Justin Hoogma

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Justin Hoogma

Justin Hoogma is een centrale verdediger uit Nederland. Sinds januari 2022 draagt hij opnieuw het shirt van Heracles Almelo.

  • Hoogma speelt momenteel voor Heracles Almelo
  • De verdediger won in 2023 de Eerste Divisie-titel
  • Hij speelde eerder voor TSG 1899 Hoffenheim, FC Sankt Pauli, FC Utrecht en Greuther Fürth
  • Hoogma is een voormalig Nederlands jeugdinternational
  • Zijn vader is oud-voetballer Nico-Jan Hoogma

Clubcarrière

Hoogma werd op 11 juni 1998 geboren in Enschede. Hij is de zoon van oud-profvoetballer Nico-Jan Hoogma, die tegenwoordig als voetbalbestuurder actief is. Vanwege de carrière van senior zette de verdediger zijn eerste stappen op het voetbalveld in Duitsland namens SSC Phoenix Kisdorf. Hoogma kwam vervolgens via amateurclub Quick ’20 terecht in de jeugdopleiding van FC Twente.

Debuut voor Heracles

In januari 2016 maakte Hoogma de overstap van FC Twente naar Heracles Almelo. Op 6 maart 2016 maakte de verdediger zijn debuut tijdens de uitwedstrijd tegen NEC (1-0 nederlaag) door na 44 minuten in te vallen voor Ramon Zomer. De linkspoot speelde in het restant van het seizoen nog twee wedstrijden, waaronder één play-offwedstrijd tegen FC Utrecht (1-1). Met Hoogma op de reservebank schreven de Heraclieden geschiedenis door in de return een Europees ticket te veroveren.

Hoogma maakte in augustus 2016 zijn Europese debuut in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen FC Arouca (0-0). Dit bleek vanwege het 1-1 gelijkspel in Almelo niet voldoende om door te stoten. Na het Europese tweeluik werd de verdediger een vaste waarde bij Heracles, waar hij in het seizoen 2016-2017 geen enkele Eredivisie-minuut hoefde te missen.

Transfer naar Hoffenheim

Als getalenteerde verdediger van Heracles maakte Hoogma in de zomer van 2017 de overstap naar TSG 1899 Hoffenheim. De Bundesliga-club wist hem voor vijf seizoenen vast te leggen. In de Duitse competitie speelde de verdediger in het seizoen 2017-2018 geen enkele wedstrijd, maar hij mocht wel opdraven in een tweetal Europa League-wedstrijden. Hoogma mocht in actie komen tegen zowel Istanbul Basaksehir en PFK Ludogorets Razgrad. Beide wedstrijden eindigden in een 1-1 gelijkspel.

Hoogma maakte zijn Bundesliga-debuut op 29 september 2018 in de thuiswedstrijd tegen RB Leipzig (1-2). In de eerste helft van het seizoen 2018-2019 mocht hij in totaal vier wedstrijden spelen, waaronder de confrontatie met Manchester City in de Champions League (1-2 nederlaag).

Verhuurd aan Sankt Pauli

In de eerste helft van 2019 werd Hoogma voor een half jaar uitgeleend aan FC Sankt Pauli. Op 4 februari maakte de verdediger zijn Tweede Bundesliga-debuut in de thuiswedstrijd tegen 1. FC Union Berlin (3-2). Hij viel in de absolute slotfase in voor Alexander Meier. De Nederlander veroverde na deze wedstrijd een vaste basisplaats bij de Duitse cultclub, waar hij veertien competitiewedstrijden werd ingezet.

Huurling in Utrecht

Hoogma werd in de zomer van 2019 opnieuw verhuurd door TSG 1899 Hoffenheim. De linkspoot keerde terug naar Nederland, waar hij zich aansloot bij de selectie van FC Utrecht. Op 11 augustus 2019 debuteerde hij voor de Domstedelingen tijdens de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (3-1 overwinning). Hoogma maakte op 22 december 2019 zijn eerste treffer op het hoogste niveau, maar dat resulteerde niet in een positief resultaat tegen Feyenoord (1-2).

Ten koste van Ajax (2-0) bereikte FC Utrecht in 2020 de finale van de KNVB Beker. Door de uitbraak van de coronapandemie werd de ontmoeting met Feyenoord echter niet meer gespeeld. Ook ging er een streep door het restant van het Eredivisie-seizoen, waardoor de Domstedelingen ook naast een Europees ticket grepen. Hoogma bleef ondanks deze bittere pil nog een extra jaar in Utrecht. Zijn teller liep daarmee op naar 48 officiële wedstrijden (twee doelpunten).

Tijdelijk verblijf bij Greuther Fürth

Na twee seizoenen bij FC Utrecht keerde Hoogma in de zomer van 2021 terug naar TSG 1899 Hoffenheim. Voor het vierde seizoen op rij werd de verdediger uitgeleend. Hij streek ditmaal neer bij Greuther Fürth, maar dat avontuur pakte niet naar wens uit. Na de pijnlijke bekereliminatie tegen SV Babelsberg 03 en de dramatische competitiestart (één punt uit drie Bundesliga-wedstrijden) verdween de Tukker door fysieke problemen van de radar. In januari 2022 stond de teller daardoor slechts op vier wedstrijden.

Hoogma veroorzaakt een strafschop tegen PSV (Pro Shots)

Terug in Almelo

Hoogma verbrak zijn Duitse connecties door in januari 2022 permanent terug te keren naar Heracles Almelo. Zijn team dacht zich veilig te spelen door 34 punten te behalen in de Eredivisie, maar werd door een dramatische eindspurt veroordeeld tot het spelen van de play-offs om promotie/degradatie. In de halve finale werd Heracles afgeschminkt door Excelsior. Een hard gelag voor de Almeloërs, maar in het seizoen 2022-2023 dwong men een snelle Eredivisie-rentree af door kampioen te worden in de Eerste Divisie. Hoogma senior deelde de schaal uit aan junior, die de aanvoerdersband kreeg toegewezen onder trainer John Lammers.


Interlandcarrière

Hoogma kwam als jeugdinternational uit voor een aantal vertegenwoordigende Nederlandse teams. Op 10 november 2017 debuteerde de verdediger voor Jong Oranje, dat in de EK-kwalificatie een 8-0 overwinning behaalde op de leeftijdsgenoten van Andorra. In totaal speelde hij veertien wedstrijden voor de hoogste jeugdploeg van Nederland.

Laatste update: 24 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie