Borussia Dortmund

Dortmund

Prijzenkast

bundesliga logo

8x landskampioen

5x DFB Pokal

dfl supercup

7x Duitse Supercup

champions league logo

1x Champions League

1x Europacup II

1x Wereldbeker

Laatste nieuws over Borussia Dortmund

Borussia Dortmund (voluit Ballspielverein Borussia 09 e. V. Dortmund) is een Duitse voetbalclub uit Dortmund. Thuiswedstrijden van Die Borussen worden afgewerkt in het Signal Iduna Park.

  • Borussia Dortmund werd in 1909 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Signal Iduna Park
  • De bijnaam van de club luidt ‘Die Borussen’
  • Borussia Dortmund werd acht keer kampioen van Duitsland
  • ‘BVB’ won één keer de Champions League

De grote uitdager van Bayern München

Borussia Dortmund werd op 19 december 1909 in de toenmalige bar Zum Wildschutz opgericht als Borussia. Dit is de Latijnse benaming voor Pruisen, maar de naam van de club refereerde vooral naar de gelijknamige brouwerij in de regio. De formatie uit Dortmund was niet meteen de topclub van weleer. In de beginjaren stond het team zelfs in de schaduw van andere clubs uit de stad (Dortmunder SC 1895, VfB Dortmund 1897, Alemannia 05 Dortmund en BV 04 Dortmund).

Borussia Dortmund bestond eveneens uit een atletieksectie (BV Borussia 09 Dortmund). In de zomer van 1910 sloot deze tak zich aan bij de West-Duitse bond, waar de voetbalafdeling op 3 december volgde. De bond voelde zich in die tijd regelmatig genoodzaakt om een stop in te lassen voor nieuwe leden, maar dankzij het lidmaatschap van de atletieksectie konden de voetballers relatief soepel instappen. Op 15 januari 1911 speelde Borussia de eerste officiële wedstrijd uit de clubgeschiedenis: VfB Dortmund 1897 kreeg met 9-3 klop.

De beginjaren

In september 1911 stroomde Borussia Dortmund het competitievoetbal binnen. Een jaar later sloten Rhenania, Britannia en Deutsche Flagge zich aan. Vanwege deze verandering besloot men de bestaande clubkleuren (blauw-wit-zwart) in te ruilen voor het inmiddels traditionele zwart-geel. De club uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen wist in de beginjaren meermaals te promoveren, maar door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog kwam er een rem te staan op de ontwikkeling. Het voetbal in de regio kwam zelfs een aantal seizoenen stil te liggen.

De helft van de achttien oprichters kwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog om het leven. Desalniettemin besloot Borussia Dortmund in de naoorlogse jaren een frisse start te maken. Dat lukte met horten en stoten. In 1929 dreigde er zelfs een faillissement door het aantrekken van professionele voetballers, maar een lokale supporter wist dit rampscenario te voorkomen middels een genereus gebaar.

Eerste landstitels na de oorlog

In 1933 kwam Adolf Hitler, de leider van de NSDAP, aan de macht in Duitsland. Het nieuwe regime besloot ook nieuwe voetbaldivisies uit de grond te stampen: de zogeheten Gauliga’s. Borussia Dortmund kwam terecht in de Gauliga Westfalen, maar moest tot na de Tweede Wereldoorlog wachten op de definitieve doorbraak. In diezelfde periode ontstond ook de intense rivaliteit met Schalke 04 uit Gelsenkirchen. Als kampioen van de Landesliga Westfalen stootte men door naar de Oberliga West.

Borussia Dortmund kroonde zich in het seizoen 1947-1948 voor het eerst tot kampioen in de Oberliga West. Het team plaatste zich daarmee voor de Duitse eindronde, maar verloor in de halve finale over twee wedstrijden van FC Sankt Pauli (2-2 en 0-1). De winnaar van dit tweeluik verloor in de finaleronde overigens van stadgenoot Hamburger SV, dat zich daarmee tot landskampioen kroonde. Borussia Dortmund moest nog even wachten op de eerste landstitel, al wist men wel een aantal districtstitels binnen te slepen.

In het seizoen 1955-1956 wist Borussia Dortmund eindelijk de eerste landstitel binnen te slepen. Als nummer één van de Oberliga West bereikte men de Duitse finaleronde, waarin Karlsruher SC met 4-2 opzij werd gezet. Alfred Niepieklo, Alfred Kelbassa, Alfred Preissler en Wolfgang Peters toonden zich trefzeker voor Die Borussen. Een jaar later herhaalde de club uit Dortmund dit succes door Hamburger SV met 4-1 te verslaan in de finale. Kelbassa en Niepieklo maakten allebei twee doelpunten.

Invoering Bundesliga

Tussen 1957 en 1963 wist Borussia Dortmund geen nieuwe districtstitel te veroveren. De tweede plaats van 1963 volstond desalniettemin voor deelname aan de Duitse eindronde en opnieuw resulteerde dat in een landstitel door 1. FC Köln te verslaan (3-1). De club werd daarmee de laatste kampioen voorafgaand aan de invoering van de Duitse Bundesliga. In 1965 bereikte Borussia een nieuw hoogtepunt door de DFB-Pokal te veroveren na een 2-0 zege op Alemannia Aachen.

In de beginjaren van de Bundesliga draaide Borussia Dortmund opnieuw bovenin mee. Dit leidde in 1966 tot een tweede plaats achter kampioen 1860 München, maar in de daaropvolgende jaren ging het geleidelijk bergafwaarts met de club. Dit leidde in het seizoen 1971-1972 tot een zeventiende plaats op de ranglijst. Borussia Dortmund kwam daardoor terecht in de Regionalliga West, dat na twee seizoenen plaats maakte voor de Tweede Bundesliga. In 1976 keerden Die Borussen terug in de hoogste divisie van Duitsland.

Borussia Dortmund maakte een geslaagde Bundesliga-comeback door in 1977 als achtste te eindigen. Tot het einde van de jaren tachtig wist de club zich echter maar mondjesmaat te ontwikkelen met een vierde plaats als enige uitschieter. Wel wist het team in het seizoen 1988-1989 een nieuw succesverhaal bij te schrijven door het winnen van de DFB-Pokal. Werder Bremen nam weliswaar de leiding in Berlijn, maar de manschappen van trainer Horst Köppel trokken uiteindelijk met duidelijke cijfers aan het langste eind: 4-1.

Hitzfeld zorgt voor succes

In 1991 haalde Borussia Dortmund een nieuwe hoofdtrainer in huis: Ottmar Hitzfeld. Hij leidde de club in 1992 meteen naar de tweede plaats achter VfB Stuttgart, waarna in 1995 en 1996 de titelstrijd in eigen voordeel werd beslist. Het team had duidelijk de smaak te pakken. Dit resulteerde in het seizoen 1996-1997 tot het grootste succes sinds de oprichting: de winst van de Champions League. Spelers als Stefan Klos, Jürgen Kohler, Matthias Sammer, Lars Ricken, Michael Zorc en Stéphane Chapuisat maakten deel uit van dit team.

Hitzfeld verliet Borussia Dortmund in 1998 om aan de slag te gaan bij Bayern München. Hij leidde Der Rekordmeister naar grote successen, maar kon niet verhinderen dat Die Borussen het kampioenschap van 2002 behaalden. Concurrent Bayer Leverkusen zag in de eindfase van het seizoen 2001-2002 een ruime marge compleet verdampen. Bijna kroonde Borussia Dortmund zich ook nog tot UEFA Cup-winnaar, maar de aanwezigheid van spelers als Jens Lehmann, Tomás Rosicky en de boomlange Jan Koller volstond net niet voor een dubbelslag.

Zware jaren in Dortmund

Borussia Dortmund versterkte zich medio 2004 met Feyenoord-trainer Bert van Marwijk. Hij dacht binnen te stappen bij een club met grote mogelijkheden, maar niets bleek minder waar. Door een grote schuldenlast was de Bundesliga-club niet in staat om grote transfers tot stand te brengen. Hij leidde de club twee opeenvolgende seizoenen naar de zevende plaats, maar in zijn derde seizoen raakte het geduld van de clubleiding op. In december 2006 viel het doek voor de Nederlandse trainer.

Het ontslag van Van Marwijk sorteerde niet het gewenste effect. Borussia Dortmund sloot het seizoen 2006-2007 af met een negentiende plaats en zakte in het daaropvolgende seizoen zelfs af naar plek dertien. Trainer Thomas Doll leidde BVB nog wel naar de finale van de DFB-Pokal, maar bekersucces bleef uit door toedoen van Bayern München (1-2 na verlenging). Borussia Dortmund mocht wel voor het eerst sinds jaren weer Europa in, aangezien de rivaal uit Zuid-Duitsland ook het kampioenschap bemachtigde.

Jürgen Klopp (Borussia Dortmund)
Jürgen Klopp viert het succes van Borussia Dortmund met zijn spelers (Pro Shots)

Succesvol onder Jürgen Klopp

In de zomer van 2008 besloot Borussia Dortmund een trainerswissel door te voeren. Doll maakte plaats voor Jürgen Klopp, die als speler en trainer naam maakte bij FSV Mainz 05. Hij herstelde de glimlach van de Dortmund-aanhangers door de wederopbouw tot stand te brengen. In zijn eerste twee seizoenen moest het team nog genoegen nemen met een plaats in de subtop (vijfde en zesde), maar daarna begon het weer te lopen. Met spelers als Mario Götze, Mats Hummels, Shinji Kagawa, Robert Lewandowski, Nuri Sahin en Roman Weidenfeller bracht Klopp de club terug naar de top van Duitsland.

Borussia Dortmund kroonde zich in 2011 en 2012 tot kampioen van Duitsland. De titelprolongatie werd gecombineerd met een 5-2 overwinning op Bayern München. Lewandowski scoorde tweemaal in de finale van de DFB-Pokal, waar Hummels (basis) en Götze (reserve) allebei tot de wedstrijdselectie behoorden. Het succesverhaal van Borussia Dortmund eindigde in het seizoen 2012-2013. Bayern nam sportieve wraak door zowel de landstitel, DFB-Pokal als de Champions League voor de neus van de rivaal weg te kapen.

Erling Braut Haaland (Borussia Dortmund)
Erling Braut Haaland viert een treffer van Borussia Dortmund (Pro Shots)

Bayern München creëert kloof

Bayern München vond de sportieve wraak niet voldoende. In een aantal transferwindows besloot de Zuid-Duitse voetbalgigant om Götze, Hummels én Lewandowski naar de Allianz Arena te halen. Het beleid om sterkhouders van de concurrent weg te kopen bleek succesvol. Borussia Dortmund bleef weliswaar meedraaien in de top van de Bundesliga, maar ondanks de aanwezigheid van goalgetters als Pierre-Emerick Aubameyang (2013-2018) en Erling Braut Haaland (2020-2022) ontstond een enorme kloof ten opzichte van Bayern.

Klopp zwaaide in 2015 af om een sabbatical te nemen. Na het vertrek van de succestrainer deed de clubleiding achtereenvolgens een beroep op Thomas Tuchel, Peter Bosz, Peter Stöger, Lucien Favre, Marco Rose en Edin Terzic. De club won de DFB-Pokal van 2017 en 2021, maar in de titelstrijd faalde men telkens. In het seizoen 2022-2023 verspeelde Borussia Dortmund op de slotdag zelfs het kampioenschap door tegen FSV Mainz 05 op 2-2 te blijven steken. Bayern München kreeg daardoor de kans om het elfde kampioenschap op rij te pakken.

Spelers Borussia Dortmund
Spelers van Borussia Dortmund vieren een treffer (Pro Shots)

Rivaliteit

Schalke 04 geldt als de aartsrivaal van Borussia Dortmund. Onderlinge wedstrijden worden betiteld als de Rivierderby en/of de Kohlenpott Derby. Binnen het Rurhgebied zijn dit de twee meest succesvolle clubs, waardoor er altijd veel spanning op deze affiches staat.

Bayern München is eveneens een rivaal van Borussia Dortmund. De club uit München is verreweg de meest succesvolle club van Duitsland, maar sinds de jaren negentig wist geen enkele club de hegemonie vaker te doorbreken dan Die Borussen. Om die reden worden onderlinge duels als Der Klassiker betiteld.


Europees voetbal

Borussia Dortmund debuteerde in het seizoen 1956-1957 op het Europese strijdtoneel. De Duitse club werd al in de eerste ronde van de Europacup I uitgeschakeld door de Busby Babes van Manchester United. In de jaren zestig wist BVB voor het eerst overtuigende Europese campagnes neer te zetten. Het Europacup I-avontuur van 1963-1964 eindigde in de halve finale door toedoen van Internazionale, maar twee jaar later lukte het wel om de Europacup I te veroveren. Liverpool ging na verlenging over de knie: 2-1. Reinhard Libuda maakte het winnende doelpunt.

In de jaren zeventig en tachtig speelde Borussia Dortmund een anonieme rol in het Europese clubvoetbal. Dat veranderde in de jaren negentig. De Bundesliga-formatie speelde in een tijdsbestek van vijf seizoenen zelfs twee Europese finales. De UEFA Cup-winst van 1993 moest nog aan het Italiaanse Juventus worden gelaten, maar in 1997 nam Borussia Dortmund wraak op De Oude Dame. Karl-Heinz Riedle (tweemaal) en Lars Ricken maakten het verschil in de Champions League-finale: 3-1.

Als Champions League-winnaar mocht Borussia Dortmund in 1997 strijden om meer prijzen. De Europese Supercup moest men aan FC Barcelona laten (1-1 thuis, 2-0 uit), maar de wereldbeker voor clubteams werd wel een Duitse prooi. Het Braziliaanse Cruzeiro moest in Tokio met 2-0 buigen door treffers van Michael Zorc en Heiko Herrlich. Borussia Dortmund deed in het seizoen 1997-1998 een nieuwe poging om de beste club van Europa te worden, maar in de halve finale bleek Real Madrid een maatje te groot.

Verloren finales

Sinds 1997 wacht Borussia Dortmund op een nieuwe hoofdprijs in Europa. In het seizoen 2001-2002 maakte de Duitse topclub een goede kans om de UEFA Cup te winnen, maar Feyenoord profiteerde in de finale optimaal van het thuisvoordeel: 3-2. Pierre van Hooijdonk wist de Bundesliga-formatie op de knieën te krijgen met twee rake vrije trappen. Elf jaar later ondervond men opnieuw hinder van een Nederlandse aanvaller. Arjen Robben maakte namens Bayern München het verschil in de Champions League-finale van 2013 (1-2).

Borussia Dortmund wist na het seizoen 2012-2013 nog meermaals de knock-outfase van een Europees clubtoernooi te bereiken. In de Champions League of de Europa League bleek de kwartfinale echter steevast het maximaal haalbare.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Borussia Dortmund gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Harry Decheiver (1997-1999)Ian Maatsen (2024-heden)
Dennis Gentenaar (2005-2006)Donyell Malen (2021-heden)
Cedric van der Gun (2005-2006)Alfred Nijhuis (1998-2001)
Willi Lippens (1976-1979)

Verschillende Nederlanders waren als hoofdtrainer verbonden aan Borussia Dortmund. Een overzicht:

NaamPeriode
Peter Bosz2017
Bert van Marwijk2004-2006

Gelbe Wand (Borussia Dortmund)
De Gelbe Wand, de iconische staantribune (Pro Shots)

Het stadion

Borussia Dortmund speelde tussen 1937 en 1974 in Stadion Rote Erde. BVB groeide vanwege de grote vraag naar tickets uit het jasje, waardoor men in de jaren zeventig een gloednieuw stadion liet bouwen: het Westfalenstadion. Het nieuwe onderkomen staat pal naast de oude thuisbasis, dat sindsdien in gebruik is als locatie voor Borussia Dortmund II en nog een capaciteit van bijna tienduizend plaatsen heeft.

Op 1 december 2005 kreeg het stadion van Borussia Dortmund een nieuwe naam: het Signal Iduna Park. In de volksmond staat het onderkomen echter nog altijd bekend als het Westfalenstadion. Bij Bundesliga-wedstrijden kunnen er maximaal 81.365 fans naar binnen, maar bij internationale wedstrijden krimpt de capaciteit van de gigantische staantribune omwille van de reglementen. Deze iconische tribune staat bekend als de Gelbe Wand.


Veelgestelde vragen over Borussia Dortmund

Wanneer is Borussia Dortmund opgericht?

Op 19 december 1909

Wat is het adres van het Signal Iduna Park?

Signal Iduna Park
Strobelallee 50, 44139 Dortmund
Duitsland

Wat is de capaciteit van het Signal Iduna Park?

81.365 plaatsen

Wat is de website van Borussia Dortmund?

Klik hier om Borussia Dortmund online te bezoeken

Waar kan ik Borussia Dortmund vinden op sociale media?

Borussia Dortmund is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 28 maart 2024

Borussia Dortmund-spelers

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie