Pagina onder constructie

Empoli

Empoli

Prijzenkast

Het laatste nieuws over Empoli

Empoli is een club uit de gelijknamige stad in de Italiaanse regio Toscane. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Stadio Carlo Castellani (ruim 16.000 plaatsen).

In augustus 1920 werden Foot Ball Club Empoli en de voetbalafdeling Unione Sportiva Empoli opgericht. Na een toernooi in San Miniato werd besloten om daar één voetbalclub van te maken. In de beginjaren ontbrak het de club aan financiële middelen, waardoor men besloot om ‘slechts’ deel te nemen aan de Terza Categoria. Empoli speelde in de daaropvolgende jaren in verschillende divisies en trok zich in de jaren dertig zelfs terug door een te smalle selectie, aangezien veel spelers werden opgeroepen voor het leger.

Als OND Empoli keerde de club in het seizoen 1936-1937 terug. Het team dwong meteen een terugkeer in de Serie C af, waarin het actief bleef totdat de Tweede Wereldoorlog het Italiaanse voetbal op slot gooide. Na de oorlog besloot de clubleiding om de naam Empoli Foot Ball Club opnieuw in het leven te roepen en werd deelname aan de Serie B afgedwongen. In 1947 eindigde Gli Azzurri zelfs als derde, maar na vier seizoenen moest het team weer terugkeren naar de Serie C.

Empoli speelde in de jaren vijftig, zestig en zeventig in de lagere divisies van Italië. In 1986 beleefde de club een primeur door als nummer drie van de Serie B promotie af te dwingen naar de Serie A. Het avontuur op het hoogste niveau duurde slechts twee seizoenen. Empoli degradeerde zelfs twee seizoenen op rij, maar slaagde er in 1996 en 1997 in om juist twee promoties op rij te realiseren. Ook aan het einde van de vorige eeuw duurde het Serie A-avontuur twee jaar.

Sam Lammers viert een Empoli-treffer

In de 21ste eeuw gaat Empoli op en neer tussen de Serie A en B, waarbij de laatste promotie dateert van 2021. Een verblijf op het hoogste niveau duurde vooralsnog nooit langer dan drie seizoenen. In 2007 werd de beste prestatie uit de clubgeschiedenis neergezet: een zevende plaats in de Serie A. Het leverde Empoli zelfs een Europees ticket op, maar in de eerste ronde van de UEFA Cup werden de Italianen meteen uitgeschakeld door FC Zürich uit Zwitserland (2-4 over twee duels).

Nederlanders

In het seizoen 2022-2023 speelde Sam Lammers voor Empoli, dat hem voor een half jaar huurde van Atalanta Bergamo. Ook de in Nederland geboren Nigeriaan Tyronne Ebuehi speelt voor de Toscaanse club. In het verleden speelde ook Kevin Diks zijn thuisduels in het Stadio Carlo Castellani.

Laatste update: 8 januari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie