FC Sankt Pauli

Hamburg

Prijzenkast

1x Tweede Bundesliga Nord

5x Regionalliga Nord

Het laatste nieuws over FC Sankt Pauli

FC Sankt Pauli, ofwel FC St. Pauli, is een voetbalclub uit de Duitse stad Hamburg. Thuiswedstrijden van de club worden afgewerkt in het Millerntor Stadion (ruim 29.500 plaatsen).

  • FC Sankt Pauli is een voetbalclub uit Hamburg
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Millerntor Stadion
  • De bijnaam van de club luidt ‘Kiezkicker’ of ‘Die Freibeuter der Liga’
  • Hamburger SV is de grote rivaal van FC Sankt Pauli
  • Het team werd één keer kampioen in de Tweede Bundesliga

Dé cultclub van Duitsland

Op 1 mei 1862 ontstond Hamburg-St. Pauli TV 1862 door een fusie tussen MTV 1862 Hamburg en TV 1860 St. Pauli. Meer dan veertig jaar fungeerde men enkel als turnvereniging, maar in het voorjaar van 1907 werd besloten om er ook een voetbalteam aan toe te voegen. Na een reeks vriendschappelijke wedstrijd kreeg de voetbaltak in de herfst van 1909 de mogelijkheid om deel uit te maken van de Noord-Duitse voetbalbond.

Officieel werd FC Sankt Pauli pas op 15 mei 1910 opgericht. Het idee was om zo snel mogelijk door te stoten naar de hoogste divisie van Duitsland, maar daar slaagde men niet in en dat had grote gevolgen voor het ledenbestand. Gedurende de Eerste Wereldoorlog stond er zelfs een gebrek aan spelers en daardoor werd de club uit Hamburg genoodzaakt om zich terug te trekken. Het team pakte deze tegenslag niettemin goed op en promoveerde in 1919 dan toch naar de hoogste klasse.

FC Sankt Pauli, dat al na één seizoen degradeerde, werd verplicht om de voetbaltak los te koppelen van de turnclub. In de daaropvolgende jaren wisselden sportieve hoogte- en dieptepunten elkaar af. In 1933 kwam de NSDAP van Adolf Hitler aan de macht in Duitsland en dat leidde er toe dat alle voetbalcompetities werden vervangen door zestien Gauliga’s. Sankt Pauli speelde tot en met de Tweede Wereldoorlog meermaals in de Gauliga Nordmark, maar stond in die jaren in de schaduw van de succesvolle aartsrivaal Hamburger SV.

Eerste Bundesliga-jaren

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de Gauliga. Duitsland voerde de Oberliga in, maar clubs in de regio Hamburg moesten tot 1947 wachten om deel te nemen aan de Oberliga Nord. In het eerste seizoen eindigden HSV en Sankt Pauli op een gelijk puntenaantal. De grote rivaal trok in de strijd om het regionale kampioenschap aan het langste eind, maar beide teams mochten door naar de landelijke eindronde. Het team bereikte de finale, maar moest de landstitel aan 1. FC Nürnberg laten.

FC Sankt Pauli presteerde in de eerste seizoenen na de Tweede Wereldoorlog zeer behoorlijk. Het team zakte uiteindelijk echter af en plaatste zich niet voor de Bundesliga, dat in 1963 van start ging. De Kiezkicker moest met lede ogen toezien hoe Hamburger SV definitief uitgroeide tot de voetbaltrots van Hamburg. Niet alleen werd HSV meermaals landskampioen, maar ook zou de grote rivaal tot en met het seizoen 2017-2018 onafgebroken actief blijven in de hoogste divisie.

In 1977 wist FC Sankt Pauli voor het eerst te promoveren naar de Bundesliga. Als kampioen van de Tweede Bundesliga hield het verblijf in de hoogste divisie echter maar één seizoen stand. Het team viel vervolgens zelfs terug naar de Oberliga Nord, maar in 1988 lukte het dan toch weer om een nieuwe kans op Bundesliga-niveau tot stand te brengen. Na een respectabele tiende en dertiende plaats degradeerde FC Sankt Pauli in het derde seizoen alsnog.

Vooral in de Tweede Bundesliga

Ook na de degradatie van 1991 is FC Sankt Pauli er nooit in geslaagd om een vaste waarde te worden in de Duitse Bundesliga. Het team promoveerde sindsdien nog wel driemaal, maar dat leverde slechts vier extra seizoenen op het hoogste niveau van Duitsland op. FC Sankt Pauli speelde tussendoor zelfs nog vier seizoenen in de Regionalliga (derde niveau), maar werd vooral een vertrouwde naam in de Tweede Bundesliga.

Ondanks het uitblijven van grote successen is FC Sankt Pauli uitgegroeid tot een club van naam. Dat heeft vooral te maken met de verkregen cultstatus. Niet alleen is het stadion gelegen in de buurt van de populaire Reeperbahn in Hamburg, maar ook de thuiswedstrijden zijn populair door de gemoedelijke sfeer. Hoewel FC Sankt Pauli een piratenvlag met een doodshoofd als symbool hanteert en het Hells Bells van AC/DC traditioneel te horen is voorafgaand aan de wedstrijden, straalt men steevast uit dat iedereen welkom is. Zo is er bij de Kiezkicker geen ruimte voor rechts-extremisme en nationalisme.

Rivaliteit

Hamburger SV is uitgegroeid tot de aartsrivaal van FC Sankt Pauli. Aanvankelijk was de relatie tussen beide supportersgroepen nog goed te noemen, maar dat veranderde in de jaren tachtig door de intrede van supportersgeweld en racisme in de voetbalstadions. FC Sankt Pauli besloot zich te verzetten tegen de toenemende nazi-uitingen bij de stadsgenoot en daardoor ontstond rivaliteit tussen beide clubs.

De Hamburgse derby werd tientallen jaren maar sporadisch gespeeld door het niveauverschil tussen beide clubs. Op Bundesliga-niveau was het aantal krachtmetingen tussen FC Sankt Pauli en Hamburger SV gering, maar dat veranderde na de degradatie van de rivaal in 2018. In het seizoen 2018-2019 was dat meteen te merken in Hamburg: na afloop van de derbywedstrijden liep het behoorlijk uit de hand in het stadscentrum, waar de Reeperbahn deel van uitmaakt.


Nederlandse invloed

Vier Nederlanders hebben een verleden als speler van FC Sankt Pauli. Bij de cultclub van Hamburg zal men vooral Henk Veerman niet vergeten, aangezien de boomlange spits in februari 2020 een hoofdrol opeiste in de met 2-0 gewonnen derby tegen Hamburger SV. Naast Veerman hebben ook Justin Hoogma, Willem Hupkes en John Verhoek het shirt van Die Freibeuter der Liga gedragen.

FC Sankt Pauli stond vrijwel altijd onder leiding van een Duitse trainer. In de periode tussen april 2019 en juni 2020 zorgde een Nederlander echter voor een uitzondering: Jos Luhukay.


Het stadion

Al sinds 1963 worden thuiswedstrijden van FC Sankt Pauli afgewerkt in het Millerntor Stadion. Het onderkomen van de club heeft een capaciteit van ruim 29.000 plaatsen. Tussen 1970 en 1988 was het stadion nog vernoemd naar voormalig voorzitter Wilhelm Koch, maar vanwege zijn verleden als NSDAP-lid werd besloten om een naamswijziging door te voeren.

Laatste update: 24 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie