zijn teller de honderd officiële wedstrijden, waaronder twee Europese finales. Spinazzola viel in de Conference League-finale van 2022 in tegen Feyenoord en slaagde erin om de 1-0 voorsprong over de streep te trekken. Een jaar later stond Roma ook in de finale van de Europa League, maar Sevilla voorkwam vanaf de penaltystip nieuw Romeins succes.


Interlandcarrière

Spinazzola debuteerde op 28 maart 2017 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen het Nederlands elftal (1-2 overwinning) voor de nationale ploeg van Italië. Bondscoach Gian Piero Ventura gunde hem een invalbeurt van 28 minuten. De rechtspoot werd sindsdien nooit een vaste waarde als A-international, maar behoorde in 2021 wel tot de selectie voor het EK. Spinazzola had de pech dat hij door een achillespeesblessure zowel de halve finale als de finale moest missen. Italië werd Europees kampioen door Engeland na strafschoppen opzij te zetten.

Een WK-deelname ontbreekt nog op zijn erelijst. Zowel in 2018 als 2022 ontbrak Italië op het wereldkampioenschap.

Laatste update: 12 oktober 2023

Meer nieuws over Leonardo Spinazzola

17:10
112+
‘Verrassing in finale AS Roma-Feyenoord’
12:50
52+
Italianen steken Spinazzola zingend hart onder de riem
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie