Empoli

Empoli

Prijzenkast Empoli

3x Serie B

2x Serie C1

Het laatste nieuws over Empoli

Empoli is een Italiaanse voetbalclub uit Empoli. Thuiswedstrijden van de Gli Azzurri worden afgewerkt in het Stadio Carlo Castellani.

  • Empoli werd in 1920 opgericht
  • Het Stadio Carlo Castellani is de huisbasis van de club
  • De bijnaam van de club luidt ‘Gli Azzurrri’
  • In lagere divisies van Italië werden titels behaald

Empoli in nationaal clubverband

De Italiaanse regio Toscane kreeg in 1920 versterking van twee voetbalteams uit één stad: Foot Ball Club Empoli en Unione Sportiva Empoli. Na een toernooi in San Miniato besloten de teams te fuseren en volgde het lidmaatschap van de Italiaanse voetbalbond (FIGC). Empoli werd voor het seizoen 1921-1922 ingedeeld in Groep A van de Tuscan Promozione, maar besloot omwille van de financiële situatie genoegen te nemen met de Terza Categoria.

In de Terza Categoria eindigde Empoli in het eerste seizoen als tweede in Groep A. Het team schoof in 1923 op naar de tweede plaats en klopte Pontedera vervolgens in een play-offwedstrijd. Hierdoor plaatste men zich voor de finaleronde, maar in een mini-competitie met Pistoiese, Cantoni Coats en Orbetello zat er niet meer in dan een derde plaats. Empoli bleef in de daaropvolgende seizoenen actief in de derde divisie van het Toscaanse voetbal.

Empoli promoveerde in het seizoen 1926-1927 naar de Divisione Nord van de Campionato 2. Destijds was dat het derde niveau van Italië. In de daaropvolgende jaren wisselde de club meermaals van divisie, totdat men zich tijdens het seizoen 1935-1936 noodgedwongen terug moest trekken uit de Prima Divisione (Serie C). Veel selectiespelers ontvingen destijds een oproep voor het leger. Pas in het daaropvolgende seizoen maakte de club een doorstart als OND Empoli.

Fans van Empoli
Fans van Empoli (Pro Shots)

Vooral actief in de Serie C

Aan het einde van de jaren dertig eindigde Empoli als zesde in de Serie C. Na de Tweede Wereldoorlog wist de Toscaanse club te promoveren naar de Serie B. Men debuteerde met een derde plaats op het één na hoogste niveau van Italië, maar in de daaropvolgende seizoenen ging het bergafwaarts met de prestaties. Na vier jaar moest men genoegen nemen met een terugkeer naar de Serie C. Inmiddels was Empoli overgestapt naar een nieuw thuisshirt, met de inmiddels traditionele blauwe kleur als resultaat.

Aan het einde van de jaren vijftig dreigde het helemaal mis te gaan met Empoli. Na de degradatie naar de Serie D dreigde zelfs een terugkeer naar het regionale voetbal, maar men wist zich tijdig te herstellen. Zowel in 1961 als 1963 kroonden de Gli Azzurri zich tot kampioen van de Serie D. Empoli keerde daarmee terug op het derde niveau van Italië en bleef hier tot 1983 actief. In dat jaar behaalde men het kampioenschap in de Serie C1.

Promotie naar de Serie A

Het seizoen 1983-1984 stond vooral in het teken van lijfsbehoud in de Serie B. Empoli slaagde in deze missie door één punt boven Palermo te eindigen. De Toscaanse club ontwikkelde zich voortreffelijk in de daaropvolgende seizoenen, met een historische promotie naar de Serie A in 1986 als beloning. In de eerste speelronde wist de nieuwkomer meteen een 1-0 overwinning te boeken op Internazionale. Marco Osio maakte het enige doelpunt. Een week later boekte men eveneens een 0-1 zege op Ascoli, waarna Juventus de ongeslagen status beëindigde (0-1).

Empoli eindigde het seizoen 1986-1987 op de dertiende plaats in de Serie A. Het daaropvolgende seizoen verliep stroever, waardoor men na twee seizoenen weer afdaalde naar het tweede niveau. De Gli Azzurri raakten behoorlijk in verval en degradeerden in 1989 zelfs naar de Serie C1. Empoli bleef maar liefst zeven seizoenen actief in de derde divisie van Italië, met de zeventiende plaats van 1994 als dieptepunt. Twee jaar later promoveerde men weer als nummer drie.

Jojo-jaren

Empoli vierde de Serie B-rentree met een imposante tweede plaats. In twee jaar tijd maakte men de sprong van de Serie C1 naar de Serie A. Ook ditmaal bleef het avontuur in de hoogste klasse beperkt tot twee seizoenen. Ditmaal reageerde de club krachtiger door opnieuw te promoveren in 2002 (als vierde) en 2005 (als kampioen). Empoli vierde de Serie A-rentree in 2006 met een achtste plaats op de ranglijst. In het daaropvolgende seizoen volgde zelfs een zevende plaats, de hoogste klassering ooit.

Het Serie A-succes kreeg geen vervolg. De achttiende plaats van 2008 betekende opnieuw degradatie naar de Serie B, dat men pas in 2014 verliet als runner-up. Empoli degradeerde na drie seizoenen, maar promoveerde in 2018 en 2021 wederom door de Serie B-titel te bemachtigen. Sindsdien is men actief in de hoogste klasse. In 2024 lukte dat maar ternauwernood door als zeventiende te eindigen.

Rivaliteit

De Italiaanse regio Toscane telt talloze derby’s. Empoli heeft binnen deze regio met name rivaliteit opgebouwd met Siena, Pisa Calcio en AC Prato. Ook de wedstrijden tegen Fiorentina, die worden betiteld als de derby stracittadino, liggen extra gevoelig.


Empoli in Europees clubverband

Empoli debuteerde in het seizoen 2007-2008 op het Europese strijdtoneel. In de eerste ronde van de UEFA Cup wisten de Italianen op eigen veld met 2-1 te winnen van FC Zürich, maar de 3-0 nederlaag in Zwitserland bleek fataal. De teller van de Gil Azzurri staat daardoor op twee schamele Europese wedstrijden.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Empoli gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Kevin Diks2019
Tyronne Ebuehi2022-heden
Sam Lammers2022

Het stadion van Empoli

Het Stadio Carlo Castellani is sinds 1929 de thuisbasis van Empoli. Het stadion is vernoemd naar clubicoon Carlo Castellani, die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam als lid van het Italiaanse verzet. Hij kwam in 1944 om het leven in het Oostenrijkse concentratiekamp Mauthausen. De destijds 35-jarige Italiaan maakte in totaal 61 doelpunten in 145 wedstrijden voor Empoli. Pas in 2011 wist Francesco Tavano dit record uit de boeken te schieten.

De capaciteit van het Stadio Carlo Castellani bedraagt 16.284 plaatsen. Het complex bestaat uit twee grote tribunes aan beide lange zijdes, waar achter beide doelen kleinere tribunedelen zijn geplaatst.


Veelgestelde vragen over Empoli

Wanneer is Empoli opgericht?

Op 14 september 2001

Wat is het adres van het Stadio Carlo Castellani?

Stadio Carlo Castellani
Stadio Carlo Castellani, Via delle Olimpiadi, 50053 Empoli FI
Italië

Wat is de capaciteit van het Stadio Carlo Castellani?

16.284 plaatsen

Wat is de website van Empoli?

Klik hier om Empoli online te bezoeken

Waar kan ik Empoli vinden op sociale media?

Empoli is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 6 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie