Southampton

Southampton

Prijzenkast

1x FA Cup

Het laatste nieuws over Southampton

Southampton is een Championship-club uit de gelijknamige stad in Zuid-Engeland. De club werd op 21 november 1885 opgericht en speelt sinds 2001 in het St. Mary’s Stadium (circa 32.000 plaatsen).

  • Southampton werd in 1885 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het St. Mary’s Stadium
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Saints’
  • Southampton won één keer de FA Cup

The Saints’ go marching in

Southampton werd in 1885 opgericht als St. Mary’s YMA (Young Men’s Association). In de beginjaren werd de clubnaam regelmatig aangepast, maar sinds het winnen van de Southern League in 1896 is men actief als Southampton. The Saints speelden meer dan honderd jaar in het relatief kleine stadion The Dell, tot de overstap naar het huidige St. Mary’s Stadium.

Southampton verloor in 1900 en 1902 de finale van de FA Cup, maar verwierf daarmee wel internationale bekendheid. Dat leidde er zelfs toe dat een Spanjaard vijftig shirts kocht van The Saints, met als gevolg dat Atlético Madrid en Athletic Bilbao in dezelfde kleuren (rood-wit) zijn gaan spelen. Southampton won de FA Cup overigens één keer in de clubgeschiedenis: in 1976 werd Manchester United in de bekerfinale met 1-0 opzij gezet.

Southampton speelt sinds 1920 in de Football League, waar de profdivies van Engeland onder vallen. In 1922 lukte het de club al om door te stoten naar de Second Division en daar bleef het maar liefst 31 jaar actief. Southampton degradeerde in 1953 naar het derde niveau om pas in 1960 weer terug te keren. Een tweede plaats in 1966 volstond voor de allereerste promotie naar de First Division, de voorloper van de Premier League. The Saints bleven acht jaar actief in deze divisie en eindigden tweemaal als zevende.

In 1974 promoveerde Southampton voor de tweede keer naar de First Division, dat vanaf 1992 verder ging als Premier League. De club bleef tot 2005 actief op het hoogste niveau. Er volgde een sombere periode met zelfs afdaling naar de League One in 2009, maar in een tijdsbestek van drie jaar lukte het Southampton om de status van Premier League-club te herstellen. Tussen 2012 en 2023 was men men onafgebroken actief op dit niveau, maar in het laatstgenoemde jaar degradeerde het team roemloos.


Virgil van Dijk

Nederlanders

In de selectie van Southampton is in het seizoen 2022-2023 geen Nederlander te spotten. In het verleden hebben wel verschillende Nederlanders het shirt van de club gedragen. Virgil van Dijk verdiende in het St. Mary’s Stadium zelfs zijn toptransfer naar Liverpool voor een bedrag à 85 miljoen euro. Ook Jordy Clasie, Maarten Stekelenburg, Eljero Elia, Ulrich van Gobbel, Jos Hooiveld en Kenneth Monkou zijn er actief geweest.

Naast een aantal voormalig Eredivisie-spelers, waaronder Dusan Tadic en Graziano Pellè, heeft Southampton ook een aantal Nederlandse trainers gehad. Jan Poortvliet, Mark Wotte en Ronald Koeman stonden er aan het roer.

Laatste update: 14 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie