Rosenborg BK

Trondheim

Prijzenkast Rosenborg BK

26x landskampioen

12x bekerwinnaar

Het laatste nieuws over Rosenborg BK

Rosenborg BK is een Noorse voetbalclub uit Trondheim. Thuiswedstrijden van de Troillongan worden afgewerkt in het Lerkendal Stadion.

  • Rosenborg BK speelt momenteel in de Eliteserien
  • Het Lerkendal Stadion is de thuishaven van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Troillongan’
  • Rosenborg BK won 26 landstitels en twaalf bekers
  • Het team is daarmee de succesvolste van Noorwegen

Rosenborg BK in nationaal clubverband

Rosenborg BK, voluit Rosenborg Ballklub, werd op 19 mei 1917 door twaalf mannen opgericht als Sportsklubben Odd. De toenmalige naam betrof een ode aan de destijds meest dominante voetbalclub van Noorwegen (Odds BK). In de beginjaren speelde Odd vooral tegen regionale voetbalteams. Vanaf 1920 ondernam de club pogingen om toe te treden tot de regionale competities, maar de reactie luidde steevast ‘nee’. De spelersgroep raakte gedesillusioneerd, waardoor men welgeteld één wedstrijd afwerkte.

Pas in 1927 kreeg Sportsklubben Odd eindelijk toestemming om toe te treden tot de regionale competities. Een jaar later werd de Noorse voetbalbond opgericht, maar de club werd niet toegelaten omwille van het feit dat er al een club bestond onder die naam. In oktober 1928 leidde dat feit tot een naamswijziging: Rosenborg Ballklub (BK) was een feit. De naam Rosenborg verwijst naar een woonwijk in Trondheim.

De toetreding tot de regionale competities leverde niet meteen succes op. Er ontstond een jojo-effect in de laagste divisies, maar gaandeweg verbeterden de resultaten. In 1931 maakte het team zelfs de stap naar het hoogste niveau om een jaar later voor het eerst deel te nemen aan het Noorse bekertoernooi.

Eerste landstitels

Rosenborg BK bouwde na de Tweede Wereldoorlog met behulp van een uitstekende jeugdopleiding aan de toekomst. In 1960 leidde dit tot het eerste grote succes in de clubgeschiedenis: het winnen van de Noorse beker. Uitgerekend Odds BK, de club waar men de oorspronkelijke naam aan te danken had, ging in de finale over de knie. In 1964 werd het bekertoernooi nogmaals in eigen voordeel beslist.

In de jaren zestig verliet Rosenborg BK het regionale voetbal door te promoveren naar de landelijke divisies. Het team promoveerde in 1967 voor het eerst naar de hoogste divisie van Noorwegen, dat tegenwoordig bekend staat als de Eliteserien. Rosenborg BK sloeg totaal geen modderfiguur op dit niveau en kroonde zich in het debuutseizoen meteen tot landskampioen. Dit succes werd herhaald in 1969 en 1971, waaronder eenmaal in combinatie met de beker.

Het vertrek van bepalende spelers, waaronder goalgetter Odd Iversen, leidde tot een sportieve inzinking. Niet alleen verloor de club twee bekerfinales op rij, maar in 1977 daalde men ook nog eens af naar de tweede divisie van Noorwegen. Rosenborg BK herpakte zich snel en keerde in 1978 alweer terug in de hoogste divisie. Na zes seizoenen op rij tussen plek drie en zeven te hebben gespeeld keerde het team in 1985 terug aan de top door een nieuwe landstitel te veroveren.

Voetbalgrootmacht

In de jaren tachtig kroonde Rosenborg BK zich tweemaal tot landskampioen (1985 en 1988). Vanaf de jaren negentig groeide de club uit tot dé voetbalgrootmacht van Noorwegen. Het succesteam van de Troillongan werd na de landstitel van 1990 nog even onttroond, maar vervolgens ontstond een imposante zegetocht door tussen 1992 en 2004 alle kampioenschappen naar Trondheim te brengen.

Valerenga IF wist de zegereeks van Rosenborg BK te stoppen door het kampioenschap van 2005 te bemachtigen. De suprematie eindigde in de daaropvolgende jaren, al werden de titels van 2006, 2009 en 2010 nog wel aan de prijzenkast toegevoegd. Rosenborg BK hervond het vertrouwen door tussen 2015 en 2018 opnieuw te domineren in de Noorse Eliteserien, maar sindsdien zijn de prestaties relatief teleurstellend te noemen met maximaal een derde plaats op de ranglijst.

Met 26 landstitels is Rosenborg BK verreweg de meest succesvolle voetbalclub van Noorwegen aller tijden. Sinds de dubbel van 2018 is men ook alleen recordhouder wat het aantal Noorse bekers betreft, al is de voorsprong op Odds BK en Fredrikstad FK gering (twaalf om elf).

Rivaliteit

Molde FK ziet Rosenborg BK als aartsrivaal. In de jaren negentig groeide de rivaliteit door het succes van de club uit Trondheim, dat in die periode vrijwel ieder kampioenschap binnen wist te slepen. In 2022 ging het kampioenschap naar de rivaal uit Molde, maar in de daaropvolgende onderlinge wedstrijd weigerden de spelers van Rosenborg om een erehaag te vormen uit angst voor vernedering.


Rosenborg BK in Europees clubverband

Rosenborg BK debuteerde in het seizoen 1965-1966 op het Europese podium. In de eerste ronde rekenden de Noren eenvoudig af met KR Reykjavík (tweemaal 3-1), maar in de achtste finale bleek Dinamo Kiev een maatje te groot over twee wedstrijden. In de daaropvolgende decennia bleef Rosenborg een kleinduimpje in Europees verband. Het team mocht regelmatig deelnemen aan de Europacup I of de UEFA Cup, maar het hoogtepunt bleef beperkt tot het overleven van de eerste ronde.

In de jaren negentig verbeterden de resultaten van Rosenborg BK na het invoeren van de Champions League. In het seizoen 1996-1997 overleefde het team een grorpsfase met AC Milan, FC Porto en IFK Göteborg als tegenstanders, maar in de daaropvolgende ronde bleek Juventus te sterk. Rosenborg werd in het seizoen 1999-2000 zelfs winnaar in een groep met Feyenoord, Borussia Dortmund en Boavista, maar de tweede groepsfase bleek door toedoen van Bayern München, Real Madrid en Dinamo Kiev te pittig.

Rosenborg BK viel in de 21ste eeuw terug in Europees verband. De krachtsverschillen in de Champions League werden niet alleen groter, maar ook in andere competities ging het niet van een leien dakje. Zo sneuvelde het team in de seizoenen 2021-2022 en 2023-2024 al in de voorrondes van de Conference League.

Balans tegen Nederlandse clubs

De traditionele topdrie van de Eredivisie (Ajax, Feyenoord en PSV) heeft een verleden tegen Rosenborg BK. In het seizoen 1999-2000 had de Rotterdamse club de eer om af te trappen. In de groepsfase van de Champions League eindigde het eerste onderonsje in een 2-2 gelijkspel, waar de wedstrijd in De Kuip in een 1-0 overwinning eindigde voor Feyenoord.

Ajax speelde vier wedstrijden tegen Rosenborg BK, maar won nog nooit. Na twee gelijke spelen (0-0 en 1-1) in het seizoen 2001-2002 verloor de Amsterdamse formatie zelfs tweemaal in het seizoen 2017-2018 (0-1 en 3-2). Het zijn vooralsnog de enige overwinningen van de Noren op een Nederlandse club. PSV werkte vijf wedstrijden af met Rosenborg BK als opponent, maar bleef ongeslagen (vier overwinningen en één gelijkspel).


Nederlandse invloed

Sinds de oprichting speelde er nog nooit een Nederlandse voetballer voor Rosenborg BK. Tussen juli en december 2018 stond er wel een Nederlander als trainer voor de groep: Rini Coolen.


Het stadion van Rosenborg BK

Rosenborg BK speelt sinds augustus 1947 in het Lerkendal Stadion. Het stadion is vernoemd naar de gelijknamige wijk in Trondheim, net als het aangrenzende treinstation. De hedendaagse capaciteit bedraagt 21. 423 zitplaatsen.


Veelgestelde vragen over Rosenborg BK

Wanneer is Rosenborg BK opgericht?

Op 19 mei 1917

Wat is het adres van het Lerkendal Stadion?

Lerkendal Stadion
Klæbuveien 125, 7031 Trondheim
Noorwegen

Wat is de capaciteit van het Lerkendal Stadion?

21.423 plaatsen

Wat is de website van Rosenborg BK?

Klik hier om Rosenborg BK online te bezoeken

Waar kan ik Rosenborg BK vinden op sociale media?

Rosenborg BK is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 11 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie