Kevin Diks

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Kevin Diks

Kevin Diks is een Nederlandse rechtsback van Molukse afkomst. In de zomer van 2021 maakte hij de overstap van Fiorentina naar FC Kopenhagen.

  • Diks speelt momenteel voor FC Kopenhagen
  • De verdediger werd tweemaal kampioen van Denemarken
  • Hij won de beker in Denemarken en Nederland (twee keer)
  • Diks speelde daarnaast voor Fiorentina en Aarhus GF
  • Hij is een voormalig Nederlands jeugdinternational

Clubcarrière

Kevin Diks Bakarbessy werd op 6 oktober 1996 geboren in Apeldoorn. Hij is de zoon van een Nederlandse vader en een Molukse moeder. In 2002 trapte de rechtspoot zijn voetbalcarrière af bij amateurclub VIOS Vaassen, dat hij na twee jaar inruilde voor AGOVV Apeldoorn. De jeugdopleiding van de toenmalige profclub uit zijn geboortestad fuseerde in 2005 met die van Vitesse.

Debuut voor Vitesse

In januari 2013 ging AGOVV Apeldoorn ten onder aan een belastingschuld. Zo’n anderhalf jaar later, op 24 augustus 2014, maakte Diks zijn debuut in het betaald voetbal voor Vitesse. In de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (2-1 nederlaag) liet trainer Peter Bosz hem meteen negentig minuten spelen. Hij mocht in de daaropvolgende maanden vaker starten voor de Arnhemse club, waar hij de concurrentiestrijd begin 2015 definitief in eigen voordeel wist te beslissen. Ten koste van sc Heerenveen veroverde Diks in zijn debuutseizoen een Europees ticket via de play-offs.

Het Europese avontuur van Vitesse werd al in de derde ronde van de Europa League beëindigd door Southampton. In februari 2016 moest Diks zijn basisplaats korte tijd inleveren, maar in de laatste maanden van het seizoen stond hij weer ‘gewoon’ op de rechterflank. Tijdens deze periode liep zijn teller op naar 61 officiële wedstrijden (twee doelpunten).

Transfer naar Fiorentina

Vitesse en Fiorentina werden het in de zomer van 2016 eens over een transfer van Diks. Verschillende media maakten melding van een transfersom rond de drie miljoen euro. Op 23 oktober maakte de rechtsback zijn debuut in de Serie A-wedstrijd tegen Cagliari (3-5 overwinning) door na 88 minuten in te vallen. Op 22 december mocht hij nogmaals kort invallen in de thuiswedstrijd tegen Napoli (3-3).

Bekerwinnaar met Vitesse en Feyenoord

Met slechts vijf speelminuten in de benen werd Diks in januari 2017 opnieuw ondergebracht bij Vitesse. De rechtspoot mocht in de tweede seizoenshelft twaalf keer aantreden voor de Arnhemmers, waaronder de bekerfinale tegen AZ (2-0 overwinning. Pal na zijn invalbeurt had de Fiorentina-huurling een assist in petto op Ricky van Wolfswinkel, die daarmee de eindstand op het scorebord bracht. Voor het eerst in de clubgeschiedenis veroverde Vitesse een hoofdprijs.

Diks werd in juli 2017 opnieuw uitgeleend aan een Nederlandse club. Fiorentina sloot ditmaal een tijdelijk akkoord met Feyenoord. De vleugelverdediger debuteerde op 13 augustus 2017 met een 2-1 overwinning op FC Twente voor de Rotterdammers. In totaal speelde hij 31 officiële wedstrijden in Feyenoord-tenue. Opnieuw bereikte zijn team de bekerfinale en net als een jaar eerder werd AZ verslagen (3-0).

Huurling bij Empoli en Aarhus

In de zomer van 2018 sloot Diks opnieuw aan bij Fiorentina. De club uit Florence liet hem in de eerste seizoenshelft regelmatig op de bank plaatsnemen, maar zijn derde officiële optreden in de Serie A bleef uit. Om die reden werd hij in januari 2019 voor anderhalf jaar ondergebracht bij competitiegenoot Empoli. Dat was althans de bedoeling. Diks kwam ook hier niet aan spelen toe, waardoor de samenwerking al na een half jaar werd beëindigd.

Na een seizoen zonder wedstrijden op het hoogste niveau besloot Fiorentina wéér een huurconstructie te accepteren. Ditmaal vertrok de rechtsback naar Denemarken, waar hij voor anderhalf jaar werd ondergebracht bij Aarhus GF. Met negen doelpunten en drie assists in 51 officiële wedstrijden hervond de Apeldoorner zijn zelfvertrouwen.

Kampioen met FC Kopenhagen

Diks nam in de zomer van 2021 permanent afscheid van Fiorentina, dat hem transfervrij naar FC Kopenhagen zag vertrekken. De verdediger maakte op 18 juli zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Aalborg BK (2-2). Vier dagen later maakte hij in de voorronde Conference League-wedstrijd tegen Torpedo Zhodino (4-1 overwinning) zijn eerste doelpunt voor de Deense topclub.

Als speler van FC Kopenhagen (Pro Shots)

Sinds zijn overstap in 2021 speelde Diks meer dan honderd wedstrijden voor FC Kopenhagen. In 2022 werd hij kampioen in de Deense Superligaen, waar zijn team in 2023 zelfs de dubbel veroverde.


Interlandcarrière

Diks doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland, waaronder Jong Oranje. Op 28 maart 2016 liet bondscoach Fred Grim hem debuteren voor het laatstgenoemde team. Na de 1-0 overwinning op de leeftijdsgenoten van Servië liep zijn teller op naar zeven wedstrijden.

Laatste update: 15 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie