Southampton

Southampton

Prijzenkast

1x FA Cup

Het laatste nieuws over Southampton

Southampton is een Engelse voetbalclub uit Southampton. Thuiswedstrijden van The Saints worden afgewerkt in het St. Mary’s Stadium.

  • Southampton werd in 1885 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het St. Mary’s Stadium
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Saints’
  • Southampton won één keer de FA Cup

The Saints’ go marching in

Southampton werd op 21 november 1885 opgericht als St. Mary’s Young Men’s Association. Leden van de St. Mary’s Church waren daarvoor verantwoordelijk. In de beginjaren wisselde de voetbalclub meermaals van naam. Na St. Mary’s FC (1887) en Southampton St. Mary’s (1894) besloot de clubleiding in 1897 de hedendaagse naam aan te nemen: Southampton Football Club. De meest recente naamsverandering ging gepaard met het eerste succes sinds de oprichting: het winnen van de Southern League.

In 1898, 1899, 1901, 1903 en 1904 kroonde Southampton zich opnieuw tot winnaar van de Southern League. The Saints, zoals de bijnaam van de voetbalclub luidt, voegde daar bijna ook een aantal bekersuccessen aan toe. Zowel in het seizoen 1899-1900 als 1901-1902 bereikte het team de finale van de FA Cup, maar zowel Bury FC (0-4) als Sheffield United (1-1, 1-2) toonde zich te sterk. Tot en met de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog bleef Southampton actief in de Southern League.

Na het beëindigen van de oorlog veranderde het voetballandschap enigszins. Southampton kwam terecht in de Third Division South, dat als het derde niveau van Engeland fungeerde. Na een achtste en tweede plaats wist de club in 1922 op te klimmen naar de Second Division. In de tweede divisie speelde Southampton een anonieme rol. Tot en met het seizoen 1952-1953 bleef men actief op dit niveau, waarna men weer afdaalde naar de Third Division South. In de tussentijd bleek een derde plaats het hoogst haalbare.

Inspiratiebron voor Spaanse clubs

Southampton speelde weliswaar een bescheiden rol in het Britse voetbal, maar vormde wel degelijk een inspiratiebron door de FA Cup-finales aan het begin van de twintigste eeuw. Een vertegenwoordiger van Athletic Bilbao besloot vijftig shirts van de club aan te schaffen. Zowel de spelersgroep van de Baskische club als Atlético Madrid maakte hier gretig gebruik van. De rood-witte clubkleuren zijn tot op de dag van vandaag in gebruik bij zowel Southampton als de twee clubs uit Spanje.

In 1960 promoveerde Southampton met een opmerkelijk doelsaldo (106-75) als kampioen naar de Second Division. Zes jaar later wist de club zelfs voor het eerst in de geschiedenis door te stoten naar het hoogste niveau van Engeland: de First Division. Southampton speelde tussen de promotie van 1967 en de degradatie van 1974 hoofdzakelijk in de onderste regionenen, maar wist tussendoor wel tweemaal een zevende plaats te bemachtigen.

Als Second Division-club wist Southampton in 1976 voor een grote stunt te zorgen. The Saints bereikten de FA Cup-finale door achtereenvolgens Aston Villa, Blackpool, West Bromwich Albion, Bradford City en Crystal Palace uit te schakelen. In de finale kwam Southampton tegenover Manchester United te staan. De manschappen van manager Lawrie McMenemy toonden weinig ontzag voor The Red Devils, die op Wembley met 1-0 aan de kant werden gezet. In de 83ste minuut maakte Bobby Stokes het winnende doelpunt.

Tweede van Engeland

In 1978 wist Southampton weer een First Division-status te bemachtigen. Twee jaar later verraste de club met het aantrekken van Kevin Keegan, die aan het einde van de jaren zeventig tweemaal werd verkozen tot Europees voetballer van het jaar (de huidige Ballon d’Or). Keegan speelde slechts twee seizoenen voor de club, maar maakte in die periode wel een uitstekende indruk met 42 doelpunten in tachtig officiële wedstrijden. Ook zonder de spits bleef Southampton goed presteren.

Southampton zorgde in het seizoen 1983-1984 voor een verrassing door deel te nemen aan de titelstrijd van de First Division. Met Peter Shilton onder de lat en Steve Moran als aanvalsleider won met 22 van de 42 competitiewedstrijden. Liverpool won evenveel wedstrijden, maar speelde iets vaker gelijk (veertien tegenover elf keer) en mocht zich daardoor landskampioen noemen. De tweede plaats van 1984 is nog altijd de beste prestatie uit de geschiedenis van Southampton.

In 1985 eindigde Southampton op de vijfde plaats in de First Division. Normaliter had die plaats volstaan voor UEFA Cup-deelname, maar vanwege het Heizeldrama in Brussel werden Engelse clubs voor de duur van vijf seizoenen uitgesloten van Europese clubcompetities. Na het opheffen van deze straf speelde Southampton geen rol van betekenis meer in de hoogste klasse van Engeland. Meer dan eens stond een seizoen vooral in het teken van lijfsbehoud, maar keer op keer redde men het vege lijf.

Eerste Premier League-jaren

Tussen 1988 en 1992 had Southampton een groot talent in de gelederen: Alan Shearer. De spits uit Newcastle upon Tyne scoorde 43 keer in 158 wedstrijden voor de club. Hij vertrok vlak voor de invoering van de Engelse Premier League naar Blackburn Rovers, dat mede dankzij diens doelpunten de landstitel van 1995 veroverde. Hij maakte echter vooral furore als aanvalsleider van de club uit zijn geboortestad: Newcastle United. Shearer schopte het eveneens tot international van Engeland (63 caps).

Waar Shearer uitgroeide tot de meest scorende Premier League-speler aller tijden, daar worstelde Southampton vooral tegen degradatie. The Saints bivakkeerde in de eerste helft van het seizoen 1998-1999 andermaal in de onderste regionen. Mede dankzij spelers als James Beattie, Wayne Bridge, Mark Hughes, Marian Pahars en Matt Le Tissier ontsnapte Southampton echter aan degradatie. In de tussentijd maakte de club plannen om The Dell in te ruilen voor een gloednieuw stadion: het St. Mary’s Stadium.

Southampton maakte in 2001 daadwerkelijk de overstap naar het nieuwe onderkomen. Deze verhuizing zorgde niet voor nieuw elan. Onder leiding van manager Harry Redknapp daalde de club in 2005 na een periode van 27 jaar af naar het tweede niveau van Engeland, na een 1-2 thuisnederlaag tegen Manchester United (1-2). Een grote domper voor Southampton, dat in 2003 nog de finale van de FA Cup bereikte. Arsenal-aanvaller Robert Pires besliste die wedstrijd in Londens voordeel (0-1).

De wederopstanding

Southampton hoopte zo snel mogelijk terug te keren in de Premier League, maar dit bleek ijdele hoop. In 2009 daalde de club zelfs af naar de League One (derde niveau) door als 23ste te eindigen in het Championship. The Saints maakte een dramatische periode door, maar langzaam maar zeker wist het team weer op te krabbelen. Sterker nog: in een tijdsbestek van twee seizoenen (2010-2012) wist Southampton te promoveren van de League One naar de Premier League. Onder leiding van de Argentijn Mauricio Pochettino wist men zich vervolgens te handhaven.

In 2014 maakte Pochettino de overstap naar Tottenham Hotspur. De Zuid-Amerikaan werd opgevolgd door de Nederlander Ronald Koeman, die met spelers als Graziano Pellè en Sadio Mané over offensieve kwaliteit beschikte. De voormalig Oranje-international leidde de club achtereenvolgens naar de zevende en zesde plaats in de Premier League. Na twee seizoenen besloot Koeman in te gaan op een aanbod van Everton, dat hem verleidde met meer financiële mogelijkheden.

Virgil van Dijk (Southampton)
Virgil van Dijk als aanvoerder van Southampton (Pro Shots)

Zonder Koeman bereikte Southampton de League Cup-finale van 2017. Onder leiding van José Mourinho trok Manchester United echter aan het langste eind dankzij een late treffer van Zlatan Ibrahimovic. In de daaropvolgende jaren vertrok een aantal bepalende spelers uit het St. Mary’s Stadium. Virgil van Dijk maakte begin 2018 voor een megabedrag (84,5 miljoen euro) de overstap naar Liverpool, waar aanvaller Dusan Tadic in de zomer toehapte na een aanbieding van Ajax.

Nieuwe degradatie

Southampton ontsnapte in het seizoen 2017-2018 ternauwernood aan degradatie uit de Premier League. Uiteindelijk eindigde men op de zeventiende plaats met drie punten voorsprong op het gedegradeerde Swansea City. Een grote opluchting voor de club, maar in de daaropvolgende seizoenen bleef men aanmodderen. In het seizoen 2022-2023 resulteerde dit in de onvermijdelijke degradatie door als twintigste te eindigen. Na tien jaar kwam het Premier League-avontuur opnieuw ten einde.

Rivaliteit

Portsmouth geldt als de aartsrivaal van Southampton. Beide steden liggen ruim dertig kilometer uit elkaar, waardoor de onderlinge wedstrijden ook wel bekend staan als de South Coast Derby of de Hampshire Derby.


Europees voetbal

Southampton debuteerde in het seizoen 1969-1970 op het Europese strijdtoneel. In de Jaarbeursstedenbeker wist de club zich te ontdoen van Rosenborg BK en Vitória Guimarães, maar in de achtste finale bleek Newcastle United nipt te sterk. Deze bagage nam de spelersgroep van The Saints mee naar de daaropvolgende seizoenen. Southampton mocht in het seizoen 1971-1972 deelnemen aan de UEFA Cup, maar sneuvelde al in de eerste ronde tegen het Spaanse Athletic Bilbao.

In het seizoen 1976-1977 maakte Southampton deel uit het Europacup II-toernooi. De club schakelde zowel Olympique Marseille als Carrick Rangers uit, maar verloor in de kwartfinale van Anderlecht. Dat is Europees gezien nog steeds de beste prestatie ooit in de clubgeschiedenis. Southampton ondernam in de jaren tachtig nieuwe pogingen via het UEFA Cup-toernooi, maar sneuvelde zowel in 1981, 1982 als 1984 al vroegtijdig. Achtereenvolgens Sporting Portugal, IFK Norrköping als Hamburger SV was daarvoor verantwoordelijk.

Southampton wacht in de 21ste eeuw nog altijd op Europees succes. In het seizoen 2003-2004 verloor de club al in de eerste UEFA Cup-ronde van Steaua Boekarest, waar men in het seizoen 2016-2017 in de groepsfase van de Europa League sneuvelde. In het seizoen 2015-2016 wist de Premier League-formatie de vierde kwalificatieronde niet eens te overleven door toedoen van FC Midtjylland, nadat Vitesse nog wel moest buigen.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Southampton gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Jordy Clasie (2015-2019)Jos Hooiveld (2011-2015)
Virgil van Dijk (2015-2017)Cuco Martina (2015-2017)
Eljero Elia (2015)Kenneth Monkou (1992-1999)
Ulrich van Gobbel (1997-1998)Maarten Stekelenburg (2015-2016)

Southampton stond meermaals onder leiding van een Nederlandse trainer. Een overzicht:

NaamPeriode
Ronald Koeman2014-2016
Jan Poortvliet2008-2009
Mark Wotte2009

Het stadion

Southampton speelde tussen 1898 en 2001 in The Dell. Op 8 oktober 1969 bereikten The Saints een toeschouwersaantal door 31.044 bezoekers te verwelkomen tijdens de thuiswedstrijd tegen Manchester United, dat met spelers als Bobby Charlton en George Best met 0-3 zegevierde. Mede door de aangescherpte regelgeving in Engeland daalde de capaciteit in de loop der jaren naar 15.200 plaatsen.

In 2001 maakte Southampton de overstap naar het St. Mary’s Stadium. De naam van dit stadion refereert aan de oorspronkelijke naam van de club: Southampton St. Mary’s. Tegenwoordig kan de club 32.384 supporters verwelkomen bij thuiswedstrijden. De vier tribunes staan bekend als de Itchen Stand, Kingsland Stand, Chapel Stand en Northam Stand.


Veelgestelde vragen over Southampton

Wanneer is Southampton opgericht?

Op 21 november 1885

Wat is het adres van het St. Mary’s Stadium?

St. Mary’s Stadium
Britannia Rd, Southampton SO14 5FP
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van het St. Mary’s Stadium?

32.384 plaatsen

Wat is de website van Southampton?

Klik hier om Southampton online te bezoeken

Waar kan ik Southampton vinden op sociale media?

Southampton is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 15 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie